Mennyi nyugdíjra lesz elég, amit félretesznek a magyarok?

Mennyi nyugdíjra lesz elég, amit félretesznek a magyarok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-26
 

A Bankmonitor nyugdíjkalkulátorának adataiból többek között kiderül, hogy hány éves korban kezdik az emberek a nyugdíj-előtakarékosságot. Az is megtudható, mennyi pénzt tesznek félre a különböző korosztályok. De vajon mennyi pénz fog így összegyűlni 65 éves korukra? És mire lesz elegendő az átlagos megtakarítás? Úgy tűnik, még egyáltalán nem dőlhetünk hátra!

A nyugdíjcélú megtakarítások az utóbbi években egyre népszerűbbek. A Bankmonitorhoz beérkező érdeklődések alapján minden korosztály kiemelten fontosnak tartja, hogy félretegyen a saját idős korára. Kíváncsiak voltunk, milyen trendek rajzolódtak ki az elmúlt időszakban, ezért egy kb. 4000 fős mintán különböző vizsgálatokat végeztünk. Jó és rossz híreink egyaránt vannak a megtakarítók számára.

Hány éves korban szokás elindítani egy megtakarítást?

Nagyon változó, hogy az emberek mikor ismerik fel a nyugdíjcélú megtakarítás fontosságát. Sok érv szól amellett, hogy már fiatalon (akár 25 éves korban) érdemes elkezdeni pénzt félretenni. De a tapasztalatok szerint a nagy többség csak 40 éves kor fölött hozza meg a döntést, sőt gyakori az 50 év feletti érdeklődés is. A Bankmonitorhoz beérkezett igénylők életkor szerinti megoszlását az alábbi ábra szemlélteti.

A nyugdíjmegtakarítás iránt érdeklődők életkori megoszlása

Látható, hogy az érdeklődők kb. kétharmada (65%-a) 40 évnél idősebb. Közben alig 8% azoknak az aránya, akik már 29 éves koruk előtt elindítanának egy megtakarítást. Az összes érdeklődő átlagos életkora 44 év. A jelek szerint tehát nagyon kevés embernek jut eszébe a karrierje elején, hogy gondoskodjon a saját időskori megélhetéséről.

Ez nem szerencsés, hiszen sokkal kisebb havi összegekből is el lehet érni ugyanazt a célt, ha valaki kellően korán belevág. A kamatos kamat hatásának köszönhetően 25 éves korban kezdve havi 18 000 forintból is megvalósítható lenne az, ami 45 éves korban már csak havi 52 000 forintból lehetséges! Az életkor előrehaladtával tehát aggasztóan nő a szükséges havi megtakarítás összege, és előbb-utóbb szinte lehetetlen terhet fog jelenteni.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi pénzt teszünk félre havonta?

Elterjedt vélekedés, hogy a jövedelem 10%-át érdemes hosszú távú megtakarítási célokra elkülöníteni. Az érdeklődők legnagyobb része ezzel összhangban cselekszik: havi 20-25 000 forintot, azaz a magyar mediánbér egytizede körüli összeget tennének félre. (Más kérdés, hogy ez valóban elegendő lesz-e a kitűzött cél megvalósításához.) Az adatok pontos megoszlását az alábbi diagram mutatja.

Mennyi pénzt teszünk félre havonta nyugdíjcélú megtakarításra?

A megtakarítók közel kétharmada (65%-a) havonta 10-25 000 forintot szeretne félretenni, és „csak” 35% azoknak az aránya, akik legalább havi 30 000 forinttal indítanának. Meg kell jegyeznünk, hogy a kalkulátor alapértelmezett beállítása 20 000 forint: ez valószínűleg hozzájárul az ott mutatkozó kiugró értékhez. Ugyanakkor nem feltétlenül torz ez az eredmény, hiszen más hazai felmérések is nagyon hasonló igényekről számolnak be. (Az átlagos havi megtakarítási szándék kb. 29 000 forintra rúg a vizsgált mintában.)

Jó hír, hogy a megjelölt összegek az életkor előrehaladtával érezhetően növekednek. Például a 23-28 év közöttiek átlagosan havi 23 000 forintos megtakarítással kezdenének, míg a 47-52 évesek már havi 30 000 forintot tennének félre átlagosan.

Mennyi pénzünk fog összegyűlni 65 éves korunkra?

Minden esetben kiszámítható, hogy az adott megtakarítónak mekkora összeg áll majd rendelkezésére, mire betölti a nyugdíjkorhatárt. A becslés során az utóbbi évek tapasztalataiból kiindulva egységesen évi 3%-os nettó reálhozamot feltételeztünk. A Bankmonitorhoz beérkező információk alapján az érdeklődők az alábbi eredményekre számíthatnak majd 65 éves korukban.

Mennyi pénzük lesz 65 éves korukra a nyugdíjcélra megtakarítóknak?

Ha a számítások beigazolódnak, akkor mai értéken átlagosan 10,8 millió forintos megtakarítással mehetnek majd nyugdíjba az érdeklődők. Az adatok eloszlása azonban nem egyenletes: 65 éves korukban a következőképpen fog alakulni a vizsgált személyek vagyona:

  • 1/3 részüknek lesz 5,4 millió forintnál kevesebb,
  • 1/3 részüknek lesz 5,4 és 10,8 millió forint közötti, és
  • 1/3 részüknek lesz 10,8 millió forintnál több megtakarítása.

Ők tehát ezekből az összegekből tudják majd kiegészíteni az állami nyugdíjukat. A 65 éves korban még várható élettartam átlagosan 18-20 év is lehet, így az összegyűlt pénzt legalább ennyi időre érdemes beosztani. Eszerint például egy 8 millió forintos megtakarítás kb. havi 35 000 forintos plusz jövedelmet tudna biztosítani egy idős ember számára.

Most kell cselekedni!

Az állami nyugdíjrendszer a társadalom elöregedése okán egyre kevésbé lesz fenntartható. A mai aktív dolgozóknak fel kell készülniük arra, hogy 65 éves kor felett a jövedelmük felét is elveszíthetik, azaz a nyugdíjuk sokkal alacsonyabb lesz, mint amennyi a megélhetésükhöz szükséges lenne! A legjobb megoldás az, ha még időben elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást, és gondoskodnak a saját időskoruk anyagi biztonságáról.

Ma Magyarországon kb. 1,5 millió fő rendelkezik a három nyugdíjcélú megtakarítási forma valamelyikével. Ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), valamint a nyugdíjbiztosítás. Közös előnyük, hogy mindhárom esetben igényelhető az évi 20%-os (legfeljebb évi 280 000 forintos) állami támogatás!

Akik kellően korán elkezdik a takarékoskodást, ők akár 20 millió forintos vagyont is felhalmozhatnak az évtizedek során! Egy ekkora tőke már elegendő ahhoz, hogy havi 100 000 forintos plusz jövedelmet biztosítson az állami nyugdíjon felül. A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában díjmentes segítséget nyújthatnak a Bankmonitor szakértői.

Számold ki a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlne össze idős korodra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés