loading

Emelkedhet a nyugdíjkorhatár Magyarországon? És ha igen, mennyivel?

Az elöregedő társadalmakban (így Európa nagy részében) bevett szokás a nyugdíjkorhatárok emelése. Ezáltal enyhülnek a nyugdíjkassza terhei, hiszen az idősödő dolgozók tovább fizetnek adót, és rövidebb ideig kapnak majd nyugdíjat. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, jelenleg hány év a nyugdíjkorhatár nemzetközi viszonylatban. Az is kiderül, mire számíthatunk a következő években Magyarországon.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A különböző államokban nagyon eltérő nyugdíjkorhatárokkal lehet találkozni. Léteznek szigorúbb országok, ahol már most is magas a nyugdíjkorhatár, és engedékenyebb országok is, ahol még kedvező feltételekkel lehet nyugdíjba vonulni. Azonban a legtöbb európai ország osztja azt az álláspontot, hogy a következő évtizedben emelkedniük kell a korhatároknak. Az alábbi ábra megmutatja, hogy 2020-ban hogyan alakult az általános öregségi nyugdíjkorhatár a kontinens 12 különböző helyén.

Hány év a nyugdíjkorhatár az egyes európai országokban (2020.)

Látható, hogy az adatok mindenhol a 60-67 éves intervallumban helyezkednek el, de azon belül nagyon változatosan alakulnak. A lengyel és osztrák nők például 60 éves korukban már elhagyhatják a munka világát, míg olasz társaik csak 67 éves koruktól tehetik meg ezt. Magyarország ebből a szempontból a középmezőnyhöz tartozik: nálunk jelenleg 64,5 év az öregségi nyugdíjkorhatár. Ugyanakkor a legtöbb helyen már döntöttek a korhatárok emeléséről, amit a társadalom fokozatos elöregedése indokol.

Ausztria:

Az Ausztriában dolgozó nők még sokáig élvezhetik kivételes helyzetüket. Csak 2024-ben kezdődik meg a korhatár emelkedése, melynek során évente fél évvel kerül majd feljebb a küszöb. Így 2033-tól a férfiakhoz hasonlóan a nők is csak 65 évesen kezdhetik majd el a nyugdíjas éveiket. A széles körben elterjedt korkedvezményes nyugdíj az osztrák dolgozók számára is elérhető: akik hosszú biztosítási jogviszonyt tudnak felmutatni, ők néhány évvel korábban is visszavonulhatnak.

Csehország:

A cseheknél mindenkire egyöntetűen 63 éves és 8 hónapos nyugdíjkorhatár vonatkozik. A jövőben ezt fokozatosan fogják emelni, míg 2030-ra eléri a 65 évet. Speciális szabályok vonatkoznak a gyermekes nőkre, egészen 2036-ig. A cseh állam célja, hogy a várt élettartam egynegyedét tegyék ki a nyugdíjban töltött évek, így a későbbiekben jó eséllyel további emelés is várható.

Franciaország:

Franciaországban jelenleg meglehetősen magas, 66 éves és 7 hónapos a nyugdíjkorhatár. A hosszú biztosítási jogviszony azonban itt is korkedvezményes nyugdíjra jogosít: 41,5 évnyi szolgálati idő után már 62 évesen is teljes nyugdíj igényelhető. Aki korábban szeretne nyugdíjba vonulni, megteheti, de ez a kapható nyugdíj összegének csökkenésével jár. 2023-tól a francia nyugdíjkorhatár 67 év lesz.

Horvátország:

A horvát férfiak nyugdíjkorhatára 2020-ban 65 év volt, a nőké pedig mindössze 62,5 év. A következő években először a nők korhatára emelkedik addig, amíg eléri a férfiakra vonatkozó szintet. A hatályos jogszabályok értelmében utána majd együtt emelkedik a két nem képviselőire vonatkozó küszöbérték, egészen a 67 éves életkorig.

Németország:

Németország a szigorúbb országok közé tartozik: 2020-ban 65 éves és 8 hónapos nyugdíjkorhatárt alkalmazott mindkét nem esetében. A jövőben ez egy darabig évi 1 hónappal, majd évi 2 hónappal emelkedik, amíg eléri a 67 évet. Akik kellően hosszú szolgálati idővel rendelkeznek, ők kb. 2 évnyi korkedvezményre jogosultak.

Olaszország:

Az olasz nyugdíjkorhatár egységesen 67 év, ami a legmagasabbnak számít a vizsgált országok körében. 2022-től ez annak függvényében fog majd változni, hogy miként alakul az adott egyén várható további élettartama.

Románia:

Romániában a férfiakra vonatkozó korhatár 65 év, a nőké kb. 61 év 4 hónap. 2023-ig a nők korhatára évente kb. 4 hónappal emelkedik, majd utána kicsivel lassabban, míg eléri a 63 évet.

Szlovákia:

Szlovákiában kedvezőnek mondható, kb. 62 év 7 hónap az általános korhatár. Ez 2023-ra fokozatosan 64 évre fog emelkedni, de egy jelenleg hatályos döntés értelmében annál feljebb már nem emelkedik.

Szlovénia:

Az általános nyugdíjkorhatár Szlovéniában 65 év, azonban a nők legalább 20 évnyi jogviszony igazolásával már 64,5 évesen visszavonulhatnak. 40 évnyi jogviszonnyal mindkét nem képviselői már 60 éves korukban igényelhetik a nyugdíjukat. A gyermekes nők ezen felül további korkedvezményben is részesülhetnek.

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban 2020-ban és 2021-ben 64,5 év (egészen pontosan 64 év 183 nap) a nyugdíjkorhatár. Ennek a fél éves szétválasztásnak az oka, hogy a rendkívül nagy létszámú Ratkó-gyermekek most érik el ezt a küszöböt. Az ő nyugdíjba vonulásuk pedig nagyon megterhelte volna a nyugdíjrendszert, ha 1 év alatt ment volna végbe. 2022-től a magyar nyugdíjkorhatár 65 évre emelkedik, így az 1957-től született aktív dolgozókra már ez érvényes. A magyar társadalom a nyugdíjrendszer szempontjából aggasztó mértékben idősödik, ezért előbb-utóbb minden bizonnyal további korhatáremelés is várható, még ha erről egyelőre nem is született döntés.

Hogyan lehet védekezni a korhatár emelkedése ellen?

Mindenkire igaz, hogy a nyugdíj-előtakarékosság kulcsfontosságú. De a különböző nyugdíjcélú megtakarítások között lényeges eltérések vannak, ezért érdemes körültekintően választani közülük. Akinek a 65 éves nyugdíjba vonulás a legfőbb szempont, neki a nyugdíjbiztosítás az optimális választás. Ennél az egy megtakarítási formánál ugyanis nem befolyásolja a megtakarítás hozzáférhetőségét a korhatár emelkedése. Akik most kötnek nyugdíjbiztosítást, ők 65 éves korukban biztosan megkapják a felhalmozott pénzösszeget, függetlenül a majdani nyugdíjkorhatár aktuális állásától.

A legmegfelelőbb nyugdíjbiztosítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Hiába vártuk, mégsem lesz Nyugdíjkötvény! De mi van helyette?

Az állami vezetők régóta beszéltek egy új típusú nyugdíjcélú megtakarítási forma bevezetéséről. Most kiderült, hogy végül mégsem lesz Nyugdíjkötvény. Ezért összegyűjtöttük, milyen lehetőségeik maradtak azoknak, akik mégis szeretnének takarékoskodni idős...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...