Légy észnél és a lehetetlennel is megbirkózol!

 • 2017.09.13.
 • szerző: bankmonitor.hu

Adódnak a befektetések világában olyan  történések, amelyek sokkszerűen hatnak a befektetőkre, mert senki nem számít rájuk. Márpedig a lehetetlen előbb utóbb bekövetkezik és borít mindent a tőzsdéken. Ezek az igazi fekete hattyúk amelyekre nagyon nehéz felkészülni, ugyanakkor ha résen vagyunk tompíthatjuk a befektetésünkre gyakorolt hatásukat. A CashMester legújabb részében a ritka eseményekről olvashatsz, amelyek a befektetők életét is felforgatják.

Mi történt pontosan?

Hatalmas pusztítást végző hurrikánok, nukleáris háború veszélye, terrorcselekmények. Egy közös van bennük, hogy ezeket bárki fel tudja idézni az aktuális hírekből. Észreveheted, hogy olyan történésekről van szó, amelyek rendkívül szélsőségesek, mondhatni senki nem számítana rájuk, de a hatásuk mégis óriási. Pontosan az ilyen események azok, amelyek a befektetéseidnél is boríthatnak mindent, ezért nem árt, ha elgondolkodsz rajtuk egy pillanatra.

Mit jelent ez magyarul?

Bármennyire is óvatosak is legyünk a mindennapokban, olykor velünk is megtörténik a lehetetlen, ami valamilyen formában hatást gyakorol az életünkre. Elég egy balesetre, vagy például egy tűzesetre gondolni, amit mindenki szeretne lehetőleg elkerülni.

Ebből is látszik, hogy vannak olyan dolgok, aminek a bekövetkezésére nagyon alacsony esélyt látunk, viszont ha mégis megtörténnek, akkor a következményeik igen súlyosak lehetnek (ez akár pozitív irányban is igaz lehet). Az okosok (matematikusok, közgazdászok) találóan el is nevezték a hasonló eseményeket fekete hattyúknak. Az elnevezés jól sejteti a lényeget, vagyis, a fekete hattyúk létezésére sem számítanánk, pedig akármilyen meglepő, ilyen madarak is vannak, még ha rendkívül ritkák is.

A világ pedig nagyon bonyolult, így sokféle szélsőséges esemény előfordulhat. Például eddig is itt volt a levegőben az észak-koreai események elfajulása, de még a szakértők is kis esélyt tulajdonítottak egy tényleges konfliktusnak. Eddig mindenki csak legyintett, most pedig egy nukleáris katasztrófa bekövetkezésének esélyeit latolgatják.

Ezek a szélsőséges események nyilvánvalóan a pénzügyek, befektetések világában is jelen vannak. A befektetők is aggódva figyelik az események kibontakozását, ezért egy feszültséggel teli időszakban pánikszerű eladásokkal válaszolhatnak. A tőzsde összeomlását sem lehet megjósolni, legfeljebb az intő jelekre figyelni, és visszavonulót fújni. Azoktól a merészektől eltekintve, akik egyenesen a fekete hattyúkra vadásznak, az átlagos befektetők szeretnék elkerülni az ilyen eseteket.

Miért kellene engem érdekelnie?

Nem is lehetne aktuálisabb, hogy áttekintsd, hogy mit is jelent a befektetéseidnél a kockázat. Még ha teljesen biztos is vagy a dolgodban, adódhat olyan helyzet, aminek hatására az általad elképzeltnél is nagyobb bukóba belefutsz. Ugyan az ismeretlen ellen nehéz védekezni, mégis adódik néhány egyszerű tipp.

A legfontosabb a hosszú távú tervezés, vagyis ha egy kockázatos befektetést választasz, számíts arra, hogy ahhoz akár 5-10 évig nem nyúlhatsz hozzá. Nehéz jól időzíteni a vásárlással, így belefér, hogy akár egy szélsőséges esemény (például egy válság) hatására egy-két évben nagyobb veszteség is becsúszik. Ugyanakkor a jobb időszakokban annyit emelkedhet a befektetés értéke, hogy bővel a nyereség felé mozdul el a mérleg nyelve.

A másik lényeges elem az, hogy ne tegyünk fel mindent egy lapra (például egy adott részvényre), hanem osszuk meg a befektetéseket. Így nagy eséllyel kiegyensúlyozzák egymást az egyes befektetések, ugyanis lesz olyan, amelyik akkor tud jól teljesíteni, ha a többinek éppen gyengébben megy.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.