Betöltés

Mégiscsak boldogít a pénz?

szerző: Bankmonitor
2018-05-21

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a lehetőségeinket és az élettel való megelégedettségünket. Egy friss tanulmány pontosan annak próbált utána járni, hogy milyen összefüggés van a boldogság és a pénz között. Össze is foglaljuk az eredményeket a CNBC alapján.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Egy híres zenészt kérdeztek meg egyszer arról, hogy mit gondol a boldogság és a pénz kapcsolatáról. Azt felelte, hogy pénzből nem vehetjük meg a boldogságot, ugyanakkor hamar hozzátette, hogy ha van, de egy jachtot azért vehetünk belőle… Hasonló idézetek tömkelegét találhatjuk még az interneten, ahogy az is kétségtelen, hogy a pénz lehetőségeket nyit ki, amit aztán boldogságra is át lehet váltani, de a kutatók annak is igyekeztek utánajárni, van-e olyan konkrét pont, ahol az emberek megelégednek a pénz mennyiségével.

Éppen ezért egy tanulmányban 164 országból 1,7 millió ember válaszát vizsgálták meg olyan kérdésekre, hogy mennyire elégedettek az aktuális helyzetükkel, jólétükkel és mennyi pénzre lenne szükségük a boldoguláshoz. Természetesen országról-országra eltérő válaszok alakultak ki (hiszen benne vannak fejlett és szegényebb országok egyaránt), viszont világszerte éves szinten 60-75 ezer dollárra (mintegy évi 15-20 millió forint!) tehető az az összeg, amivel boldogok lennének az emberek.

Ez már igazán szép summának mondható, de úgy tűnik ez az a szint, ami fölött már érzékelhetően nem nőne az emberek boldogságérzete. Sőt a tanulmány szerzője szerint, ha ezt a küszöböt elérik, már egyenesen csökkenni kezd az emberek elégedettsége és a szubjektív jóléte.

Keresd meg a hozzád illő befektetést a keresőnk segítségével!

A boldogság képlete igencsak bonyolult

Az biztos, hogy a nagyobb jövedelem lehetővé teszi az alapvető igények minél nagyobb fokú kielégítését, viszont a társadalomkutatók már régóta felfedezték, hogy az ember nagyon hamar képes hozzászokni az aktuális jövedelmi helyzetéhez (ezt a jelenséget hedonikus adaptációnak hívják a pszichológiában).

Képzeljük el, hogy valaki a korábbiakhoz képest egy nagyon jól fizető állást kap. Valószínűleg egy darabig nagyon is meg lesz elégedve a helyzetével, az életszínvonalának növekedésével. Viszont egy idő után hozzászokik a helyzetéhez, és az elvárásai is megnőnek. Valamint egy szinten túl a jövedelem mellett olyan kérdésekre helyeznek nagyobb fókuszt az emberek, mint a több szabadság, biztonság, közösség iránti igények.

Így a végtelenségig nyilvánvalóan nem tud hatással lenni a boldogságra a növekvő jövedelem. Sőt paradox módon egy idő után a több pénz nagyobb boldogtalanságot okoz, hiszen annak „ára” is van (például a nagyobb felelősség, a vagyon fenntartása okozta stressz miatt). A milliárdosok sem feltétlenül boldogabbak, mint akik kevesebből gazdálkodnak, de ennek ellenére viszonylag jó életszínvonalon tudnak élni. És az is biztos, hogy egy szegényebb közegben a jövedelem emelkedésének sokkal nagyobb lehet a pozitív hozadéka.

Pontosan ezt mondja az ún. Easterlin paradoxon is, amely alapján nagyon fontos a jövedelem viszonylagos változása, viszont egy szinten túl már nincs hatása egy ország átlagos boldogságszintjére.

Nem meglepő módon a boldogság receptje nem olyan egyszerű, hogy szimplán egyenlőséget tudjunk tenni a jövedelemmel, vagy a pénzzel. Az egyénektől és az őket körülvevő társadalomtól is nagymértékben függ a boldogság szintje. Az is biztos, hogy az állam, az intézményrendszerek (oktatás, egészségügy) működése és a kultúra is nagyban befolyásolja egy nemzet boldogságérzetét.

Ugyanakkor tény, hogy a különböző rangsorok rendszerint a fejlettebb magasabb jövedelmű országokat hozzák ki elsőnek az emberek által érzékelt boldogság tekintetében. Ha csak az első öt nézzük a World Hapiness Report listáján, akkor olyan országok bukkannak fel, mint Finnország, Norvégia, Dánia, Izland, vagy éppen Svájc (Magyarország a 69. a listán).

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • alapblog

    Kávékapszulából saláta

    A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.