Betöltés

Megéri feszegetni a határokat – Még így is járhat lakáshitel és a CSOK!

szerző: Bankmonitor
2017-10-01

„Három gyermekünkkel Pozsonyban élünk immár 7. éve, és a nagyon magas albérleti árak miatt szeretnénk átköltözni a határ magyar oldalára, ahol hitelből, esetleg CSOK-ból vennénk házat. Magyar állampolgárként jelenleg GYES-en vagyok, és megbízási szerződéssel egy magyar szervezetnek dolgozom, ahonnan márciusra visszamenőleg 160-290 ezer Ft közti jövedelmet tudok igazolni. Adóstársként a férjem tudnám bevonni, aki viszont indonéz állampolgár és a nagykövetségen dolgozik két évre szóló szerződéssel.” A kérdés az egyik érdeklődőnktől érkezett, szakértőnk pedig meg is adja a választ.

Két részre vennénk a kérdést, először is a lakáshitellel, majd a CSOK-kal kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze ebben a speciális helyzetben. Egyébként a kérdés minden külföldön élő magyar számára releváns lehet, aki hazatérve itthon szeretne ingatlant vásárolni.

Lakáshitel külföldiként, lehetséges?

A lakáshitel kérdésében külföldön élőként gyakorlatilag az a legfontosabb, hogy az illető rendelkezik-e még magyar lakcímmel, amit lakcímkártyával is igazolni tud. A szabályok szerint ez elengedhetetlen, így ha megszüntette az állandó magyar lakcímet (a tartózkodási cím nem elegendő), akkor sajnos az eleve elutasítást jelent a banknál. Ugyanakkor, ha bevonható a hitelbe adóstársként egy olyan személy, aki rendelkezik hazai lakcímmel, az megoldhatóvá teszi a helyzetet. Bonyolítja a szituációt, hogy ekkor egy kézbesítési megbízottat is meg kell jelölni (általában egy ügyvéd), aki a névre szóló küldeményeket eljuttatja a részedre.

Nézzük meg a jövedelem kérdését. Egyszerűsítő tényező, hogy a kérdező magyar, forintban érkező jövedelmet tud igazolni (az idegen nyelvű dokumentumok fordítása megúszható). Viszont a megbízási díj csak akkor fogadható el, ha munkabérként utalják, továbbá a legalább 6 hónapos határozatlan idejű munkaviszony elvárás lehet. Bár a kereset összege elég hektikusnak tűnik, akár önállóan is kaphat rá lakáshitelt, a pontos összeg pedig a bank hitelbírálatától függ.

A férj, mint adóstárs kérdése már kicsit speciálisabb. Mivel nem Európai Uniós tagállam állampolgára és valószínűleg magyar lakcíme sincs, viszont a magyar feleség miatt a kötődés megvan, a bankoknál legfeljebb egyedi elbírálás keretében működne az ügy. Ugyanakkor mivel határozott idejű szerződésről van szó, tapasztalatunk alapján nem tud működni a férj jövedelmének bevonása a hitelbe.

A CSOK-kal mi a helyzet?

A CSOK-ra való jogosultság esetében kulcskérdés, hogy hol történik az adózás, ami nem derül ki a kérdésből. Fontos, hogy legalább az egyik félnek legalább fél éve, a 10 milliós CSOK esetén 2 éve tartó magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyról kell igazolás vinni az igényléshez. Elfogadható a magyar, valamint valamely másik Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam igazolása, azonban a CSOK igénylésekor már az itthoni TB-be kell bejelentkeznie. Továbbá a magyarországi lakcím és legalább 3 hónapos magyarországi tartózkodás szintén feltételt jelent.

A másik lényeges pont az ingatlantulajdon kérdése, ugyanis a CSOK-nál mindkét félnek, így jelen esetben az indonéz férjnek is részesedést kell szereznie. Ugyanakkor nem Európai Uniós, nem EGT, illetve nem svájci állampolgár tulajdonszerzése engedélyhez kötött, így a magyarországi ingatlanvásárláshoz mindenképp kérelmet szükséges elindítani. Ez hosszadalmas, akár 2-3 hónapos engedélyezési idővel is jár, ami komolyabb akadályokat jelenthet az ingatlan megvásárlásánál.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

  • alapblog

    A menetrendszerű Brexit-pofon

    Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.