Betöltés

Már 4% alatt az államilag támogatott lakáshitel!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-16

A folyamatosan csökkenő kamatoknak köszönhetően ma már találunk támogatott hitelt 3,77%-os kamattal is a bankok palettáján, amelyet nem csak új, de használt lakás megvásárlására is igényelhetünk. Egy átlagos hitelfelvevő ma – a kamatok mellett a költségeket is figyelembe véve – átlagosan 5,15%-os THM mellett juthat kamattámogatott hitelhez, ami alacsonyabb, mint az egykori svájci frank alapú kölcsönök esetében volt. A hitelt felvenni szándékozók számára azonban fontos tudni, hogy a konstrukció csak év végig érhető el.

Melyik hitelt érdemes választani?

Ha valaki eddig csak az elérhető legkedvezőbb THM-et, illetve törlesztőrészletet tartotta szem előtt, akkor a kamattámogatás nélküli, piaci lakáshitelek felé fordulhatott inkább. Ez annak tudható be, hogy az alacsony jegybanki alapkamathoz jól igazodó piaci lakáshitelek kamata igen csábító, akár 5% alatti szinten is elérhetővé vált az ügyfelek számára. A legolcsóbb piaci kamatozású hitelek a rövid, 3, 6, 12 hónapos kamatperiódussal (ezalatt az időszak alatt nem változik a hitel kamata) igényelhető konstrukciók.

Az Otthonteremtési hitel kamata azonban az állami szabályozásnak köszönhetően korlátok közé van szorítva, ennek köszönhetően pedig csak bizonyos esetben köszönhet be a kamat 6% alá. Ez az eset a közel múltban a folyamatosan csökkenő kamatkörnyezet hatására bekövetkezett. Sőt! A bankok által adott kamatkedvezményeknek köszönhetően (pl. jövedelem bankhoz utalása, átlag feletti jövedelem, egyéb termék igénybevétele a banknál) ma már elérhető ez a használt lakásra is felvehető államilag támogatott hitel, akár 3,77%-os kamattal (4,60%-os THM-mel) is! Ez a ma elérhető lakáshitelek között a legolcsóbb ajánlat.

De nem kell minden extra feltételt teljesíteni ahhoz, hogy a kamattámogatott hitel olcsóbb legyen a piaci ajánlatnál. Ma már az átlagos hitelfelvevő esetében is kedvezőbb képet mutatnak a kamattámogatott lakáshitelek, mint a piaci kamatozású konstrukciók. Az otthonteremtési kamattámogatás jelen állás szerint 2014. december 31-ig igényelhető.

Használt lakás vásárlásra elérhető legjobb kamattámogatott és piaci kamatozású lakáshitelek

Mit nyerhetünk a kamattámogatott lakáshitellel?

A jelenlegi kamatszint lehetővé tette, hogy a rövid ideig változatlan kamattal, ezáltal változatlan törlesztőrészlettel bíró piaci hitelekkel felvegye a versenyt az Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel is. Utóbbi egyik előnye, hogy az 5 éves támogatott időszak alatt 1 vagy 5 évig állandó a kamat mértéke, így hosszabb ideig tudunk tervezni a havi kiadással egy olcsó piaci hitellel szemben. Emellett az első öt évben érvényesíthető állami kamattámogatásnak köszönhetően valamelyest egy plusz biztonságot nyújt kamatemelkedés bekövetkezése esetén is.

A kamatemelkedés hatásával márpedig kötelező számolni egy 10-15-20 évig vállalt hiteltörlesztés vonatkozásában! A fentebb részletezett legjobb piaci hitelek esetében például egy 1%-os emelkedés a kamatban átlagosan 3 940 Ft-tal emeli meg a havi törlesztést. Ez a törlesztés növekedés 2%-os kamatemelés esetén már 8 048 Ft, 3% esetén pedig 12 316 Ft átlagosan.

A megfelelő lakáshitel kiválasztásakor tehát több szempontot is érdemes mérlegelni, mielőtt döntünk valamelyik hitelkonstrukció mellett. Ha szakértők segítségét vennéd igénybe a döntéshez és megadod az alábbi adataidat, ingyenes segítséget kapsz a legjobb hitel kiválasztásához!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Már csak év végéig kérhetjük a támogatást

Az Otthonteremtési kamattámogatás használt lakás megvásárlására is igényelhető, mely egy államilag támogatott hitelkonstrukció. A támogatás a futamidő első 5 évében jár, így ez idő alatt az állam által nyújtott kedvezmény következtében kevesebb kamatot kell fizetnünk a hitelünkre. Jelen állás szerint már csak 2014. december 31-ig igényelhetjük ezt a típusú támogatott hitelt, amihez nem is kell túl sok feltételnek eleget tennünk.

A legfőbb igénybevételi feltételek a következők:

 • lakás vásárlás esetén az eladó nem lehet a hozzátartozónk,
 • nem lehet NAV (APEH) köztartozásunk,
 • legalább 180 napja legyen társadalombiztosítási jogviszonyunk,
 • és a vételár maximum 10 %-át fizetjük meg készpénzben (a fennmaradó részt az eladó által megjelölt számlára kell teljesíteni).

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Fetter Bertalan

  Szigetelésre,fűtéskorszerűsítésre hol vehetek fel kölcsönt normális kamatra esetleg állami támogatással

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bertalan! Több banknál is van lehetősége kedvező kamattal korszerűsítési hitelt felvenni. Egy szakértő kollégánk emailben megkeresi.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Blogajánló

 • alapblog

  Futball-szocializmus

  “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.