Alapigazságok, melyeket semmiképp se felejts el, ha befektetnél

Alapigazságok, melyeket semmiképp se felejts el, ha befektetnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-17 Frissítve: 2021-08-06
 

A sikeres befektetés sok tényezőn múlik, azonban vannak olyan alapvető szabályok, amelyek segítenek abban, hogy adott helyzetben jobban döntsünk. Most egy profi befektető iránymutatása alapján azokat a befektetési tételeket vesszük sorra, amit mindenkinek érdemes tudnia, akár egy szimpla állampapírja vagy befektetési alapja van, esetleg a részvényekkel is kacérkodik.

A magas hozamot nem adják ingyen. Az alacsony hozamok időszaka megtanítja a befektetőket, hogy megbecsüljék az egyáltalán 0%-tól különböző hozamot. Ne legyenek irreális elvárásaid, a magas hozam nagy rizikóval is jár, így ha inkább kiszámíthatóságot szeretnél, akkor kerüld a kockázatvállalást.

Relatív, hogy mi a jó befektetés. Nincsen olyan tuti befektetés, ami minden helyzetben jól tudna muzsikálni. Alapvetően az aktuális piaci körülmények és a kilátások alapos átgondolása után érdemes döntened egy befektetés mellett.

A piacnak mindig igaza van. Ahogy az árral sem célszerű szemben úszni, úgy nem célszerű a piac meghatározó irányával sem szembemenni. Persze ez nem azt jelenti, hogy érdemes a többségre hallgatni, így ha valami gyanús, inkább ne tedd oda a pénzed.

Semmi sem emelkedik, vagy esik örökké. Bár hosszú távon folyamatos emelkedés jellemzi a részvénypiacokat, azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt rövidebb időtávon hullámhegyek és –völgyek tarkítják. Sokan ezt elfelejtik, mikor jól áll a szénájuk, viszont szívják a fogukat, mikor egy nagyobb piaci visszaesésbe is belefutnak. Pedig a kettő együtt jár.

Nem mindig a passzív stratégia a legkifizetődőbb. Ugyan a jobb időszakokban jövedelmező lehet lekövetni egy tőzsdeindex alakulását, azt is tartsd szem előtt, hogy ilyenkor a nyereségeknek és a veszteségnek egyformán kiteszed magad. Időszaktól függően megéri olyan szemléletű befektetést választani, ahol nagy a hangsúly azon, hogy pontosan milyen befektetések kerülnek a portfólióba (például abszolút hozamú befektetési alap).

Találd meg a legjobb hozamokat a befektetési alap keresőnk segítségével!

Vásárolj és tartsd meg. Ha kellő hosszúságú idő áll a rendelkezésedre, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy nem ugrálsz befektetésről-befektetésre, hanem kitartasz a választásod mellett. Azonban a passzív stratégiánál taglaltak itt is problémát jelenthetnek.

Az ember márpedig tévedhet. Bármennyire is körültekintően szülessen meg egy befektetési döntés, előfordul olykor, hogy mellényúlsz. Ez a profikkal, így a befektetési alapok portfólió-kezelőivel is megesik. Aki folyamatosan kockázatokat vállal, szinte lehetetlen, hogy néha ne tévedjen. És adott esetben még a zseniálisnak tűnő meglátások sem hozzák meg  az eredményüket.

A napon belüli kereskedés kemény dió. A rövid trendeket is ki lehet használni, viszont minél sűrűbben kereskedsz, annál valószínűbb a tévedés, és a nagy veszteség lehetősége.

Tökéletes portfólió márpedig nem létezik. Ahogy az idők változnak, úgy a vonzó befektetési lehetőségek köre is más lesz. Új vállalatok ideje jön el, a régiek leáldoznak, de a körülményektől függően lehet, hogy éppen a kötvényekkel lehet nagyot kaszálni. Nem ülhetsz a babérjaidon, időnként felül kell vizsgálni a régi döntéseket és ott szétnézni, ahol többre számíthatsz.

Nem létezik olyan stratégia, amely minden időben a legjobb eredményre vezet. Sokféleképpen lehet próbálkozni, hogy a legjobb eredményt érjük el, de alapvetően nincs egy olyan recept, ami mindig a legjobb teljesítményt hozná.

A piacot megverni nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Nem kizárt, hogy jobb eredményt érj el a piacnál (például egy tőzsdeindexnél), ugyanakkor számtalanszor kimutatták már, hogy tartósan erre még a profi befektetők sem képesek. Éppen ezért ne várd a múltban nagyon vonzó teljesítményű befektetési alaptól, hogy mindig a legjobb formáját hozza. Ha pedig te választod ki a részvényeket, magaddal szemben sem legyenek túlzó elvárásaid.

A kamatos kamat valóban csodákat művel, de hosszú távon működik igazán. Amikor hosszú távra fektetsz be (például a nyugdíjra) a kamatos kamat hatása nagyon sokat tesz hozzá az egyenlegedhez.

A jövőt megjósolni szinte lehetetlen. Nagyon sok elemzés latolgatja, hogy mi lesz a jövőben, azonban sokszor az írja felül a számításokat, amit a legkevésbé várnak. Ne feledjük, kristálygömbbel senki sem rendelkezik, így gyanakodjunk, ha valaki megmondja a tutit a jövőre nézve.

Öngyilkosság lehet a profikra alapozni. Az irány kijelölésére jó lehet, ha követjük, hogy mit mondanak a befektetési guruk, szerintük mik a sikeres szektorok, vagy éppen mik a kockázatok. Azonban nem ajánlatos kételkedés és megfontolás nélkül megfogadni a szavukat, mert mint tudjuk, a jövőt senki sem ismeri.

Hirdetés
Hirdetés