loading

Már most sem mindig kell közjegyzői díjat fizetni egy lakáshitelnél!

Az otthonteremtési támogatások legújabb elemeként a Kormány maximálná a hitellel történő lakásvásárlás közjegyzői költségét, mondván, hogy “ne lehessen akármekkora összeget elkérni” az ügyfelektől. A közjegyzői díjakat azonban most is jogszabály határozza meg. A Bankmonitor szakértői megnézték, milyen közjegyzői költségekre számíthat jelenleg egy lakáshiteles, illetve ha lesz módosítás, az miképpen történhet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A közjegyzői díj jelentős kiadást jelent egy hitellel történő lakásvásárlás során, 10 millió forintos hitelösszegnél például csak ez a tétel 110 ezer Ft felett van a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai szerint akkor, ha semmilyen kedvezményre nem jogosult valaki. A közjegyző költsége két fontos részből, a munkadíjból és a költségtérítésből áll, az előbbi összege a felvett lakáshitel összege alapján kerül megállapításra. A munkadíjat illetően már most is vannak kedvezmények, a “normál” munkadíj 30%-át kell például csak kifizetni az alábbi feltételek együttes teljesülésekor:

 • Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalása történik. Erre akkor kerül sor, ha a szerződő felek közül csak az egyik fél jelenik meg a közjegyző előtt, és a magánokirati formában már létrejött szerződésben írt kötelezettségvállalását megerősíti. Ilyennek minősül például, amikor egy magánszemély és egy bank megkötötte egymással a kölcsönszerződést, és az adós közjegyző előtt vállal kötelezettséget a kölcsönkapott pénzösszeg visszafizetésére.
 • A hitelszerződés írásbeli tervezetének magyar nyelvű szövegét elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére bocsátják.
 • A közjegyző a tervezetet tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel a tervezetet.
 • A közjegyzői okirat magyar nyelven készül.

A csok-hitelek esetében is jogszabály határozza meg a közjegyző által felszámolható díj (munkadíj+költségátalány) összegét. Ez egy 10 millió Ft-os csok-hitelnél például maximum 22 ezer Ft, míg egy 15 millió Ft-os csok-hitelnél legfeljebb 28 ezer Ft lehet akkor, ha a közjegyző irodájában kerül sor az aláírásra. Helyszíni eljárás esetén ugyanezért 28 ezer illetve 35 ezer Ft-ot számítanak fel.  A közjegyző irodájában lefolytatott eljárás esetében a közjegyző ezenfelül összesen 15 ezer Ft-ot, helyszíni eljárás esetén pedig 20 ezer Ft-ot számít fel az okirat készítésével egyidejűleg az okiratról készített, az ingatlan-nyilvántartási eljáráshoz szükséges két darab, és felenként további egy darab kiadmány elkészítésének és hitelesítésének munkadíjaként, valamint költségtérítés fejében.

Az előbbiekből látható, hogy egy esetleges kormányzati költségcsökkentés feltétele az, hogy a közjegyzői díjakat jogszabályban módosítsák, illetve az lehet még megoldás, hogy a bankokat kötelezik arra, hogy a hitelszerződés írásbeli tervezetét elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére bocsássák, hiszen így a közjegyzői költségen belül jelentős tételt jelentő munkadíj automatikusan az eredeti ár 30%-ára csökkenhet. Ez egy átlagos lakáshitel esetében néhány tízezer forintos megtakarítást jelenthet.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a lakáshitelekhez kapcsolódó egyszeri költségek egy részét vagy egészét a bankok sokszor elengedik, így aki kis kezdeti invesztícióval venne fel kölcsönt, az jó, ha erre is figyel, amikor bankot választ.

Ha megkeresnéd a legkedvezőbb lakáshitelt, akkor ebben segítségedre lehet a 12 hazai bank ajánlatait megversenyeztető Bankmonitor lakáshitel kalkulátor, ami megmutatja számodra az egyes hitelek egyszeri költségeit, például a közjegyzői díjat is.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

  Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu A jövő héten részben visszatérhetünk a régi életünkhöz, ezzel a feltétellel

  Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban jelentette be, milyen enyhítésekre számíthatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, ha elérjük a négymillió beoltottat. A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk, mondta a kormányfő.Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az...