loading

Hány évesen kezdjek el félretenni a nyugdíjamra?

A mai aktív dolgozók részéről az egyetlen felelős döntés az, ha elkezdenek megtakarítani idős korukra. Ezzel nagyon sokan tisztában vannak: bőven egymillió fölött van a saját nyugdíjukra megtakarítók létszáma. Viszont kevesen tudhatják azt, hogy mi az optimális időpont egy nyugdíjcélú előtakarékosság elindítására. Már a húszas éveinkben el kell kezdenünk? Vagy talán ráérünk a negyvenes éveinkig? Most egy konkrét életút vizsgálatával bemutatjuk, hogy a Bankmonitor szakértői szerint hány éves korban kínálkozik erre a legjobb alkalom!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A kérdés egyáltalán nem egyszerű, hiszen minden életkornak megvannak a maga előnyös és hátrányos tulajdonságai. Karrierünk kezdetén alacsonyabb jövedelemmel indulunk, ugyanakkor valószínűleg nem kell gondoskodnunk egy egész családról. Negyvenes éveinkben érjük el a jövedelmi helyzetünk csúcsát, de ekkor már el kell tartanunk a gyermekeinket is. Ötvenes éveinktől kezdve a gyerekek elkezdhetnek kirepülni, de ilyenkor már kevesebb időnk van hátra a vagyonépítésre.

Tehát mikor kell elkezdeni a nyugdíjcélú előtakarékoskodást? A kérdés eldöntése érdekében most egy átlagos család életútját követjük végig, a szülők fiatalkorától egészen a nyugdíjkorhatár betöltéséig.

Az aktív évek kezdete

A példa szereplői 23 éves korban kezdenek aktívan dolgozni, de ekkor még otthon laknak a szüleiknél. A KSH legfrissebb statisztikái szerint a 20-29 évesek átlagos jövedelme kb. havi nettó 227 000 forint. Ebben az élethelyzetben akár 1 év alatt is összegyűjthetnek 6 havi kiadásra elegendő vésztartalékot, így az önálló életüket már egyfajta anyagi védettségben kezdhetik meg.

27-29 éves kor: családalapítás

Az Eurostat adatai szerint a magyar fiatalok átlagosan kb. 27 évesen költöznek el otthonról. Eddigre (ketten együtt) már képesek lehetnek előteremteni a saját ingatlanhoz szükséges önerőt. Így a pár tagjai egy lakáshitel felvételével egyidejűleg elkezdhetik közös életüket új otthonukban.

A magyar nők átlagosan 29-30 évesen vállalják első gyermeküket. Ezáltal évekre „kiesnek” a munkaerőpiacról, de a család jövedelmének csökkenését enyhítik a magyar családtámogatási rendszer elemei. Az egy gyermeket nevelő fiatal párok a GYES, a családi pótlék, a családi SZJA-kedvezmény és az első házasok adókedvezménye révén összesen kb. 53 000 forintot kapnak az államtól havonta.

30-36 éves kor: gyermeknevelés

Ha két év telik el az első és a második gyermek születése között, akkor a szülők 32 évesek lehetnek a második gyermekáldáskor. A család kiadásai ekkor számottevően megnövekednek, mivel a gyermeket nevelő családok egy főre jutó átlagos kiadása kb. 80 000 forint (KSH). A családtámogatási rendszernek köszönhetően ugyanakkor a család jövedelme is növekszik: az államtól kapott összegek két gyermek esetén már 70-90 000 forintra emelkednek.

36 éves kor: az anya visszatér dolgozni

A második gyermek 4 éves korától a példában szereplő anya ismét visszatér a munka világába. A 30-39 éves felnőttek ráadásul jóval többet is keresnek, mint korábban: ebben a korosztályban havi 282 000 forint körül alakul a nettó átlagbér. Ennek a két tényezőnek köszönhetően a kétkeresős családok jövedelme (az állami támogatásokkal együtt) 600 000 forint fölé emelkedhet!

A jövedelmi ugrás miatt a család valószínűleg ilyenkor tudja a legtöbb pénzt megtakarítani. Éppen ezért a nyugdíjcélú megtakarítások optimális időpontjának is ez az életkor tekinthető. 35-36 éves korban a kitűzött nyugdíjcél akár fejenként 30 000 forintból is megvalósítható, tehát a megkeresett jövedelem kb. 10%-át veszi igénybe.

Igaz, hogy a húszas években kezdve alacsonyabb havi összegek is lehetővé tennék egy ugyanakkora nyugdíjtőke felépítését. Azonban a család (alacsonyabb) jövedelmének nagyobb arányát tenné ki a szükséges megtakarítás. Akik pedig az ötvenes évekig halogatják a megtakarítás elkezdését, ugyanezzel a problémával szembesülnének. A rövid futamidő miatt sokkal nagyobb havi összegek megtakarítása lenne szükséges, ami a bér jelentős részét „felemésztheti”.

36-49 éves kor: a lakáshitel kifizetése

Egy 27 éves korban felvett, 20 éves futamidejű lakáshitel utolsó törlesztőrészletét 47 éves korban kell majd kifizetni. (Akik éltek a hiteltörlesztési moratóriummal, nekik másfél-két évvel tovább is tarthat a futamidő.) A gyermekek ugyanebben az időszakban fogják betölteni a 16-18 éves életkort, így majd a legtöbb állami támogatás folyósítása is befejeződik. Ebben az évtizedben adódik a legjobb alkalom a gyermekek életkezdését támogató, célzott megtakarításra is.

Ötvenes évek: az utolsó aktív évtized

A nyugdíjkorhatár jelenleg 64,5 év, de az 1957-től születettekre már 65 éves korhatár vonatkozik. Ugyanakkor a nők előszeretettel vonulnak nyugdíjba korábban is, kihasználva a korkedvezményt. Így az ötvenes évek az utolsó teljes évtized, amit a magyarok aktív munkával töltenek. Az 50-59 éves dolgozók már jellemzően alacsonyabb bérre számíthatnak (átlagosan kb. havi nettó 258 000 forint), mint a korábbi éveikben. Ezért a pénzügyi célok megalapozását semmiképpen nem ajánlott idáig halogatni.

Mennyi nyugdíjra számíthatnak a pár tagjai?

A fent bemutatott életpályák után a férfi kb. 230 000 forintos, a nő kb. 200 000 forintos nyugdíjra lesz jogosult (óvatos becslés szerint). Ez jelentősen meghaladná a mai átlagnyugdíjat (kb. 148 000 forint), mégis jóval alacsonyabb, mint a korábban megszokott bevételi szint. Továbbá nem szabad megfeledkeznünk a nyugdíjrendszer fenntarthatósági problémáiról. Nem tudhatjuk, hogy a következő évtizedekben hogyan fog változni a nyugdíjszámítás módja, vagy miként emelkedik majd a nyugdíjkorhatár. Ezért az egyetlen felelős döntés az, ha még aktív éveinkben saját magunknak gondoskodunk az idős kori megélhetésünkről!

A nyugdíj-előtakarékossági szerződésekre jelenleg 20%-os (legfeljebb évi 280 000 forintos) állami támogatás is igényelhető! A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...