Betöltés
loading

Lassult az infláció emelkedése júniusra. Mit jelent ez számunkra?

2019. júniusban 3,4% volt az éves infláció mértéke. Ez jóval kedvezőbb májusi 3,9%-nál, de a várt 3,5-3,6%-os áremelkedésnél is alacsonyabb. Mit jelenthet számunkra ez az érték?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az éves áremelkedés növekedési üteme az előző hónapban lelassult. Júniusban az előző év azonos időszakához képest 3,4% volt az átlagos áremelkedés nagysága. Ez fél százalékkal kedvezőbb, mint a korábbi hónapokban mért növekedés. Az elemzők mind a drágulás lassulását várták, ennek mértéke azonban mindenkit meglepett. Mit jelenthet számunkra ez az új adat?

Előny a Magyar Állampapír Plusznál

Az új lakossági állampapír fix kamatozású, így azt gondolhatnánk, hogy az infláció csak közvetetten, a reálhozamokon keresztül fejthetné ki pozitív hatását a kötvényre. Emellett azonban van egy másik fontos tényező is, mégpedig az inflációnak az új szuperkötvény legnagyobb vetélytársára, a Prémium Magyar Állampapírra gyakorolt hatása. A prémium állampapír inflációkövető, kamata az adott évi áremelkedéshez kötött. Így egy alacsony inflációs érték csökkentheti a papír kamatát, ezáltal még jobban felértékelődik a nagy vetélytárs előnye.

Természetesen egy fecske nem csinál nyarat, egy hónap alacsony adataiból még nem szabad messzemenő következtetést levonni. Azonban, ha továbbra is marad a trend, akkor már érdemes számolni a lakossági állampapírokra gyakorolt hatással is.

Taktikát válthat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank legfontosabb feladata az árstabilitás biztosítása, az infláció 3% körüli szinten tartása. Ennek elérésére több eszköze is van jegybanknak, ezek egyik legutolsó eleme a jegybanki alapkamat, illetve annak megemelése. Az utóbbi időszak magasabb inflációs értékei miatt egyre többen várták azt, hogy az MNB lépni fog és megemeli az alapkamatot. Az új, vártnál kedvezőbb adatok alapján ez a lépés későbbre tolódhat.

A jegybanki alapkamat emelését általában lereagálja a piac, azaz az általános kamatszint is emelkedne emiatt. Ennek elmaradása számunkra jó lehet akkor, ha hitelt szeretnénk felvenni a közeljövőben. Természetesen a banki hitelkamatok nem csak ettől a tényezőtől függenek, de ez mindenképpen egy az emelkedés ellen ható körülmény.

Ha lakáshitelt szeretnél felvenni érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használni, mert ezzel összehasonlítod a bankok ajánlatait, így könnyebben kiválaszthatod a számodra legjobbat.

A forint árfolyama gyengült

Az infláció adat kiadását követően a forint árfolyama valamelyest gyengült. A kedvezőbb inflációs adat ugyanis a kamatok emelkedése ellen hat, ez pedig a hitelek mellett természetesen a befektetésekre is hatással van. Mert: ha magasabb az infláció, akkor magasabb kamatot adnak a befektetésekre is, ezzel pedig a külföldi befektetők rálhozama nagyobb lesz. Most, hogy elmaradhat a várt kamatemelkedés, a plusz reálhozam is elúszhat, ez pedig elveheti a forintbefektetéstől a külföldi befektetők egy részének a kedvét. A forint iránti kisebb kereslet miatt pedig gyengülhet a forint. Ez számunkra akkor lehet probléma, ha mindenképpen most kell devizát vagy valutát vásárolnunk, mert akkor valamivel többet kell fizetnünk érte, mint akár pár nappal korábban.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Piaci logikák

    2 éves csúcsra erősödött az euró a dollárral szemben. A befektetők valószínűleg az EU-USA növekedési kilátásokban az eddig árazotthoz képest az EU relatív javulását árazzák,... The post Piaci logikák appeared first on alapblog.