Betöltés

Megcsináltuk a lehetetlent – Íme az ingyenes lakáshitel!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-05-16

Amikor egy tévé vagy egy laptop vásárlása a kérdés, akkor jó esetben elérhető 0%-os THM-mel felvehető hitel. Lakáshitelnél viszont nem véletlenül nem szoktak ilyen kedvezmények előfordulni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne tudná valaki ezt megvalósítani, csak lakástakarékot kell hozzá kötni és ügyesen használni. Nincs benne semmi varázslat, hiszen a lakástakarék – állami támogatással kiegészített – hozama meghaladja a lakáshitel THM-jét. A Bankmonitor számítása szerint optimális esetben a hitel 20 év helyett 12 év alatt fogy el, ráadásul még 2 millió forintot szabadon elkölthetünk. Lássuk a részleteket!

Nulla költséggel is lakáshitelhez juthat

Óriási az érdeklődés a lakáshitelekre, ami teljes mértékben érthető annak tudatában, hogy milyen sokan akarnak új lakásba/házba költözni, esetleg első ingatlanjukat megvásárolni. Tudva azt, hogy az emberek kétharmadának nincsen kisebb-nagyobb megtakarítása, amit lakásvásárlásra tudna fordítani, a többség lakáshitellel tudja csak a vételt megvalósítani.

Visszatekintve, évekkel ezelőtt igazán drágák voltak a lakáshitelek, mert ma már a legolcsóbb ajánlatok 3% alatti THM-ről indulnak. Az alacsony kamatnak persze ára is van, hiszen a törlesztőrészlet néhány havonta rendszeresen változik. Addig minden a legnagyobb rendben megy, amíg a kamat marad ezen a szinten, de amint elindul felfelé, azzal párhuzamosan a törlesztőrészlet is megemelkedik.

Azt gondolhatná mindenki, hogy ennél olcsóbb THM-et nem kaphat, pedig van rá mód, hogy teljes egészében költségmentesen vegyen fel lakáshitelt. Egyedül akkor van erre lehetőség, ha a lakáshitel mellé lakástakarékot is kötnek, mert ez utóbbi felhasználható a hitel elő- és végtörlesztésére is. Aki nem hinné ezt el, annak bemutatjuk a részletes számításokat.

A legjobb ajánlatok egy helyen. Keresd meg a legkedvezőbb hitelt számodra!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A kulcs az egészben az állami támogatás

A lakástakarékot az emberek többsége ismeri, azt viszont már kevesen, hogy lakáshitellel kombinálva több millió forintos pénzügyi előnyhöz juthat bárki. Ami alapvetően megkülönbözteti a többi terméktől és ki is emeli közülük, az a befizetésekre járó 30%-os állami támogatás (egy szerződésre maximum éves alapon 72 ezer forint). De ez még önmagában nem lenne elegendő, viszont közeli hozzátartozók esetében több szereződés is nyitható, ami egyben a támogatás többszöröződésével jár együtt.

A példánkban egy átlagos 10 millió forintos lakáshitelt vettünk alapul, amit 20 évig kell visszafizetni. A hitel kamata 2,7%, ennél kicsivel magasabb, de a 3%-ot nem éri el a THM mértéke. Hathavonta változhatna a kamatozása, de mivel nem tudjuk, hogy miként alakulnak a jövőben a kamatok, ezért azt rögzítettnek tekintettük. Hagyományos esetben az induló törlesztőrészlet 53,8 ezer forint lenne, ami összességében azt jelenti, hogy a 20 év alatt 12,9 millió forint a visszafizetés.

Ehhez képest nézzük meg azt az esetet, amikor a lakáshitel mellé lakástakarék is megkötésre kerül. Rögtön nem is egy, hanem három, amelyek a 4 éves futamidőt követően az állami támogatással együtt előtörlesztésre fordítódnak. A példánkban a 3 szerződésre számított havi befizetés 51,2 ezer forint, vagyis szerződésenként kicsivel több mint 17 ezer forint.

Egy ciklus alatt összességében 45 hónap a spórolás, majd az állami támogatást is beleértve megközelítőleg 3 millió forint előtörlesztésre megy el a 3 hónapos kiutalási időszak végén. Mivel a hitel tőketartozása jelentősen csökken, ezért a hitel törlesztőrészlete is visszaesik. Igen ám, de az előtörlesztéskor újabb 3 lakástakarék szerződés indul útjára, szintén négyévesek, amelyek célja újfent az előtörlesztés. Jól láthatóan a harmadik körben el is fogy a lakáshitel és még bő 2 millió forint marad is a lakástakarékban, ami bármilyen lakáscélra fordítható.

Első ránézésre nehezen hihető, de valóban az történt, hogy az eredetileg 20 évre tervezett hitel 12 év alatt fizethető vissza. El kell ismerni, hogy ez alatt a 12 év alatt rendre többet fizet az adós, mintha csak a hitel törlesztőjét fizetné, viszont a lejáratkor 2 millió forintos megtakarítással szabadon gazdálkodhat. Ilyen időtávon pedig biztos lesz olyan teendő a lakással, amire el lehet költeni.

Röviden megfogalmazva, a hitel lezárására 8 évvel (40%-kal) korábban kerül sor, ráadásul az eredeti hitelösszeg ötöde (2,1 millió forintot) a 12. év végén szabadon elkölthető lakáscélra.

Lássuk részletesen, hogy milyen kiadások merülnek fel:

 • 4,7 millió forint hiteltörlesztésre, 242 ezer forint kapcsolódó költségekre (előtörlesztési díjjal együtt)
 • 7 millió forint lakástakarék befizetésre, 153 ezer forint szerződéskötési díjra a három fordulóban
 • a 12,1 millió forintos kiadással szemben áll az, hogy 2,1 millió forint megtakarítás marad a lakástakarékban, ami éppen megegyezik a 12 év alatt kapott állami támogatás összesített értékével
 • ennek eredője a 10 millió forintos kifizetés, miközben a felvett hitel összege is ekkora volt, vagyis költségmentes a hitel

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

13 Hozzászólás

 1. kandurbandi

  Ezzel csak annyi a gond, hogy egy átlag hitelfelvevő boldog, ha rendszeresen képes fizetni a havi törlesztőt, emellett nincs módja ugyanakkora öszzeget betenni rendre, mint amit alapban amugy is fizet….asztal mellől másképp látszik

 2. kisbankar

  A logika rendben van, a matek ott csúszik el kicsit, hogy a kamatok biztos, hogy emelkedni fognak, a kérdés mikor és milyen ütemben.

 3. okoska

  Hasonlóképpen gondolkoztam én is, de én 5 évre fixáltattam 4,99% THM-mel az egyenlítő hitelemet a BB-nél tavaly júliusba, 12,6M vettem fel és nyitottam 4 LTP-t mellé, ami pont 5 év múlva fognak lejárni és akkor fogok betörleszteni vagy akár végtörleszteni. Itt még érdemes megemlíteni azt hogy 5 éven keresztül be lehet díjmentesen törleszteni a cafeteria keretből is párhuzamosan évente, ami a havi törlesztőt csökkenti igaz itt van egy maximális keret. Ráadásul Az egyenlítő hatásnak köszönhetően meg a futamidőm csökken (a bank a napi egyenleg után kamatot ír jóvá amit félévente betörleszt a tőkébe).

 4. István

  Ok az ötlet, én ezt a bank kihagyásával is ki tudom számolni.
  Csak a Fundamenta LTP-vel. Minek ehhez még egy Bank is.

 5. Katica

  Ez mind szép és jó csak azoknak akiknek van sok pénzük.De akiknek meg van…azoknak meg minek a hitel?

 6. KZ

  ,,Hathavonta változhatna a kamatozása, de mivel nem tudjuk, hogy miként alakulnak a jövőben a kamatok, ezért azt rögzítettnek tekintettük.”

  Ne vicceljünk már 🙂 ha ezzel a feltétlezéssel élek és gyakorlatilag spekulálok, akkor már inkább szét carry tradezem az agyam, felveszem az olcsó hitelt EUR-ban és 10 éves venezuelai állampapít veszek belőle, majd a kb 18%-os kamat spreadből 4 év alatt megduplázom a pénzemet, meveszem a lakást és még marad is 10 misim…

 7. tudomtudomcsitt

  Sajnálatos, hogy egy hiteles(nek tűnő) weboldalon ilyen félrevezető cikk születik…sem bróker, sem szakember, sem üzletkötő nem vagyok, de szembe tűnő félrevezetések vannak. LTP szerződéseket másképp is el lehetne adni, vagy legalábbis becsületesen is alátámasztható módon, akár pl. ez a website támogatja az ilyen fajta – egyelőre jól támogatott – megtakarítást. Nincs ezzel gond, ha preferál az oldal egy ilyen lehetőséget, de miért kell – már elnézést a – “süketelés” köré??
  …Hathavonta változhat a kamat, de nem tudjuk, hogyan, ezért kalkuláljunk azzal, hogy fix marad. (!!??) Az egyik legnagyobb rizikó faktort kizárva kaptunk egy “szuper” ajánlatot itt. Ílyen módszereket alkalmazva, bármilyen hitel, számítás kihozható ingyen hitelnek. Viccnek tényleg jó a cikk.
  Nyilván támogatható, hogy részletesen tájékozódjunk és esetleg egy több lábon álló hitel konstrukcióra szerződjünk, de…a józan/alapos döntésre biztatva az olvasót, kivesszük az egyik legmeghatározóbb tényezőt – a kamatot. Jól gondold át, aztán ebben a számításban bízva, lépj tovább párat a sziklaszélén, utána tényleg nincs tenni valód. Haha…

  1. bankmonitor.hu

   A cikkhez fűzött kommentünkben már leírtuk ezzel kapcsolatban a véleményünket, de úgy látszik ezt nem sikerült átolvasni. A lényeg röviden, hogy bármit is tesz az ember a kamatokra vonatkozó előrejelzéskor, akkor hibát vét. Mutasson egy elemzőt, aki 5 éve megmondta, hogy hova fognak leesni a lakáshitel kamatok. Egyet nem láthatunk, mert olyan nagy volt a bizonytalanság és olyan sok dolog történt. Most is valami hasonlóról van szó, csak éppen ellentétes irányban. Nincs olyan ember, aki meg tudná mondani, hogy 5-10-15 év múlva hol lesznek a kamatok, és időközben milyen időzítéssel és gyorsasággal változnak meg (emelkednek vagy esnek). Mi van, ha lesz egy forint elleni újabb spekulációs támadás és fel kell emelni az alapkamatot az égbe? Vagy mi van, ha jön egy újabb válság és a történelmi mélységben lévő kamatokat alacsonyan kell tartani még sok évig? Ezekre a kérdésekre nincs pontos válasz, mert különben látnánk előre a lottó ötöst jelentő számokat is. Következésképpen, nem vétünk nagyobb hibát akkor, ha a kamatokat rögzített szinten tartjuk. Egyébként számtalanszor leírtuk már, hogy szerintünk is a hosszabb távon rögzített kamatú hiteleket érdemes keresni. Ez viszont semmit sem von le a cikk végkövetkeztetéséből, vagyis több lakástakarék szerződéssel a hitel eredeti kamatát le tudjuk jelentősen nyomni, akár nulla közelébe is. Ennyit a süketelésről…

 8. Imre

  Havi 100 000-rel már 10 év alatt vissza lehet fizetni a kölcsönt !

 9. Glabancz

  Alapvetően hibás az összehasonlítás.
  Ha van 105000 Ft-om hitel törlesztésre, akkor miért nem annyi törlesztőrészlettel számolnak? Ezen kívül,maga a számításban is lehet hiba, pl.a 20 éves 2,7%os hitel törlesztőrészlete sehogy nem jöhet ki 53 ezer Ft-ra, olyan 64 ezer körül kell lennie. Ugyanez 10 évre kb 114 ezer ft/hó.
  Tehát, ha ki tudokfizetni 105000 FT havonta törlesztőrészletre, ebben az esetben felvehetem 11 éves futamidőre a hitelt, és miután visszafizettem, mindenféle bűvészkedés, előtörlesztés nélkül, még egy évig félreteszem a törlesztőrészletemet,és 12 év után nincs hitelem, ellenben van 1,26 M Ft-om. ( Ami viszont szabadon felhasználható).Ez a megfelelő összehasonlítás, a többi az alma a körtével…

  1. bankmonitor.hu

   Ki kell ábrándítanunk, mert nem hibás a cikk. Elég beütni a lakáshitel keresőnkbe, és a 10 millió forintos hitel, 20 évre és 6 hónapos kamatrögzítés mellett a legolcsóbb hiteleknél a kezdő törlesztő pont 53,5 ezer forint. És ez nem érzés, egyszerűen ennyi a kalkulált törlesztő. A másik felvétése is teljesen hibás. A keresőnk szerint 10 millió forint hitelt a 2,7%-os kamat mellett 9 évre vehetünk fel és akkor fizetünk havi alapon 105 ezer forintos összeget. Igen ám, de a teljes visszafizetés ekkor 11,3 millió forint lesz, vagyis 1,3 millió forintot fizetünk ki extraként a banknak a tőkén (10 millió forinton) felül. És most ugrik a majom a vízbe, a cikk éppen arról szól, hogy miként lehet ingyenes a hitel. Másszóval akkor vagyok jó, ha a felvett 10 millióhoz képest az én kiadásaim is 10 millió forintot érnek el és nem 11,3-at vagy mást. Előtörlesztés és LTP nélkül ezt nem lehet ezt megtenni, bármennyire is próbálja a feltételeket alakítani. A tény az tény lesz.

 10. Glabancz

  Kedves bankmonitor.hu! Valóban elkövettem egy hibát, mégpedig azt, hogy én 12 millió hitellel számoltam. 🙂 A javított változat:
  10 millió hitelfelvételnél 3 % kamattal 20 évre valóban kb. 54000 Ft körül alakul a törlesztőrészlet. Azonban, ha 105000 Ft-ot tudok kiadni havonta a törlesztésre,akkor ezzel a törlesztőrészlettel 9 év alatt vissza tudom fizetni a hitelemet, az összehasonlítás kedvéért pedig még 3 évig tudom félretenni a havi 105000 Ft-omat. Így a 12. év végére, amikorra Önök a saját verziójuk szerint visszafizetik a hitelt, és marad még 2,1 millió Ft lakáscélra fordítható összegük, nekem már lenne 3,78 millió Ft-om. (ennek a kamataitól eltekintettem). A cash-flow-k megegyeznek mindkét verziónál.
  Önök szerint melyik az előnyösebb?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Glabancz! Továbbra is probléma van a számításával, és azt tudjuk mondani, hogy mindenképpen az LTP-vel kombinált megoldás lesz a nyerő. A hiba ott van, hogy a cash-flowk nem egyeznek meg mind a két verziónál. Ha LTP-t is kötök, és folyamatosan a megtakarítási idő végén előtörlesztek, akkor a havi törlesztő is nagyobb mértékben visszaesik, ami a cikkben szereplő ábrából is következik. Nézzük a cash-flowt: az első 45 hónapban 106 ezer forintot fizetek összesen (törlesztő + LTP, a hónapos kiutalási időszakban pedig nem is fizetünk havi összeget az LTP-be, tehát ott csak a törlesztőrészlet merül fel), utána az előtörlesztés miatt már csak 87 ezer forint a havi kiadás, majd a 97. hónaptól 62 ezer forint, és a 144 hónapban el is fogy a tartozás (és lesz még bő kétmillió megtakarítás, amit szabadon fel lehet használni). Bízunk benne, hogy ezzel együtt már nyilvánvaló lesz Ön számára is, hogy az TLP kombináció a nyerő választás.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.