Betöltés

Lecsapnál a szuperolcsó kölcsönre? Összeszedtük, hogy mit gondolj át!

szerző: Bankmonitor
2018-02-09

Aktuálisan a személyi kölcsön számít az egyik legnépszerűbb banki hitelkonstrukciónak a kedvező kamatnak és szabad felhasználásnak köszönhetően. Éppen ezért minden lényeges tudnivalót összeszedtünk a hitelfelvételről: mit néz a bank az igénylés során, milyen jövedelmek megfelelőek és milyen dokumentumokat szükséges benyújtani? Ezen kívül tippeket adunk arra nézve, hogy az élethelyzeted függvényében mire figyelj, mielőtt hitelt vennél fel!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Hitelképes vagy a bank szemében?

A személyi kölcsön igénylése kapcsán az elsők között belefuthatsz abba a kérdésbe, hogy mennyi is a jövedelmed. Ez nem véletlen, hiszen a személyi kölcsön a fedezetlen hitelek körébe tartozik, így egyedül a fizetésed garantálja a banknak, hogy visszafizeted a kölcsönadott összegét.

Alapvetően a minimálbérnek megfelelő keresettel legalább rendelkezned kell a hiteligényléshez, de természetesen annál kedvezőbbek a kondíciók és nagyobb lehet a hitel, minél magasabb keresetet tudsz igazolni. Ráadásul a feltételek attól függően is változnak, hogy alkalmazottként, vagy vállalkozóként dolgozol-e.

Alkalmazotti jövedelem esetén banktól függően legalább 3-12 havi, határozatlan idejű munkaviszonnyal szükséges rendelkezned. Ma már a külföldi munkabért is elfogadja a legtöbb bank, amennyiben, rendelkezel hazai lakcímkártyával, illetve megtartottad az itthoni adókártyádat is. Ha a jövedelmed saját cégből származik, akkor pedig legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolnod a bank számára.

A saját jogon járó öregségi nyugdíjat is elfogadják a bankok, a rokkantsági és baleseti nyugdíj viszont önállóan nem fogadható el, mivel ez hivatalosan ellátásnak minősül. Itt jön a képbe egy további fontos feltétel, mégpedig az életkor. Jó, ha tudod, hogy a bankok általánosságban 20-23 éves kortól, maximum 70-75 éves korig adnak hitelt az ügyfélnek. Ha az életkori elvárások nem teljesülnek, a bank egy adóstárs bevonását is kérheti a hitelügyletbe.

Továbbá azzal is számolnod kell, hogy a bank a jövedelem 30-40%-áig engedi elmenni a havi törlesztőrészletet. Például egy 200 ezer Ft-os jövedelem esetében 70-80 ezer lehet a kölcsön havi törlesztése, ami 5 éves futamidő esetén akár egy 3,8 milliós személyi kölcsönre is elegendő lehet. Ugyanakkor csökkenti a felvehető összeget, ha más hitelt is törlesztesz, vagy akár kihasználatlan hitelkerettel, hitelkártyával rendelkezel.

Az aktív, negatív KHR státusz minden esetben kizáró feltétel! Hitelképessé csak a tartozás rendezését követő egy év után válhatsz ismét.

Kalkulátorunkkal kiderítheted, hogy mennyi személyi kölcsönre számíthatsz!

Mennyi hitelt kaphatok?

step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen:
Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Munkahely részletei
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
A következő hitelek érhetők el számodra
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ügyintézés folyamata a személyi kölcsönnél

Az igénylés során a bank bizonyos dokumentumok benyújtását is elvárja, szerencsére jóval kisebb a dokumentációs igény, mint egy lakáshitelnél.

 • Munkáltatói igazolás

Alkalmazotti jövedelem esetében szükséges a munkáltatód igazolása a munkaviszonyodról. Külföldi munkaviszony esetében a munkaszerződés és a munkáltatói igazolás egyaránt szükséges.

 • NAV jövedelemigazolás, NAV köztartozásmentes igazolás

Vállalkozóként a jövedelmed a NAV által kiállított igazolás révén tudod igazolni. Az adózás formájától függően (KATA, EVA) változik, hogy a bank a NAV igazolásban szereplő összeg egy részét (60%-át), vagy teljes egészét veszi figyelembe.

 • Bankszámla kivonatok, közüzemi számlák

Ha nem a számlavezető bankodról van szó, legalább 3 havi bankszámlakivonatot is bekér, ráadásul azt meg is vizsgálja. A következőket neked is érdemes rajta megnézned: milyen utalások szerepelnek rajta (például a szerencsejátékhoz kapcsolódó tételek gyanúsak lehetnek a bank szemében), mennyire használod a hitelkeretedet, munkabér jogcímen érkezik a fizetésed?

Előfordulhat az is, hogy valaki készpénzes fizetéssel rendelkezik, ekkor nyilván számlakivonatot nem tud felmutatni. Ez nem feltétlenül kizáró tényező a bankoknál, viszont a bejelentett munkaviszony és a közterhek megfizetése szükséges hozzá. Ekkor is kell egy NAV jövedelemigazolás az előző évről és a munkáltatói igazolás.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a személyi kölcsönök átfutási ideje a benyújtástól a folyósításig mintegy 3-4 munkanapot vesz igénybe. Adott esetben a számlavezető bankodhoz fordulva, akár néhány órára is lerövidíthető az egész folyamat.

Feltételek a kedvező személyi kölcsön ajánlatokhoz

 • Jövedelem nagysága. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a jövedelmed, annál kedvezőbb kamatot szabhat meg a bank. 250 ezer Ft fölötti jövedelem esetén jellemzően már a 7% körüli ajánlatok is elérhetővé válnak.
 • Érkeztesd az adott bankhoz a jövedelmed. A bank jelentős akciókat biztosít, ha nála nyitsz számlát és ide is érkezik a jövedelem, természetesen a költségeket érdemes szem előtt tartani.
 • Használd aktívan a számlát. A kedvező feltételekért elvárja a bank, hogy bizonyos megbízások (átutalás, csoportos megbízás) teljesüljenek a számlán.

Ezeket a kérdéseket gondold át a hitelfelvétel előtt

 • Milyen mértékben terhelhető le a büdzséd? Lehet, hogy a jövedelmed megengedi a hitelfelvételt, ugyanakkor a költéseid alapján csak te tudhatod, mennyit tudsz ténylegesen kigazdálkodni havonta.
 • Gondolnod kell arra is, hogy az aktuális jövedelmi helyzeted meddig tartható fent. Ha a törlesztési képességed visszaesik, a hitelt akkor is fizetni kell…
 • Tervezel a jövőben lakáshitelt is? Vigyázz, mert a többi hitel törlesztése csökkenti a bank által figyelembe vehető jövedelmet, tehát a hitelfelvételi esélyeidet is ronthatja a későbbiekben.
 • A személyi kölcsönnél is érdemes megfontolnod a hitelcélt, attól függetlenül, hogy bármire felhasználható.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Drágábbak lettek a személyi kölcsönök? Nem feltétlenül!

2019. 06. 06.

Az MNB statisztikái szerint áprilisban átlagosan drágábban lehetett személyi kölcsönhöz jutni, mint egy hónappal korábban. Mi nem tapasztaltuk a kamatok emelkedését, ezért utána jártunk, történt-e valami a személyi kölcsönök piacán....

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.