Már a lakástakarék kamatai is megverik a lekötött betéteket?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 05. 26.

A legjobb lakáscélú megtakarítások vonzereje a befizetéseinkre járó 30%-os, évi maximum 72 000 Ft-os állami támogatásban rejlik. A havi megtakarításainkra – és a jóváírt állami támogatásra is – ezen felül még betéti kamatot is kapunk, azonban a teljes (akár 14% feletti) hozamon belül ezek elenyésző jelentőséggel bírnak. A ma elérhető banki betéti ajánlatokkal viszont lassan felveszik a versenyt!

A bankbetét lehetséges alternatívája?

Lakástakarék szerződést nem a betéti kamata miatt kötünk, de ha ilyen ütemben csökkennek a lekötött betétek kamatai, lassan érdemes lesz felülvizsgálni ezt az álláspontot.
Természetesen továbbra is azoknak legcélszerűbb lakás-takarékpénztári megtakarítást választani, akik a közeli-távoli jövőben ingatlan vásárlást, bővítést, felújítást, stb. terveznek. Azonban napjainkra olyannyira elolvadtak a bankbetétben, megtakarítási betétben (rendszeres befizetésinkre kamatot biztosító, rugalmas megtakarítási számlák) elérhető hozamok, hogy érdekesnek találtuk összehasonlítani ebből a szempontból az egyes megtakarítási formákat. A betéti kamatokat ugyanis akkor is megkapjuk lakástakarékban összegyűlt pénzünkre, ha idő előtt felmondjuk a szerződést, vagy nem lakáscélra fordítjuk az összeget.

Az alábbi összehasonlításban azt vizsgáltuk, hogy a lakás-takarékpénztáraknál
állami támogatás nélkül, havi 20 000 Ft-os, 4 éves megtakarításokkal elérhető legmagasabb hozam hol helyezkedik el az 5 legjobb lekötött betét és az 5 legjobb megtakarítási betét átlagaihoz viszonyítva. A bankbetéteknél azt felételeztük, hogy a teljes tőke egy összegben rendelkezésünkre áll (20 000 Ft x 48 hónap = 960 000 Ft) és 1 évre lekötjük, míg a megtakarítási betéteknél havi 20 ezer Ft-ot teszünk félre 4 éven keresztül.

ltpbetet20140526

A fenti összehasonlítást illetően fontos kiemelnünk, hogy a lakástakarék betéti kamata a szerződés időtartamára rögzített, míg a lekötött betétek esetén az 1 éves legjobb hozamokat mutattuk be. Egy lakástakarék szerződés megtakarítási ideje alatt azonban a betétekben pozitív és negatív irányú változás is bekövetkezhet a jegybanki alapkamat jövőbeli alakulásától függően.

A banki ajánlatokat is leelőzve, kiemelkedő helyen végzett az
OTP Lakástakarék Hozam plusz 4 terméke, amelynél a betéti kamat 3%! A banki termékek között is figyelemre méltó hozamot akciós ajánlatukkal érhetjük el, amelynek keretében a számlanyitási díj felét elengedik bizonyos feltételek teljesítése esetén. Nem sokkal marad el a banki ajánlatoktól az
ERSTE Klasszik Plusz 4 terméke sem, ahol a betéti kamat 2%, a hozamot pedig ingyenes számlanyitási akciójukkal maximalizálhatjuk, amely szintén feltételekhez kötött.  Csupán 0,50%-kal marad el a legjobb megtakarítási betétek mögött a
Fundamenta Hozamleső 621 ajánlata. Itt szintén 3%-os betéti kamattal jutalmazzák a befizetéseinket, azonban számlanyitási díj akciójuk nincs. Viszont van
Kamatbónusz akciójuk, vagy a megtakarítási időszak alatt felvehető kedvezményes hitellehetőségük! Az
Aegon Lakástakarék terméke egyelőre nem szerepel a legjobb termékek között.

Mitől függ a lakástakarék hozama?

A lakástakarékkal elérhető hozamokat a havi megtakarítás összege, a megtakarítási idő hossza, valamint a számlanyitási díj akciók jelentősen befolyásolják! Ha 4 éven belül megszüntetjük a szerződést, vagy nem lakáscélra használjuk fel az összeget, akkor az állami támogatástól elesünk, így kizárólag a saját befizetéseinket és az arra járó, fentebb írott betéti kamatokat kapjuk meg. Ha a számlanyitásért akció keretében nem kell fizetni, az szintén felfelé tornássza az elérhető legjobb hozamot. Azonban szerződéskötés előtt érdemes alaposan tájékozódni az akciós feltételekről, ugyanis
az elengedett díjakat vagy azok egy részét vissza kell fizetni, ha idő előtt felmondjuk, vagy módosítjuk a szerződést, esetleg egyéb feltételnek nem teszünk eleget.

A banki kamatokat szemügyre véve még a fenti kockázatok mellett is megfontolandó, hogy kihagyjuk-e a lakástakarékban rejlő lehetőségeket. Ha még nem tudjuk, hogy milyen ingatlancélunk lesz a jövőben, van időnk rajta gondolkodni! Nem kell előre megjelölni, mire fogjuk elkölteni az így összegyűjtött pénzt, elég a megtakarítás végén, a kiutaláskor nyilatkozni róla, ráadásul közeli hozzátartozónk is felhasználhatja!

Ha kíváncsi vagy a lakástakarékok ajánlataira, netán a megtakarítás végén felvehető lakáskölcsön is érdekel, használd lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
  • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
  • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

LTP: több állami támogatást akarok, de van egy bibi

2018. 06. 05.

„Amennyiben az adószámom már foglalt, akkor közeli hozzátartozóm adószámát felhasználva indíthatok új szerződést? Milyen kötelezettségekkel jár ez az eljárás az adószám tulajdonosára nézve?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdést, amit egy...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.