Lassult az infláció emelkedése júniusra. Mit jelent ez számunkra?

Lassult az infláció emelkedése júniusra. Mit jelent ez számunkra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-10
 

2019. júniusban 3,4% volt az éves infláció mértéke. Ez jóval kedvezőbb májusi 3,9%-nál, de a várt 3,5-3,6%-os áremelkedésnél is alacsonyabb. Mit jelenthet számunkra ez az érték?

Az éves áremelkedés növekedési üteme az előző hónapban lelassult. Júniusban az előző év azonos időszakához képest 3,4% volt az átlagos áremelkedés nagysága. Ez fél százalékkal kedvezőbb, mint a korábbi hónapokban mért növekedés. Az elemzők mind a drágulás lassulását várták, ennek mértéke azonban mindenkit meglepett. Mit jelenthet számunkra ez az új adat?

Előny a Magyar Állampapír Plusznál

Az új lakossági állampapír fix kamatozású, így azt gondolhatnánk, hogy az infláció csak közvetetten, a reálhozamokon keresztül fejthetné ki pozitív hatását a kötvényre. Emellett azonban van egy másik fontos tényező is, mégpedig az inflációnak az új szuperkötvény legnagyobb vetélytársára, a Prémium Magyar Állampapírra gyakorolt hatása. A prémium állampapír inflációkövető, kamata az adott évi áremelkedéshez kötött. Így egy alacsony inflációs érték csökkentheti a papír kamatát, ezáltal még jobban felértékelődik a nagy vetélytárs előnye.

Természetesen egy fecske nem csinál nyarat, egy hónap alacsony adataiból még nem szabad messzemenő következtetést levonni. Azonban, ha továbbra is marad a trend, akkor már érdemes számolni a lakossági állampapírokra gyakorolt hatással is.

Hirdetés

Hirdetés

Taktikát válthat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank legfontosabb feladata az árstabilitás biztosítása, az infláció 3% körüli szinten tartása. Ennek elérésére több eszköze is van jegybanknak, ezek egyik legutolsó eleme a jegybanki alapkamat, illetve annak megemelése. Az utóbbi időszak magasabb inflációs értékei miatt egyre többen várták azt, hogy az MNB lépni fog és megemeli az alapkamatot. Az új, vártnál kedvezőbb adatok alapján ez a lépés későbbre tolódhat.

A jegybanki alapkamat emelését általában lereagálja a piac, azaz az általános kamatszint is emelkedne emiatt. Ennek elmaradása számunkra jó lehet akkor, ha hitelt szeretnénk felvenni a közeljövőben. Természetesen a banki hitelkamatok nem csak ettől a tényezőtől függenek, de ez mindenképpen egy az emelkedés ellen ható körülmény.

Ha lakáshitelt szeretnél felvenni érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használni, mert ezzel összehasonlítod a bankok ajánlatait, így könnyebben kiválaszthatod a számodra legjobbat.

A forint árfolyama gyengült

Az infláció adat kiadását követően a forint árfolyama valamelyest gyengült. A kedvezőbb inflációs adat ugyanis a kamatok emelkedése ellen hat, ez pedig a hitelek mellett természetesen a befektetésekre is hatással van. Mert: ha magasabb az infláció, akkor magasabb kamatot adnak a befektetésekre is, ezzel pedig a külföldi befektetők rálhozama nagyobb lesz. Most, hogy elmaradhat a várt kamatemelkedés, a plusz reálhozam is elúszhat, ez pedig elveheti a forintbefektetéstől a külföldi befektetők egy részének a kedvét. A forint iránti kisebb kereslet miatt pedig gyengülhet a forint. Ez számunkra akkor lehet probléma, ha mindenképpen most kell devizát vagy valutát vásárolnunk, mert akkor valamivel többet kell fizetnünk érte, mint akár pár nappal korábban.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés