Betöltés

Magasabb a forintosított tartozás, mint amennyit a lakás ér! Hogyan tovább?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-17

Több mint egy évtized albérletben, könnyen elérhető kedvező kamatozású lakáshitelek, pezsgő ingatlanpiac, a közvetlen környezetünkben egyre több lakásvásárló. Ugye, minden jel arra utal, hogy ideje a tettek mezejére lépni és keresni egy saját lakást. Így gondolta egyik olvasónk is 2007-ben, mielőtt belevágott a lakásvásárlásba az albérlet mellett összespórolt 15% önerővel és 85% svájci frank alapú lakáshitellel. 5 milliót már befizetett, de a forintosítás után 3,2 millióval magasabb a tartozása, mint amennyit felvett, így ma több az adóssága, mint amennyit a lakása ér. Felmerül a kérdés, hogy hogyan tovább? Milyen lehetőségei vannak azoknak, akik a frank árfolyamának elszállása következtében elmerültek a hitelükben?

A konkrét példa válságképlete: 7 – 5 = 10

Az ügyfél 8,4 millió forintért vásárolt egy fővárosi másfél szobás panellakást. Az 1,4 millió forintos önerő mellett 7 millió forintot vett fel svájci frank alapon. A hitelkalkuláció során jó ötletnek tűnt a bank által kínált 3 éves türelmi idő igénybe vétele, így a várakozások szerint az első időszakban a korábban albérletre fordított összeg alatt lett volna a havi részlet. A negyedik évben a tőketörlesztéssel együtt elérte volna a részlet a korábbi albérleti költséget, de „miért fizetne másnak, amikor a sajátját is fizetheti” – hallottuk ezt a válság előtt oly gyakran.

Az ügyfél a hétmilliós hitelére eddig összesen 4 991 213 forintot törlesztett, a forintosítás eredményeképpen az új tartozása 10 236 576 forint lett! Az új havi részlet 61 684 forint, de mivel árfolyamgátas volt, ezért a jövő év végéig még kevesebbet, havi 51 205 forintot kell törleszteni.

1. forgatókönyv: A kiugrás

Amennyiben a számok ismeretében az ügyfél úgy dönt, hogy köszönöm, ebből többet nem kérek, akkor meg kell vizsgálni az ingatlan jelenlegi értékét. Az elemzések szerint a fővárosi panelárak nominálisan jelenleg 5%-kal haladják meg a válság előtti szintet. Ez alapján a lakás 8,8 millió forintot érne, ugyanakkor az ingatlanos portálokon a hasonló paraméterekkel rendelkező lakásokat 9-10 millió forint között hirdetik. Ez még mindig kevés, de ha mégis sikerülne 10,2 millió forintért vevőt találni, akkor is mérlegelni kellene a dolgot.

A korábban nehezen összerakott 1,4 millió forintos önerő még akkor is köddé válik, ha az évek során befizetett közel ötmillió forintos törlesztést havi szintre lebontva egy 57 ezer forintos albérletnek fogjuk fel (a válság áldozatokkal járt, kinek így, kinek úgy). Lényeges, hogy a nullás kiszálló után is lakni kellene valahol, egy ilyen ingatlan havi bérleti díja pedig nagyságrendileg az elszámolást követő havi részlettel egyezik meg.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

2. forgatókönyv: Fizetni tovább

A nyolc számjegyű fennálló tartozást nehéz tudomásul venni, de az első körben vázolt dilemma (kiszállás esetén a lakbér körülbelül annyi lenne, mint az új részlet) inkább azt erősítheti az adósban, hogy tovább kell törleszteni a hitelt. A frankhitelnél a türelmi idő választása utólag rossz döntésnek bizonyult, mivel az alacsony árfolyamszint mellett nem csökkent a tőke, így a teljes tartozás megszenvedte a kedvezőtlen árfolyamváltozást.

Ezzel szemben a gyűjtőszámla választásából még jól jöhet ki az ügyfél. Ugyan ez a lépés bizonyos bankoknál már eleve kizárná a kedvezőbb forinthitelre váltást, új kérelemre a magas hitel/fedezet arány következtében egyébként sincs lehetőség. A gyűjtőszámla választása azonban azt eredményezte, hogy átmenetileg még alacsonyabb részletet kell törleszteni, ami új gondolatot ébreszthet az adósban.

3. forgatókönyv: Tovább törleszteni és még valami!

Akinek a jövedelmi helyzete megengedi, az a forintosított devizahitel törlesztése mellett egy lakástakarék elindításával néhány év múlva kikecmereghet a jelenlegi súlyos helyzetből. A példában szereplő adós egy havi 20 ezer forintos lakástakarék megkötésével – hitel nélkül – négy év múlva 1,3 millió forintot törleszthet be a hitelébe, ezzel az akkor várható tőketartozását 8 millió forint alá csökkentheti.

Amint a fennálló tartozás a lakás aktuális értéke alá csökken, megszűnik a lyukas zsákba dobált pénz érzése. Feltételezve az ingatlan további felértékelődését és a jövedelmi viszonyok kedvező alakulását, érdemes továbbra is megszorítva tartani a nadrágszíjat és négy év múlva újragondolni a lehetőségeket az akkori körülményeknek megfelelően.

Csökkent a részleted? Kalkulálj Te is egy lakástakarékot a Bankmonitor.hu segítségével:

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. frank04

  Semmi értelme hitel mellett lakástakarékot kötni 4 évre. Inkább csökkentsük a futamidőt, hogy azzal a 20 ezerrel több legyen a havi törlesztő. Sokkal jobban megérné. Értem, hogy az LTP-nek 11%-os EBKM-e van, de az a 4. évben is csak az 1 millióra számolódik, míg a hitel 5%-os (ha csak annyi lenne) THM-e viszont mind a 4 évben a 10 millióra. Ezt is ki számolhatnátok.

 2. Gali Katalin

  Véleményem,hogy egyetlen banknak sem szabad hinni!!! Olyan mocskos módon elbántak a DEVIZÁSOKKAL,hogy ezt álmodni sem mertem volna.Hogy perelni kell a bankot,mert nekem van IGAZAM és már öt tárgyaláson vagyok túl,mert SEMMIS A szerződés. !!! A bankok már 2005-ban tudták,hogy mennyi lesz a törlesztő!!! És akkor még az ügyfélnek kell perelni hajtani az IGAZÁT!! Egy normálisan gondolkodó kormány ezt már régen leredukálta volna,és nem lökné NÉPÉT az utcára!!!! De mivel a bankár MAFFIÁVAL KÖTÖTT SZÖVETSÉGET ,MERT MINDENÜK EZ A ROHADÉK MŰ PÉNZ!!! És akkor itt fejeztem be,AJÁNLOM MINDENKINEK,,op magyar”.Tájékozódjatok olyan dolgokat fogtok megtudni,hogy lehet kapkodni a fejeket.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Irányt váltott a FED?

  Tegnap este az amerikai FED nem emelte az irányadó kamatlábat, maradt a 2,25-2,50%-os sáv. A kamatdöntést nem okozott különösebb meglepetést. A Világgazdaság napilap a mai...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.