Már egy gyermek is közel 4 millió forintot érhet, ha lakást vásárolsz!

Már egy gyermek is közel 4 millió forintot érhet, ha lakást vásárolsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-09-08
 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a Babaváró hitel töretlen népszerűségnek örvendett a veszélyhelyzet ideje alatt is. Nem is csoda, hiszen a két konstrukció együttes igénylésével már egy gyermek születése is 3,9 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet. Ha pedig 3 gyermek után igénylik a támogatást – új építésű lakás vásárlására, vagy építésre -, akkor akár 20-27 millió forintot is spórolni lehetne a támogatásokkal.

A csok egy lakáscélú támogatás, melyet meglévő és vállalt gyermekek után kaphatnak a családok. A Babaváró hitel pedig egy szabad célú támogatott kölcsön, melyhez a futamidő alatt születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat. (Az első gyermek születésekor a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes lesz, a második baba érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik.)

Mindkét támogatást a gyermekek után kapják a családok – a jogszabályi feltételek teljesülése esetén – és még a Babavárót is a leggyakrabban lakáscélra fordítják a fiatal párok. De miért olyan fontos lakásvásárlás, építés esetén ez a két támogatás?

Hirdetés

Hirdetés

Több millió forintot lehet spórolni a támogatásokkal

Nem kell három gyermek ahhoz, hogy több millió forint megtakarítást el lehessen érni. Egy gyermek ugyan „csak” 600 ezer forint a csok támogatás összege, ugyanakkor 10 millió forint Babaváró hitel is kamatmentessé válik, ha egy gyermek születik. Ha ezt a 10,6 millió forintot a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelből kellene felvennie a családnak 20 éves futamidőre, akkor – még a legolcsóbb lakáshitel választása esetén is – 3,9 millió forinttal kellene többet visszafizetni, mint a két támogatásra együttesen.

A gyermekek után járó lakástámogatások pénzügyi előnye

Természetesen több gyermek esetében az elérhető támogatások összege is nagyobb lenne: ha legalább két gyermek után igényelne a család csok támogatást, akkor igényelhető a banktól egy kedvezményes kölcsön is, a csok hitel, amelynek kamata a futamidő végéig fix, 3% lenne.

Ha a család új lakást vásárolna és három gyermek – egy meglévő, két vállalt – után igényelné a támogatásokat, akkor 20 év alatt rengeteget spórolhatnának. Ha a támogatásokból elérhető 35 millió forintot 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelből kellene felvennie a párnak, akkor akár 20 millió forinttal is többet kellene visszafizetniük a futamidő alatt.

Sok családnak ez az egyetlen lehetőség a lakásvásárlásra

A teljes visszafizetés mellett természetesen a havi törlesztőrészletek is jóval kedvezőbbek, ha támogatásokból finanszírozzuk a lakásvásárlást egy piaci lakáshitel helyett. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kell havonta fizetni a kért összegre: ha ez az összeg túl magas, akkor bizony könnyen elutasíthatja az igénylést a bank.

A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály alapján a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igazolt nettó jövedelem egy meghatározott százalékát. Ez a jogszabály alapján legalább 10 éves kamatperiódusú hitel esetében 50% – ettől a bankok szigorúbb irányban eltérhetnek – vagyis a fizetés fele fordítható a kölcsönök törlesztésére

Ez alapján a fenti példában szereplő 3 gyermekes családnak – 1 meglévő, két vállalt – a 35 millió forint támogatásra nagyságrendileg havi 130 ezer forint kellene fizetnie. Ha ugyanezen összeget 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelből igényelné meg a család, akkor a havi fizetnivaló 198 ezer forint lenne. Előbbihez elég lenne – a jogszabály alapján – 260 ezer forint igazolt jövedelem, utóbbihoz viszont már közel 400 ezer forintos fizetésre lenne szükség. Sok családnak ez a plusz jövedelem pedig már nem áll rendelkezésre.

Mi történik, ha nem születik gyermek?

A támogatást azonban feltételekhez köti az állam. Ha ezek nem teljesülnek, akkor bizony vissza kell fizetni a kapott kedvezményeket, sőt a legtöbb esetben még büntetést is szükséges rendeznie a családnak. Ez különösen akkor fontos, ha vállalt gyermekek után igényelte a család a támogatásokat. Ha nem születne gyermekük, akkor ugyanis a csok összegét büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni, illetve a Babaváró hitel is átalakulna piaci kamatozású kölcsönné, sőt az addig kapott kamattámogatást is egy összegben rendezni kellene az állam felé.

Át kell gondolni a támogatásokban rejlő kockázatokat, a kapcsolódó elvárásokat is. Nagyon vonzó lehet több millió forint, de nem szabad elmenni amellett sem, hogy mennyivel kellene többet fizetni, ha nem teljesülnek a feltételek. Ugyanakkor már egy gyermek születése is több millió forint pénzügyi előnyt jelenthet, ami mellett nem szabad elmenni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés