Betöltés

Lassult az infláció emelkedése júniusra. Mit jelent ez számunkra?

szerző: Argyelán József
2019-07-10

2019. júniusban 3,4% volt az éves infláció mértéke. Ez jóval kedvezőbb májusi 3,9%-nál, de a várt 3,5-3,6%-os áremelkedésnél is alacsonyabb. Mit jelenthet számunkra ez az érték?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az éves áremelkedés növekedési üteme az előző hónapban lelassult. Júniusban az előző év azonos időszakához képest 3,4% volt az átlagos áremelkedés nagysága. Ez fél százalékkal kedvezőbb, mint a korábbi hónapokban mért növekedés. Az elemzők mind a drágulás lassulását várták, ennek mértéke azonban mindenkit meglepett. Mit jelenthet számunkra ez az új adat?

Előny a Magyar Állampapír Plusznál

Az új lakossági állampapír fix kamatozású, így azt gondolhatnánk, hogy az infláció csak közvetetten, a reálhozamokon keresztül fejthetné ki pozitív hatását a kötvényre. Emellett azonban van egy másik fontos tényező is, mégpedig az inflációnak az új szuperkötvény legnagyobb vetélytársára, a Prémium Magyar Állampapírra gyakorolt hatása. A prémium állampapír inflációkövető, kamata az adott évi áremelkedéshez kötött. Így egy alacsony inflációs érték csökkentheti a papír kamatát, ezáltal még jobban felértékelődik a nagy vetélytárs előnye.

Természetesen egy fecske nem csinál nyarat, egy hónap alacsony adataiból még nem szabad messzemenő következtetést levonni. Azonban, ha továbbra is marad a trend, akkor már érdemes számolni a lakossági állampapírokra gyakorolt hatással is.

Taktikát válthat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank legfontosabb feladata az árstabilitás biztosítása, az infláció 3% körüli szinten tartása. Ennek elérésére több eszköze is van jegybanknak, ezek egyik legutolsó eleme a jegybanki alapkamat, illetve annak megemelése. Az utóbbi időszak magasabb inflációs értékei miatt egyre többen várták azt, hogy az MNB lépni fog és megemeli az alapkamatot. Az új, vártnál kedvezőbb adatok alapján ez a lépés későbbre tolódhat.

A jegybanki alapkamat emelését általában lereagálja a piac, azaz az általános kamatszint is emelkedne emiatt. Ennek elmaradása számunkra jó lehet akkor, ha hitelt szeretnénk felvenni a közeljövőben. Természetesen a banki hitelkamatok nem csak ettől a tényezőtől függenek, de ez mindenképpen egy az emelkedés ellen ható körülmény.

Ha lakáshitelt szeretnél felvenni érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használni, mert ezzel összehasonlítod a bankok ajánlatait, így könnyebben kiválaszthatod a számodra legjobbat.

A forint árfolyama gyengült

Az infláció adat kiadását követően a forint árfolyama valamelyest gyengült. A kedvezőbb inflációs adat ugyanis a kamatok emelkedése ellen hat, ez pedig a hitelek mellett természetesen a befektetésekre is hatással van. Mert: ha magasabb az infláció, akkor magasabb kamatot adnak a befektetésekre is, ezzel pedig a külföldi befektetők rálhozama nagyobb lesz. Most, hogy elmaradhat a várt kamatemelkedés, a plusz reálhozam is elúszhat, ez pedig elveheti a forintbefektetéstől a külföldi befektetők egy részének a kedvét. A forint iránti kisebb kereslet miatt pedig gyengülhet a forint. Ez számunkra akkor lehet probléma, ha mindenképpen most kell devizát vagy valutát vásárolnunk, mert akkor valamivel többet kell fizetnünk érte, mint akár pár nappal korábban.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló