loading

Jön az 5%-os lakásáfa, és még ez is visszaigényelhető lesz csok-kal. Kiszámoltuk, mennyit nyerhetsz ezzel!

A Kormány jelentős változtatásokat jelentett be az otthonteremtési támogatásokat illetően, amelyek legfontosabb publikus eleme eddig az 5%-os áfa visszahozása az újépítésű lakásokra. Ezt egészítette ki nemrég Novák Katalin miniszter azzal, hogy a csok-kal vásárló családok még ezt az 5%-os áfát is visszaigényelhetik majd utólag. Ha ezekkel valaki kombinálja a szuperolcsó csok-hitelt, akkor elmondható, hogy újépítésű ingatlanhoz ilyen kedvező feltételekkel korábban soha nem lehetett hozzájutni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az 5%-os lakásáfát 2022 végéig hozza vissza a Kormány a 150 nm-nél NEM nagyobb alapterületű újépítésű lakások és a 300 nm-t NEM meghaladó méretű újépítésű házak esetében. Ez – amennyiben a beruházó nem nyeli le az áfacsökkentés egy részét vagy egészét – egy 30 millió Ft-os ingatlan esetében 6,5 millió Ft “nyereséget” jelent, míg egy 50 milliós ingatlan esetében 11 millió Ft spórolható meg ezzel.

Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a 2021. január 1-je után vásárolt újépítésű ingatlanok esetében ez az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz akkor, ha valaki csok-ot (családi otthonteremtési kedvezmény) is igényel, akkor ez az előbbi példánál maradva további 1,5 illetve 2,5 millió Ft pénzügyi előnyt jelent.

Ez azonban nem minden, ugyanis a vissza nem térítendő csok támogatás mellé szuperolcsó, maximum 3% fix kamatú csok-lakáshitel is igényelhető, ami lényegesen olcsóbb a piaci feltételekkel elérhető, hasonló lakáshitelekhez képest.

Egy 30 millió Ft-os – 20 évre felvett – végig fix piaci lakáshitel havi törlesztője a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint a legjobb esetben 200 ezer Ft, ami azt jelenti, hogy két évtized alatt összességében 48 millió Ft-ot kell az adósnak visszafizetnie rá.  (Vagyis 18 millió Ft-ot kell teljesíteni a tőketartozáson felül).

Csok-hitel + lakáshitel kombinálása:

Ugyanez csok-hitel és lakáshitel kombinálásával lényegesen kedvezőbb feltételekkel kivitelezhető. Azért kell kombinálni a két hiteltípust, mert 3 gyerekkel is csak legfeljebb 15 millió Ft csok-hitel vehető fel, így a 30 millió Ft-hoz szükség van még piaci jelzáloghitelre is.  (Azért számoltunk 30 millió Ft hitellel, mert 3 gyermekkel egy csok-kal vásárolt újépítésű lakásnak legalább 60 nm, egy háznak pedig legalább 90 nm alapterületűnek kell lennie. Az ilyen ingatlanok viszont meglehetősen drágák, így a 30 millió Ft-os hitelösszeg reális lehet.)

Ebben az esetben a 15 millió Ft csok-hitel havi törlesztője 20 évre 83 200 Ft lesz, aminek a teljes visszafizetése 20 millió Ft. Az ezt kiegészítő lakáshitel havi törlesztője plusz 99 377 Ft havi kiadást jelent majd az adósnak, az ehhez tartozó teljes visszafizetés pedig 24 millió Ft lesz. Vagyis összességében hozzávetőleg 183 ezer Ft havi törlesztőre és 44 millió Ft teljes visszafizetésre lehet számítani ebben az esetben.

Látható tehát, hogy 30 millió forintos hitelösszegnél csak a csok-hitelnek köszönhetően havonta 17 ezer Ft-tal csökken a fizetni való, ami 4 millió Ft megtakarítást jelent a teljes visszafizetésben. Ha ehhez hozzá vesszük a vissza nem térítendő csok támogatást is – ami 3 gyermeknél 10 millió Ft egy újépítésű lakás vásárlása vagy építése esetében -, akkor ez összességében 14 millió Ft nyereség is lehet. A lakásáfa csökkentés és az áfa visszaigénylés hatása ebben pedig még nincs is benne! És mivel a csok-hitel lakáscélú jelzáloghitel, a gyermekek után járó tartozáscsökkentés erre is felhasználható, ami a második gyermeknél 1 millió Ft, míg a harmadik gyermeknél 4 millió Ft hitelelengedést jelent. 

Egyedileg számolható ki a pénzügyi előny

A konkrét pénzügyi előny azonban minden család esetében más és más, hiszen a csok támogatás és csok-hitel összege függ a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, az utóbbi felvételéhez ráadásul megfelelő nagyságú igazolt jövedelem és 180 nap vagy 2 év Tb jogviszony szükséges. (A 10 millió Ft-os csok támogatáshoz elvárás a 2 év.)

Bankmonitor tipp:

 • Első lépésben ellenőrizd a csok-kalkulátorral, hogy jogosultak vagytok-e a családi otthonteremtési kedvezményre, és ha igen, mekkora összegre számíthattok.
 • Ha jogosultak vagytok a csok-ra, akkor nézzétek meg a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával, hogy a jövedelmetek alapján mennyi csok-hitelt kaphattok.
 • Amennyiben a csok támogatáson és a csok-hitelen túl szükségetek van még piaci lakáshitelre is, akkor a lakáshitel kalkulátorral megkereshetitek ezek közül is a számotokra legjobb ajánlatot. Fontos azonban tudnotok, hogy félmilliós igazolt nettó jövedelem alatt legfeljebb annak 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, illetve a megvásárolni kívánt ingatlan maximum 80%-át hitelezik meg a bankok, de reálisabb 70%-kal számolni mostanság.  
  Lakáshitel kalkulátor
  step-1
  Milyen lakáshitelre van szükséged?
  Ft
  év
  Add meg az adataidat!
  Ft
  Ft
  Szerepelsz-e a KHR-ben?
  X Ft hitel Y év futamidőre:
  Kategóriánként a legolcsóbbak:

  Havi törlesztő

  THM
  millió Ft hitel évre

  Havi törlesztőtől
  THM-től
  Beállításaid alapján ezekkel a
  kondíciókkal érhető el lakáshitel
  A részletes eredményeidet
  email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
  A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
  Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi
  Veled a kapcsolatot
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
  Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...