Betöltés

Lemaradtál az ingyen hitelről? – 8 tipp, amivel milliókat spórolhatsz!

szerző: Bankmonitor
2017-08-09

Nincs lehetetlen, ma már olyan olcsón vehetünk fel hitelt, hogy lakástakarékkal kombinálva akár lenullázhatjuk a hitel THM-jét. Ez persze csak kivételes esetben valósulhat meg, tehát ne ez legyen a fő szempont. Inkább azt tudatosítsuk, hogy óriási segítséget jelent már egy lakástakarék is, mert előtörlesztéssel a hitel költségei is csökkennek. Így a végén előfordulhat, hogy milliókkal kevesebbet fizetünk csak ki a banknak. A következőkben összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni, ha a legkedvezőbb hitelt szeretnénk kikeverni magunknak.

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy annak ellenére, hogy nagyon kedvezők a lakáshitelek, még jobb helyzetbe hozhatjuk magunkat, és egy 0%-os kamatú lakáshitelt is felvehetünk. Ez nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy például egy 10 millió forintos hitel tényleg 10 millió forintba kerül számunkra. Elképzelhetetlennek tűnik a dolog, pedig semmi mást nem kell hozzá, minthogy lakástakarék szerződésekkel is kombináljuk a hitelt. Nézzük meg a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, amelyek felmerülhetnek az ingyen hitellel kapcsolatban.

Hogyan lehet egyáltalán 0%-os a lakáshitel THM-je?

Egész egyszerűen az adja az ingyenes hitel alapját, hogy a lakáshitel kamatok mélyponton vannak, így már 3% alatti THM-mel is felvehetünk hitelt. Ha a lakáshitel mellé több lakástakarékot kötünk, és azt a hitelbe betörlesztjük, jelentősen csökkenteni tudjuk a fennálló tartozást. A rendszer azért tud működni, mert a lakástakarékra 30%-os (maximum évi 72 ezer forintos) állami támogatás is jár, így a hozama jócskán meghaladja a hitel THM-jét.

Csak úgy válasszunk lakáshitelt, hogy 0%-ra jöjjön ki a THM-je?

Azért sem feltétlenül a 0%-os THM kell, hogy lebegjen a szemünk előtt, mert az a legolcsóbb lakáshiteleknél működik. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy milyen kamatperiódust, vagyis milyen időszakra rögzített törlesztőt választunk, hiszen a lakáshitel THM-je is ennek megfelelően változik. Ugyan a legolcsóbbnak a rövid kamatperiódusú (3, 6, 12 hónap) hitelek számítanak, de ezeknél nagymértékben ki vagyunk téve a kamatkockázatnak, ami adott esetben a törlesztő drágulásával jár.

Éppen ezért célszerű hosszú kamatperiódusú (3, 5, 10, végig fix) hitelt választani, amelyeknek jóval kiszámíthatóbb a törlesztésük, ugyanakkor magasabb THM-mel juthatunk hozzájuk. Ebben az esetben nem jön ki a teljesen ingyenes hitel a lakástakarékkal, viszont az előtörlesztések révén, így is jelentősen olcsóbb lehet a hitel, mint az elsőre hittük.

Mennyi lakástakarékot használjunk fel?

Ahhoz, hogy minél inkább kedvezőbbé tegyük a hiteltörlesztést, érdemes annyi lakástakarékot kötnünk, amennyit csak a büdzsénk megenged. Szerencsére a támogatás is megtöbbszörözhető amennyiben közeli hozzátartozók részére is kötünk szerződést.

Működhet az is, hogy a gyermekeinket jelöljük meg kedvezményezettként, ugyanakkor gyermek nélkül a szülők, nagyszülők is ugyanúgy szóba jöhetnek. Abból lehet konfliktus, ha esetleg idővel a hozzátartozóinknál is valamilyen lakáscél kerül kilátásba, amihez szükség lenne az állami támogatásra. Erről külön meg kell állapodni, hiszen ez könnyen keresztbe tehet a számításainknak.

Nézz utána a következő kalkulátorral, hogy melyik a legkedvezőbb lakástakarék!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mit csináljak, ha nem fér bele a lakástakarék a családi büdzsébe?

Azt szem előtt kell tartani, hogy ne legyen túl megterhelő a lakástakarékkal is kiegészített havi kiadás. Mindig fontos, hogy az egyéb kiadásokat rendben ki tudjuk fizetni, illetve a vésztartalékról sem feledkezzünk meg. Bele kell kalkulálni azt is, hogy mi lesz, ha a lakáshitelből megvásárolt ingatlanba költözünk be. Esetleg magasabbak lehetnek a rezsiköltségek, amire a lakástakarék kigazdálkodása szempontjából figyelnünk kell.

Mire figyeljek, hogy a lakástakarékra járó állami támogatást ne veszítsem el?

Az állami támogatás körül nem merül fel problémánk, amennyiben havi rendszerességgel fizetjük a vállalt összeget. Ugyanakkor előfordulhat, hogy nem havonta, hanem például csak negyedévente, félévente teljesítenénk a befizetéséket. Arra kell ügyelni, hogy a harmadik, illetve negyedik negyedévben elhelyezett összeg után járó állami támogatás nem haladhatja meg az adott évre járó támogatásunk 25 százalékát (negyedévente nézik). Praktikusan, ha rendszertelenül és nagyobb befizetést tennénk, akkor azt mindig az adott év első felére időzítsük.

Mit tartsak szem előtt az előtörlesztésnél?

Az előtörlesztés úgy működik a lakástakaréknál, hogy a futamidő lejártával a megtakarított összeg a hiteltartozásunkat csökkenti. Ez automatikusan a törlesztő csökkenésével is jár, és ez azt jelenti, hogy a büdzsénkben is tartalék keletkezik. Célszerű ilyenkor újabb lakástakarékokat kötni, mivel ezzel még nagyobb mértékben tudjuk csökkenteni a fennálló tartozást, és a hitel is az eredeti vagy már csökkentett futamidő előtt kifut (nem is beszélve a kamatokon spórolt összegekről).

Lehet ingyenes a lakástakarékból való elő/végtörlesztés?

Ma már vannak olyan hitelkonstrukciók, ahol nem kell elő/végtörlesztési díjat fizetni, amennyiben ezt lakástakarékból tesszük meg. Például a nemrég debütált minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknek lényegi vonása az LTP-ből való ingyenes betörlesztési lehetőség.

Nem célszerűbb egy nagyobb hiteltörlesztőt vállalni a lakástakarék(ok) helyett?

Elsőre logikusnak tűnik, de nem. Ugyan a nagyobb hiteltörlesztővel egy adott hitelösszeget alacsonyabb futamidőre lehet felvenni, de a lakástakarékkal kiegészített verziónak más előnyei vannak. Ha szimplán lakástakarék nélkül fizetjük ugyanazt a törlesztőt, a kamatok miatt többet fizetünk vissza a banknak, mintha a lakástakarék előnyeit kihasználva vesszük fel a hitelt.

Ennek oka, hogy minden lakástakarékból való betörlesztésnél csökken a tőketartozás, amivel azt érjük el, hogy a havi kiadásunk is alacsonyabb lesz.

Ugyanakkor a másik oldalról közelítve az sem jó megoldás, ha a lakáshitel futamidejét nyújtjuk el (például 30 évre), hogy kihasználva az alacsonyabb törlesztőt, több lakástakarékot köthessünk. Azt érdemes tudni, hogy a futamidő nyújtásával megnő a hitel kamatterhe, tehát összességében többet kell a banknak is visszafizetni. Ráadásul a hitelünk egy esetleg kamatérzékenysége is megnő, vagyis egy esetleges kamatemelkedésnél nagyobb mértékben száll el a törlesztőrészlet.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Czabarka Mihály

  A kamatmentes hitel feltétele, hogy ha a homlokzatodat legalább 25%-ban hőszigetelni szeretnéd (ez a legnépszerűbb felújítási munkanem), akkor ahhoz még egy csomó járulékos munkát is el kell végezned. Ugyan, “csak egy kamatmentes hitel”, de feltételei mégis a nem létező vissza nem térítendő támogatásokkal azonosak. Ezért (ha még nincs meg) kötelezően a 2018-as követelményeknek megfelelő hőszigetelést kell készítened a pince-, és tetőfödémen is, ablakot kell cserélned és a fűtést is korszerűsítened kell!!! Az “összesített épületenergetikai mutató” teljesítése érdekében így lesz a kapcsolt műszaki tartalmak miatt a költséged – és havi törlesztésed – kb négy-hatszorosa az eredetileg tervezett, vagy szükégesnek! Ha eredetileg nem terveztél “mélyfelújítást” és hőszigetelnél, akkor inkább a szabadabb felhasználású LTP, ami így már nemcsak kamattámogatás miatt olcsóbb! (Bővebben a Megtérülő Épületenergetika szaklap elemzésében)

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

szerződés

A lakáshitel igénylés 8 legfontosabb lépése

2019. 08. 12.

Hiába dönt csúcsokat a lakáshitelt igénylők száma, hitelhez jutni egyáltalán nem egyszerű és gyors folyamat. Van benne számos csapda, amibe ha belelépünk, akkor jelentős anyagi veszteség érhet bennünket, de akár...

Blogajánló

 • alapblog

  A játék hatalma

  A finn oktatási rendszer, amelynek célja nagyon tömören, hogy a gyerekek kedvenc helye legyen a suli, és sokat játszva, sokat kint mozogva tanuljanak, elhagyva az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.