Majdnem kiirtották a készpénzt – Most mégis miért aggódnak?

Majdnem kiirtották a készpénzt – Most mégis miért aggódnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-23 Frissítve: 2021-08-06
 

Svédország az elsők között volt a világon, amely a gazdaság teljesen készpénzmentes alapokra helyezését tűzte ki céljaként. Olyan jól haladtak a tervek teljesítésében, hogy már egy hivatalos kriptodeviza bevezetésén is gondolkoznak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a gyors ütemű átállásnak is lehetnek kockázatai a társadalom bizonyos rétegeire nézve.

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Hazánkban is rohamosan terjed a bankkártyás és újabban a mobilfizetés használata, ugyanakkor vannak a világnak olyan szegletei, ahol ezek a fizetési módok a legmeghatározóbbak. Svédország minden bizonnyal a leginkább készpénzmentes társadalomnak tekinthető jelenleg a világon.

Ma már ott tartanak a svédek, hogy az a nagy szám, ha valahol a készpénzes fizetést is elfogadják. Számos svéd bank nem tart készpénz-készleteket, sőt a legtöbb bolt, étterem, sőt az utcai WC is csak bankkártyát vagy mobilt fogad el. Nem csoda, hogy a 2017-es évre a gazdaságban keringő készpénz mennyisége gyakorlatilag a ’90-es évek óta nem látott szintre esett vissza (55 milliárd svéd korona), ami 40%-kal alulmúlja a 2007-es csúcsértéket.

A svéd jegybank adatai alapján mindösszesen 15%-ra tehető a készpénzes fizetések aránya, míg 2010-ben még 40% volt ez az arány. Ráadásul a svédek kétharmada egyáltalán nem használ, vagy legfeljebb csak kivételes esetben fizet készpénzzel. Ilyen körülmények között a készpénzes infrastruktúrát csak jelentős többletköltségek árán lehet fenntartani. A jegybank a készpénzes rendszer költségeit kiváltandó már egy hivatalos digitális deviza, az e-korona bevezetésén is gondolkozik.

Úgy tűnik azonban, hogy ennek nemcsak előnyei vannak, hanem a társadalom egy része számára problémák forrását is jelenti. Egyes vélemények szerint gondot jelent a rendkívül gyors ütemű átállás a készpénzmentességre, ami a digitális megoldásokról lemaradó idősebbeket, vagy a szegényebb rétegeket hátrányosan érint. Például a Riksbank vezetője szerint a bankokat kötelezni kellene arra, hogy valamennyi készpénzt tartsanak a készpénzigények kiszolgálására.

Más vélemények szerint tévhit, hogy az idősek ne használnák a készpénzmentes megoldásokat. Például a Swish nevű alkalmazást (amivel a bankszámla közvetlenül a telefonszámmal köthető össze) a 60 évnél idősebb emberek körülbelül fele használja.

 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés