loading

Már egy gyermek is közel 4 millió forintot érhet, ha lakást vásárolsz!

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a Babaváró hitel töretlen népszerűségnek örvendett a veszélyhelyzet ideje alatt is. Nem is csoda, hiszen a két konstrukció együttes igénylésével már egy gyermek születése is 3,9 millió forint pénzügyi előnyt jelenthet. Ha pedig 3 gyermek után igénylik a támogatást – új építésű lakás vásárlására, vagy építésre -, akkor akár 20-27 millió forintot is spórolni lehetne a támogatásokkal.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.
A csok egy lakáscélú támogatás, melyet meglévő és vállalt gyermekek után kaphatnak a családok. A Babaváró hitel pedig egy szabad célú támogatott kölcsön, melyhez a futamidő alatt születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat. (Az első gyermek születésekor a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes lesz, a második baba érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik.)

Mindkét támogatást a gyermekek után kapják a családok – a jogszabályi feltételek teljesülése esetén – és még a Babavárót is a leggyakrabban lakáscélra fordítják a fiatal párok. De miért olyan fontos lakásvásárlás, építés esetén ez a két támogatás?

Több millió forintot lehet spórolni a támogatásokkal

Nem kell három gyermek ahhoz, hogy több millió forint megtakarítást el lehessen érni. Egy gyermek ugyan “csak” 600 ezer forint a csok támogatás összege, ugyanakkor 10 millió forint Babaváró hitel is kamatmentessé válik, ha egy gyermek születik. Ha ezt a 10,6 millió forintot a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelből kellene felvennie a családnak 20 éves futamidőre, akkor – még a legolcsóbb lakáshitel választása esetén is – 3,9 millió forinttal kellene többet visszafizetni, mint a két támogatásra együttesen.

A gyermekek után járó lakástámogatások pénzügyi előnye

Természetesen több gyermek esetében az elérhető támogatások összege is nagyobb lenne: ha legalább két gyermek után igényelne a család csok támogatást, akkor igényelhető a banktól egy kedvezményes kölcsön is, a csok hitel, amelynek kamata a futamidő végéig fix, 3% lenne.

Ha a család új lakást vásárolna és három gyermek – egy meglévő, két vállalt – után igényelné a támogatásokat, akkor 20 év alatt rengeteget spórolhatnának. Ha a támogatásokból elérhető 35 millió forintot 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelből kellene felvennie a párnak, akkor akár 20 millió forinttal is többet kellene visszafizetniük a futamidő alatt.

Sok családnak ez az egyetlen lehetőség a lakásvásárlásra

A teljes visszafizetés mellett természetesen a havi törlesztőrészletek is jóval kedvezőbbek, ha támogatásokból finanszírozzuk a lakásvásárlást egy piaci lakáshitel helyett. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kell havonta fizetni a kért összegre: ha ez az összeg túl magas, akkor bizony könnyen elutasíthatja az igénylést a bank.

A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály alapján a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igazolt nettó jövedelem egy meghatározott százalékát. Ez a jogszabály alapján legalább 10 éves kamatperiódusú hitel esetében 50% – ettől a bankok szigorúbb irányban eltérhetnek – vagyis a fizetés fele fordítható a kölcsönök törlesztésére

Ez alapján a fenti példában szereplő 3 gyermekes családnak – 1 meglévő, két vállalt – a 35 millió forint támogatásra nagyságrendileg havi 130 ezer forint kellene fizetnie. Ha ugyanezen összeget 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelből igényelné meg a család, akkor a havi fizetnivaló 198 ezer forint lenne. Előbbihez elég lenne – a jogszabály alapján – 260 ezer forint igazolt jövedelem, utóbbihoz viszont már közel 400 ezer forintos fizetésre lenne szükség. Sok családnak ez a plusz jövedelem pedig már nem áll rendelkezésre.

Mi történik, ha nem születik gyermek?

A támogatást azonban feltételekhez köti az állam. Ha ezek nem teljesülnek, akkor bizony vissza kell fizetni a kapott kedvezményeket, sőt a legtöbb esetben még büntetést is szükséges rendeznie a családnak. Ez különösen akkor fontos, ha vállalt gyermekek után igényelte a család a támogatásokat. Ha nem születne gyermekük, akkor ugyanis a csok összegét büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni, illetve a Babaváró hitel is átalakulna piaci kamatozású kölcsönné, sőt az addig kapott kamattámogatást is egy összegben rendezni kellene az állam felé.

Át kell gondolni a támogatásokban rejlő kockázatokat, a kapcsolódó elvárásokat is. Nagyon vonzó lehet több millió forint, de nem szabad elmenni amellett sem, hogy mennyivel kellene többet fizetni, ha nem teljesülnek a feltételek. Ugyanakkor már egy gyermek születése is több millió forint pénzügyi előnyt jelenthet, ami mellett nem szabad elmenni.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Változóban a budapesti kerületek népszerűsége

Egy év alatt jelentősen megváltozott a budapesti kerületek népszerűsége az ingatlant keresők körében: a központi területeket kevesebben keresik, az olcsóbb, külső részek iránt viszont nőtt az érdeklődés. Az elmúlt egy...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Józan ésszel nehéz felfogni, milyen álomhatárhoz közelít a Microsoft

  A technológiai órás piaci kapitalizációja hamarosan elérheti a 2 billió (2 ezer milliárd) dollárt. Ezzel ők lennének a második amerikai cég, amelynek sikerült ezt elérni a történelem folyamán. A koronavírus a Microsoftnak is jót tett. 2020-ban 60 százalékkal nőtt a részvényeik ára, amit idén még megfejeltek egy 17 százalékos növekedéssel. Nemrégiben egy nap alatt 1 egész százalékot emelkedett az árfolyam,...