Betöltés

Mesésen olcsó befektetés vagy a profik által kezelt alap? Mindkettő tartogat meglepetéseket!

szerző: Bankmonitor
2017-03-19

Örökös vitának ad táptalajt, hogy hosszú távon egy aktívan kezelt vagy egy passzív befektetési alappal járhatunk-e jobban. Egy biztos, a profi portfólió menedzserek hosszú távon nem képesek lepipálni a piacot: egy friss amerikai tanulmány szerint például az alapkezelők 5 százaléka tudta folyamatosan felülteljesíteni a referenciaindexét. Igazságot nehezen lehet tenni a kérdésben, hiszen az indexkövetők előnye az alacsony költség, míg például az aktív alapok zászlóshajói, az abszolút hozamú alapok piaci körülményektől függetlenül képesek vonzó hozamot felmutatni.

Hosszú távon a profi befektetők sem tévedhetetlenek

A magasabb hozam reményében az elmúlt években rengetegen fordultak a kockázatosabb befektetések felé, így bizonyára sokan találkoztak már az aktív illetve passzív befektetési alapokkal. Már az elnevezésből is sejteni lehet, hogy ez a két fogalom a befektetési alap által választott befektetési stratégiával áll összefüggésben.

Márpedig nem elhanyagolható különbségről van szó a két megközelítés között. Az aktív alapok esetében arról szól a történet, hogy az alapot kezelő szakember igyekszik a lehető legjobb befektetési lehetőségeket felkutatni és ezzel persze értéket teremteni a befektetőknek. Ezzel szemben egy passzívan kezelt, ún. indexkövető alapnál mindösszesen arról van szó, hogy az egy piaci index alakulását tükrözi számunkra.

Azon már hosszasan lehetne vitatkozni, hogy melyik fajta alapba érdemes fektetni, hiszen mindkettő mellett szólnak érvek. Az biztos, hogy ezt nagyban meghatározza, hogy például milyen a piaci környezet, milyen bizonytalanságok övezik a jövőbeli kilátásokat. Mivel kristálygömbbel senki sem rendelkezik, így nyilván azt sem lehet előre meghatározni, hogy melyik típusú alappal járhatunk jobban.

Viszont, ha a múltbeli teljesítményt nézzük, már meglepő dolgokat tapasztalhatunk. A nemzetközi szinten végzett felmérések rendre azt mutatják, hogy az aktívan menedzselt alapok nem képesek hosszabb távon magasabb hozamot produkálni passzív társaiknál. Ezt a teljesítményt a leggyakrabban úgy mérik, hogy megnézik az alap által adott időszak alatt elért hozamot és azt az alap referenciaindexéhez mérik. Természetesen az a lényeg, hogy az adott befektetési alap mennyivel teljesítette alul, vagy felül az indexet.

Egy friss tanulmányban arra derült fény, hogy a legnagyobb cégek részvényeibe fektető profik mindösszesen 31 százaléka volt képest 3 év során is lepipálni az S&P 500 teljesítményét. Ráadásul a 3 évig felülteljesítők közül is csupán 5 százalék volt képest a következő 3 év során is a piaci indexnél magasabb hozamot felmutatni. Ebből is érezhető, hogy nagyon sokat számít, hogy milyen alapra tesszük le voksunk.

Használd a következő kalkulátort és megtalálod a számodra legmegfelelőbb befektetést!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ne vesszünk el az alapok sűrűjében

Természetesen a hozamok eltérése nem abból fakad elsősorban, hogy a profi portfólió menedzserek ne értenék a dolgukat. Mivel a vonzó befektetések felkutatásához komoly apparátust kell fenntartani, így olyan költségekkel szembesülnek, amelyek a befektetők hozamát csökkentik. Hüvelykujjszabályként azt lehet mondani, hogy egy átlagos részvényalap esetében 1-2 százalékos költséggel kell számolni. Ergo, ha nem lenne költségünk, ennyivel magasabb hozamot érhetnénk el.

Ekkor jöhetnek képbe a passzív alapok, hiszen ezek mindösszesen egy adott részvényindexben (például BUX) szereplő részvényekbe fektetnek, és azokat tartják folyamatosan. Ebből kifolyólag a portfóliót kezelő szakember nem hoz aktív befektetési döntést, csak lemásolja az index teljesítményét (ugyan néha alkalmazhatnak eltérő súlyokat). Ennek számos előnye van, hiszen az alapkezelői költség nagy részét elfelejthetjük, így a piac szárnyalása esetén elérhető hozamot maximálisan ki tudjuk élvezni.

Persze ilyenkor teljes mértékben együtt rezdülünk a piaccal, így az eséseket is jobban megérezzük, éppen ezért érdemes elsősorban hosszú távú befektetésként gondolni rá. Egy aktívan kezelt alap előnye lehet, hogy a befektetései átsúlyozásával egy piaci zuhanás esetén a befektetők veszteségét is tompítani tudja valamennyire.

Az aktívan kezelt alapok külön válfaját jelentik az abszolút hozamú alapok, melyek hazánkban az elmúlt néhány évben tudtak igazán népszerűvé válni. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy az alap azt tűzi ki célul, hogy a kockázatmentes hozamnál nagyobb teljesítményt biztosítson. Ráadásul ennek eléréséhez viszonylag rugalmas a feltételrendszer is, hiszen az alapot kezelő szakember vagy csapat ott fektethet be, ahol jó lehetőségeket lát. Így tulajdonképpen az sem számít, hogy éppen mi zajlik a piacon, mivel az abszolút hozamú alapok mindig a pozitív hozam elérését tartják szem előtt.

A passzív befektetések híveinek jó szolgálatot tehet egy ETF is (tőzsdén kereskedett befektetési alap), ami egy indexkövető alaphoz nagyon hasonló befektetést jelent, ráadásul alacsony költség mellett érhető el, napon belüli árjegyzés mellett (akár egy részvény). Egy részvényalaphoz mérve például ötödannyi költség merül fel, így éves szinten a 0,5 százalékot sem haladja meg. Ráadásul egy nagyobb befektetési szolgáltatónál az ETF-ek széles palettáját is elérjük, így gond nélkül befektethetünk egy szimpatikus külföldi részvényindexbe is (de a nyersanyagok, szektorális részvények is elérhetők).

Összességében azt lehet mondani, hogy egy aktívan és passzívan kezelt alapnak is meg van a maga helye a befektetéseink között. Az elmúlt év 8 különösen kedvezett a passzív alapoknak, hiszen azóta világszerte emelkednek a részvénypiacok, de nem biztos, hogy a következő időszak az indexkövetésnek fog kedvezni. A szakértők szerint most a fokozódó bizonytalanságok miatt felértékelődhet az aktív stratégia értéke, és a csillagállás különösen kedvező lehet például egy abszolút hozamú alap számára.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.