Hírdetés

Lehet olcsóbb egy lakáshitel, mint egy Babaváró kölcsön?

szerző: |
Frissítve:
 

Nagyon sokféle állami támogatás érhető már el hazánkban. A különböző kedvezményeket eltérő feltételekkel lehet igényelni és nem mindet lehet összekombinálni. Nagyon fontos a körültekintő tájékozódás, több millió forint múlhat ugyanis az okos döntésen.

A lakásvásárlás előtt állók több lakástámogatást is elérhetnek, amelyek közül nem is olyan egyszerű választani, ugyanis nem mindig a legolcsóbb konstrukció bizonyul a legjobbnak. A Bankmonitor szakértői most egy konkrét élethelyzeten keresztül mutatják be a különböző lehetőségeket:

Egy család új lakást vásárolna, a vételár 50 millió forint, ehhez van a családnak 30 millió forint megtakarítása. Van két meglévő gyermek és a harmadik baba is úton van már: 2 hónapos terhes  feleség.

1. Csok támogatás és Babaváró hitel

Adja magát,  hogy a család a csok támogatást kihasználja: új épitésű lakásra 3 gyermekkel 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Nem is vállalnak igazán kockázatot, hiszen már úton van a harmadik gyermek.

E mellé a Babaváró hitel lehet még ideális választás, hiszen a konstrukció már egy gyermek születése esetén kamatmentessé válik. (A baba pedig már úton van.) Az azonban kiemelten fontos, hogy a Babavárót már a gyermek megszületése előtt megkapja a család, ugyanis csak így jár ezen baba után a kamatmentesség. A maximális 10 millió forintra 20 éves futamidő esetén 10 525 000 forintot kellene visszafizetniük, vagyis mindössze az állami kezességvállalás díját kell rendezni a tőkén felül.

Vagyis összességében az 50 millió forintértékű lakás megvásárlására 40 525 000 forintot kellene kifizetnie a családnak. Ez nagyon jó megoldásnak tűnik, de találni ennél kedvezőbbet is!

Egy 50 millió Ft értékű új lakás vásárlására kifizetendő összeg különböző támogatások igénylése esetén

Hírdetés

Hírdetés

2. A csok támogatás és a Babaváró mellé az áfa-visszatérítési támogatás is járhat

Az idei évtől a csok támogatás mellé további extra támogatások is elérhetők. Ilyen például az adó-visszatérítési támogatás, illetve a vagyonátruházási illeték elengedése.

A család például az új lakás vételárának az adótartalmát is visszaigényelheti, hiszen az otthonteremtési kedvezményt is igénybe veszik a vásárláshoz. Ez adott esetben 2,38 millió forint lenne, ez az összeg ráadásul a vételárra fordítható, vagyis helyettesíthet más forrást. Adott esetben például a Babaváró hitel összegét is csökkenteni lehetne, így elégséges lehet csupán 7,62 millió Babaváró.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2022. májusáig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az illetékmentesség ugyancsak érvényes lehet a családra, hiszen csok támogatást is igényelnek. Ez adott esetben 2 millió forint utólagos díjelengedést eredményezne. (Az illeték összege alapesetben a vételár 4%-a) Ez nem képezi a vételár részét, de nagyon jól jöhet a családnak.

Ezt a megoldást választva a családnak összességében kicsivel több, mint 38 millió forintot kellene kifizetnie a lakásvásárlás során. De még ennél is találni jobb megoldást.

3. Lakáshitel igénylése a támogatások mellé

Kicsi furcsának tűnhet, de egy lakáshitel igénylésével még tovább csökkenhet a család kiadása. Ezzel ugyanis kihasználható a gyermekek után járó tartozáselengedés, amelyet csak lakáshiteleknél (pontosabban lakáscélú jelzáloghiteleknél) lehet érvényesíteni. Márpedig a harmadik baba érkezésekor ez 4 millió forint elengedést jelentene.

Fontos, hogy a Babaváró igénylése és a lakáshitel folyósítása megtörténjen mindenképpen a baba megszületése előtt. Viszont például a tartozáselengedéssel már nem kell megvárni a baba érkezését, ugyanis a terhesség 12. hetét betöltött magzat már megszületett gyermeknek minősül.

Így az 50 millió forintos vételár az alábbiakból tevődne össze:

 • 30 millió forint önerő
 • 10 millió forint csok támogatás
  2,38 millió forint adó-visszatérítési támogatás
 • 4 millió forint lakáshitel
 • 3,62 millió forint Babaváró hitel

A családnak pedig összességében 33,86 millió forintot kellett kifizetni a lakásért. (A kalkuláció során azt feltételeztük, hogy a lakáshitel futamidejének 4. hónapjában történik meg a gyermek után elérhető tartozáselengedés.)

Milyen lakáshitelt érdemes a családnak választania?

Érdemes megvizsgálni azt a kérdést, hogy milyen lakáshitelt vegyen fel a család, ugyanis a speciális helyzet erősen megboríthatja a szokásos kiválasztási elveket.

Például nem lesz lényeges a kamatperiódus, hiszen a kölcsönt pár hónapon belül előtörlesztik a támogatásból. Ami számít az a kamat tényleges nagysága. Előfordulhat, hogy a legrövidebb kamatperiódusú kölcsön lesz az ideális, mert annak a legkisebb a kamata. (Hiszen a család erre a pár hónapra sem szeretne magas kamatot fizetni, kockázati szempontok pedig jelen esetben nem merülnek fel.)

A futamidő meghatározásánál is újfajta szempontok győzedelmeskedhetnek. Az elérhető leghosszabb futamidőt választva lesz ugyanis a törlesztőrészlet a legkisebb. Így ebben az esetben csökken a legkevésbé a fennálló tartozás a támogatás betörlesztéséig. Ez akkor fontos, ha 4 millió forintot igényel a család, ugyanis az teljes egészében elengedésre kerülhetne, éppen ezért a lehető legkisebb törlesztőt érdemes bevállalni.

Ezen elvek alapján a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának segítségével végül egy 5 éves kamatperiódusú, 30 éves futamidejű kölcsönre esett a család választása, amelynek THM értéke 3,55%.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

4. Még akár a felújítási támogatást is ki lehet használni

A 3. megoldással fizetné a család a legkevesebbet a házért. De tényleg érdemes a Babaváró hitelből csak 3,62 millió forintot felvenni? Hiszen a Babaváró csak egyszer igényelhető, éppen ezért a csökkentett összeg felvételével több mint 6 millió forint kamatmentes hitelt hagyna ott a család.

Nem kell azonban feltétlenül kevesebb kölcsönt igényelni, a plusz forrást ráköltheti a család akár magára az új ingatlanra is. Olyan elemeket csináltathatnak meg belőle, amelyek nem voltak benne az új építésű lakás árában: szereltethetnek be klímát, vagy redőnyök és szúnyoghálók kerülhetnek az ablakokra. De kertes háznál ilyen lehet a végleges kerítés kialakítása, vagy egy kocsibálló, szaletli építése is.

De nem csak az elérhető plusz forrás miatt érdemes ezeket a dolgokat gyorsan megcsináltatni. Az idei évtől igényelhető felújítási támogatás miatt a munkálatokat akár féláron is megcsináltathatja a család, hiszen a költségvetés felét, legfeljebb 3 millió forintot visszakaphatnak az államtól.

Összegzés

Már a Babaváró és csok kombinálása is nagyon kedvező megoldásnak tűnik, hiszen a család az 50 millió forint értékű lakásért kicsivel több, mint 40 milliót kell, hogy kifizessen. De a lehetőségek további vizsgálatával a kiadás lefaragható akár 34 millió forint alá. Ezzel a ház körül eredetileg későbbre tervezett munkálatokra is lehetne forrás, amelyekre pedig még a felújítási támogatást is igénybe lehetne venni.

Ezen az egyetlen példán keresztül jól látszik, hogy mennyire nehéz a legjobb megoldást megtalálni. Éppen ezért érdemes lehet szakértőhöz fordulni, aki ismeri az összes támogatás részletét és segít kiválasztani mindenki számára a legjobb megoldást.

A Bankmonitor alábbi kalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizhető, hogy milyen otthonteremtési támogatásokra lehettek jogosultak jelenleg:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2022-ben?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

 
Hírdetés