Lehetetlen, amire vágyunk: sokaknak lesz fájdalmas a nyugdíjba vonulás!

Lehetetlen, amire vágyunk: sokaknak lesz fájdalmas a nyugdíjba vonulás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-11
 

Napvilágot látott egy új kutatás, amelyben azt vizsgálták, miként készülnek a 18-65 év közötti magyarok az idős éveikre. A válaszokból sok tanulságos következtetést levonhatunk: kiderült, hány éves korban szeretnénk nyugdíjba menni, és hogy átlagosan mennyi nyugdíjra számítunk. Sajnos úgy tűnik, irreális mindaz, amire vágyunk – azonban realisták (kellően pesszimisták) vagyunk a várakozásainkban.

Elindítottuk a Bankmonitor facebook-csoportját, ahol kifejezetten a nyugdíjcélú megtakarításokkal foglalkozunk. Kattints ide és csatlakozz te is, hogy mindig értesülj a legfontosabb információkról!

A Groupama Biztosító közzétette az időskori pénzügyekkel kapcsolatos új felmérésének eredményeit. A reprezentatív kutatásban 1000 fő vett részt: többek között olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy hány évesen szeretnének nyugdíjba menni, mit tartanak inkább reális forgatókönyvnek, illetve milyen várakozásaik vannak a leendő állami nyugdíjuk mértékéről. Megtudtuk továbbá, hogy milyen típusú jövedelemkiegészítésekkel számolnak a résztvevők, és milyen elképzeléseik vannak az ideális nyugdíjcélú megtakarításról.

Hirdetés

Hirdetés

Irreális vágyak: már 57 évesen nyugdíjba vonulnánk!

A kutatásból kiderül, hogy átlagosan 57 éves korban szeretnének nyugdíjba vonulni a megkérdezettek. Ez nyilvánvalóan irreális vágy, hiszen Magyarországon 65 év a jelenlegi állami nyugdíjkorhatár. (Sőt, a társadalom elöregedése miatt már az az igazi kérdés, hogy ez mikor fog még magasabbra emelkedni.) Egyetlen kivétel van, amikor valaki 65 évnél előbb visszavonulhat: a nők 40 évnyi szolgálati idő után korkedvezményben részesülhetnek, és ilyenkor is megilleti őket a teljes nyugdíj.

Jó hír, hogy legalább a várakozásokban realistábbak vagyunk: a résztvevők arra számítanak, hogy a valóságban átlagosan 66 évesen mehetnek majd nyugdíjba. Fontos megjegyeznünk, hogy itt nagyon különböző helyzetben vannak az egyes korosztályok. A legidősebb, 65 éves válaszadók esetében teljesen valószerű ez a várakozás, azonban a legfiatalabbak (18 évesek) körében már lényegesen magasabb korhatárra kell számítani. Akik 2003-ban születtek, ők mostantól 47 év múlva töltenék be az aktuális korhatárt – de addigra ez biztosan növekedni fog. Összehasonlításképpen: csak az elmúlt 30 évben 10 évet emelkedett a nőkre vonatkozó nyugdíjkorhatár; a demográfiai helyzet pedig egyre csak rosszabbodik…

El fogjuk veszíteni a jövedelmünk felét!

Szintén helyesen mérik fel a válaszadók azt, hogy bevételi oldalon nagy zuhanást fog okozni a nyugdíjba vonulás: átlagosan az utolsó bérük 53 százalékára becsülték a leendő első nyugdíjuk összegét. Ez azt jelentené, hogy ha valaki 250 000 forintos nettó fizetéssel megy majd nyugdíjba, akkor kb. 133 000 forintos induló nyugdíjra számít. Ez a várakozás jól közelíti az utóbbi években tapasztalható arányt: azaz a magyarok tisztában vannak azzal, hogy mekkora jövedelmi esésre számíthatnak.

A megkérdezettek 57%-a mondta azt, hogy az időskori jövedelme csak szűkösen, vagy egyáltalán nem lesz elegendő a megélhetési költségeinek fedezésére. 10 főből 3 vélekedett úgy, hogy éppen megfelelően tudja majd finanszírozni az időskori kiadásait. És mindössze 13% válaszolta azt, hogy idősként minimum egy kényelmes életszínvonalat engedhet majd meg magának.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Tudjuk, hogy kellene, mégsem teszünk félre…

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a résztvevők túlnyomó többsége valamilyen alternatív bevételi forrással is szeretne rendelkezni idős korában. Minden negyedik válaszadó azt mondta, dolgozni is tervez a nyugdíjba vonulás után. Ezzel összhangban van, hogy jelenleg a magyar idősek jövedelmének kb. 8%-a származik valamilyen munkavégzésből.

A megkérdezettek 40%-a mondta azt, hogy valamilyen megtakarításból szeretné kiegészíteni az idős kori jövedelmét. Ezzel szemben sajnálatos tény, hogy alig 25% rendelkezik ténylegesen valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással: azaz a felnőtt társadalom háromnegyede még nem tett lépéseket ebbe az irányba! Öröm az ürömben, hogy a megtakarítással rendelkezők a magyar átlagnál jóval korábban, átlagosan már 34 éves korukban elkezdték a nyugdíjcélú előtakarékosságot.

Kép forrása: Groupama

A megtakarítók nagyobb biztonságban vannak!

Kimutatható, hogy a megtakarítók lényegesen jobb várakozásokat fogalmaztak meg az időskori megélhetés kapcsán, mint azok, akik nem folytatnak ilyen jellegű öngondoskodást. A megtakarítással rendelkezők körében 62% vélekedett úgy, hogy legalább megfelelően meg tud majd élni a jövedelméből, míg a meg nem takarítók közül alig 37% mondta ugyanezt.

A megtakarítók azt is elárulták, mi motiválta őket az öngondoskodás elkezdésére. A legfontosabb indokok között azok szerepeltek, hogy szembesültek a környezetükben élő idősek elégtelen anyagi helyzetével, nem szeretnének a gyermekeikre hagyatkozni, illetve nem számítanak arra, hogy váratlanul jobbra fordulhat a nyugdíjkassza állapota.

Milyen az ideális nyugdíjmegtakarítás?

A résztvevők negyede lehetséges, hogy bele fog vágni a nyugdíjcélú előtakarékosságba, 10% pedig már a közeljövőben tervezi ezt. Fény derült arra, hogy milyen tényezők tudnák ezt elősegíteni: 58% azt tartja a legfontosabbnak, hogy a megtakarítást kis összegekkel is el lehessen indítani. Csaknem ugyanennyien nyilatkozták azt, hogy szeretnék, ha a nyugdíjcélú befizetések rugalmasan működnének. Kiemelt szempont volt még a válaszadók számára a szokásosnál jobb hozamok elérésének lehetősége.

Létezik megoldás: a döntés a miénk!

A válaszokból kiolvasható, hogy a lakosság többségének időskori anyagi helyzetén lényegesen javítana egy jól kivitelezett nyugdíjcélú megtakarítás. A ma elérhető három nyugdíjmegtakarítási konstrukció (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) mindegyike képes kielégíteni a legfontosabb megtakarítói igényeket. Sőt, jelenleg 20%-os állami támogatás is jár ezekre a megtakarításokra, ami tovább javíthat a befektetés hozamán, és kockázatmentesen növelheti a számlák lejárati egyenlegét. A döntés a mi kezünkben van: az a feladatunk, hogy mielőbb megtegyük az első lépést a pénzügyi tudatosság útján.

A számodra legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújt a Bankmonitor kalkulátora! Számold ki, mennyi pénzed gyűlne össze idős korodra, és kérj tőlünk szakértői támogatást!

Hirdetés
Hirdetés