Ha beleteszel munkát, akkor 25%-ot is kereshetsz alapokkal!

Ha beleteszel munkát, akkor 25%-ot is kereshetsz alapokkal!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-22 Frissítve: 2021-07-01
 

A szakértők szerint hamarosan egy nagyobb zakó veheti kezdetét a részvénypiacon, amire jobb idejében felkészülni. A legjobban akkor tesszük, ha az aktív alapokat részesítjük előnyben. De vigyázzunk, mert vannak olyanok is szép számmal itthon, melyek csak kívülről tűnnek ilyennek. A következőkben bemutatjuk, hogy mire figyelj.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Számos ok miatt ragadhatta meg a te figyelmedet is egy vagy több befektetési alap, hiszen egy komplett befektetési csomagot tudsz megvenni viszonylag olcsón, és olyan befektetések teljesítményéből is részesedhetsz, amihez egyébként nem tudnál hozzájutni. Gondolunk itt olyan kötvényekre vagy részvényekre, melyeket csak prémium vagy privátbanki ügyfelek engedhetnek meg maguknak.

Az örökös kérdés világszerte, hogy melyik alapot válasszuk, azokat, melyek csak indexet követnek le és relatíve olcsón érhetők el (passzív alapok), vagy azokat, melyek eltérhetnek nagyobb mértékben az indextől, ha látnak jó lehetőségeket (aktív alapok). A kérdést azért sem egyszerű egy hazai befektetőnek eldönteni, mert itthon az ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) alig keresettek, sokkal inkább a hagyományos alapok.

Viszont, ha jobban belemélyedünk a témába, és átvizsgáljuk az alapokat, akkor a hagyományos alapok között is sok olyat találunk, ami inkább emlékeztet egy indexkövető alapra. Egy aktív alaptól mi azt várnánk el, hogy amennyire engedi a befektetési politikája, töltse fel a portfólióját egyedi kötvényekkel és részvényekkel. És ne tegye mondjuk azt, hogy összevásárol befektetési alapokat, mert az például a költségek duplázódását is maga után vonhatja.

De akár azzal a következménnyel is járhat, hogy olyan alapot kapunk meg drágán, ami mögött olcsón beszerezhető befektetések vannak. Vagyis az alapkezelő végső soron többet vesz le költségként, mint arra egyébként feltétlenül szükség lenne. Pedig most a teljesítményben 1% plusz költség is nagyon sokat nyom a latba.

Ezt persze nagyon nehéz bizonyítani és kiszámítani, de alapvetően elég annyi, hogy nézzük meg a befektetési alap éves vagy féléves jelentéseit és ha az egyedi papírok dominálnak, akkor minden bizonnyal aktív alap lesz.

Használd a befektetési alap keresőnket és figyeld a tippjeinket a témában és akkor közelebb kerülsz álmaid megvalósításához.

A passzív alapok legfőbb ismérve, hogy vagy tele vannak ETF-ekkel vagy például más alapkezelők alapjaival. Ez sem lehet persze rossz választás, de ekkor tudatosítsuk magunkban, hogy ki leszünk szolgáltatva a részvényindex és az azt követő alapok teljesítményének.

Azért kell ilyen sokat beszélni erről a kérdésről, mert most éppen egy olyan időszakban vagyunk, amikor érdemes aktív alapok után nézni. Hogy miért? A válasz egyszerű, mert az aktív alapok jobban teljesíthetnek egy olyan időszakban, amikor az indexek nem emelkednek, inkább irányt keresnek. Márpedig, ha lehet hinni az elemzéseknek, akkor hamarosan egy korrekciónak leszünk szemtanúi.

Az aktív alapokért többet kell kifizetni, mint a passzívakért, de ha valóban bejönnek a számítások, akkor ez kifizetődik. Már azzal nagyon sokat kereshetünk, ha kisebbet esik a befektetési alapunk értéke, mint ahogy az a mögöttes piacból adódott volna.

Az összehasonlítás kedvéért megnéztük, hogy például a magyar részvénypiacon tavaly mivel találkozhattunk. A BUX index tavaly 23,64%-ot emelkedett, ellenben a BUX indexet követő befektetési alapok teljesítménye 16,2-21,6%(!) között szóródott. Az éves alapra terhelt költség a kiemelt befektetői információs dokumentumok alapján 1,04-2,55% között mozogtak. Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy a legtöbbet az az alap hozza, ami a legkisebb költséget terheli a befektetőkre.

Ekkor még csak a passzív alapokról beszéltünk. Itthon nincs nagyon aktív alap, inkább az egész régiót célozzák meg az alapkezelők. A közép-kelet-európai alapok általában a régiós CETOP20 indexet követik, ami forintban számítva 2017-ben 24,05%-ot hozott. Ha megnézzük a befektetési alap keresőnkben, akkor azt láthatjuk, hogy voltak azért olyan alapok, melyek ezt a limitet megugrották. Ez azért is nagy szó, mert az árfolyamokba már be vannak építve a költségek, míg egy index mindössze az árfolyamváltozást mutatja meg.

A téma aktualitása miatt a soron következő Bankmonitor és Aegon Alapkezelő befektetői szemináriumon is foglalkozunk a Bitcoinnal. Alapvetően arra keressük a választ, hogy milyen befektetéseket éri meg 2018-ban választani és miért kell nagyon óvatosnak lenni a Bitcoinnal?

 

Hirdetés
Hirdetés