Már most sem mindig kell közjegyzői díjat fizetni egy lakáshitelnél!

Már most sem mindig kell közjegyzői díjat fizetni egy lakáshitelnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-03
 

Az otthonteremtési támogatások legújabb elemeként a Kormány maximálná a hitellel történő lakásvásárlás közjegyzői költségét, mondván, hogy „ne lehessen akármekkora összeget elkérni” az ügyfelektől. A közjegyzői díjakat azonban most is jogszabály határozza meg. A Bankmonitor szakértői megnézték, milyen közjegyzői költségekre számíthat jelenleg egy lakáshiteles, illetve ha lesz módosítás, az miképpen történhet.

A közjegyzői díj jelentős kiadást jelent egy hitellel történő lakásvásárlás során, 10 millió forintos hitelösszegnél például csak ez a tétel 110 ezer Ft felett van a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor számításai szerint akkor, ha semmilyen kedvezményre nem jogosult valaki. A közjegyző költsége két fontos részből, a munkadíjból és a költségtérítésből áll, az előbbi összege a felvett lakáshitel összege alapján kerül megállapításra. A munkadíjat illetően már most is vannak kedvezmények, a „normál” munkadíj 30%-át kell például csak kifizetni az alábbi feltételek együttes teljesülésekor:

  • Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közokiratba foglalása történik. Erre akkor kerül sor, ha a szerződő felek közül csak az egyik fél jelenik meg a közjegyző előtt, és a magánokirati formában már létrejött szerződésben írt kötelezettségvállalását megerősíti. Ilyennek minősül például, amikor egy magánszemély és egy bank megkötötte egymással a kölcsönszerződést, és az adós közjegyző előtt vállal kötelezettséget a kölcsönkapott pénzösszeg visszafizetésére.
  • A hitelszerződés írásbeli tervezetének magyar nyelvű szövegét elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére bocsátják.
  • A közjegyző a tervezetet tartalmi változtatás vagy kiegészítés nélkül használja fel a tervezetet.
  • A közjegyzői okirat magyar nyelven készül.

A csok-hitelek esetében is jogszabály határozza meg a közjegyző által felszámolható díj (munkadíj+költségátalány) összegét. Ez egy 10 millió Ft-os csok-hitelnél például maximum 22 ezer Ft, míg egy 15 millió Ft-os csok-hitelnél legfeljebb 28 ezer Ft lehet akkor, ha a közjegyző irodájában kerül sor az aláírásra. Helyszíni eljárás esetén ugyanezért 28 ezer illetve 35 ezer Ft-ot számítanak fel.  A közjegyző irodájában lefolytatott eljárás esetében a közjegyző ezenfelül összesen 15 ezer Ft-ot, helyszíni eljárás esetén pedig 20 ezer Ft-ot számít fel az okirat készítésével egyidejűleg az okiratról készített, az ingatlan-nyilvántartási eljáráshoz szükséges két darab, és felenként további egy darab kiadmány elkészítésének és hitelesítésének munkadíjaként, valamint költségtérítés fejében.

Az előbbiekből látható, hogy egy esetleges kormányzati költségcsökkentés feltétele az, hogy a közjegyzői díjakat jogszabályban módosítsák, illetve az lehet még megoldás, hogy a bankokat kötelezik arra, hogy a hitelszerződés írásbeli tervezetét elektronikusan, szerkeszthető formában, előzetesen a közjegyző rendelkezésére bocsássák, hiszen így a közjegyzői költségen belül jelentős tételt jelentő munkadíj automatikusan az eredeti ár 30%-ára csökkenhet. Ez egy átlagos lakáshitel esetében néhány tízezer forintos megtakarítást jelenthet.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a lakáshitelekhez kapcsolódó egyszeri költségek egy részét vagy egészét a bankok sokszor elengedik, így aki kis kezdeti invesztícióval venne fel kölcsönt, az jó, ha erre is figyel, amikor bankot választ.

Ha megkeresnéd a legkedvezőbb lakáshitelt, akkor ebben segítségedre lehet a 12 hazai bank ajánlatait megversenyeztető Bankmonitor lakáshitel kalkulátor, ami megmutatja számodra az egyes hitelek egyszeri költségeit, például a közjegyzői díjat is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés