Aggódhatunk a forintért a választások miatt?

Aggódhatunk a forintért a választások miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-06 Frissítve: 2021-07-01
 

Vasárnap tartják az országgyűlési választást, ami nemcsak azért lesz kritikus, mert kiderül, hogy miként alakultak át a politikai erőviszonyok az országban, hanem azért is, mert rövid távon a befektetéseinkre is hatással lehet a jeles alkalom. Az esemény apropóján megpróbáljuk bemutatni, hogy mire lehet számítani.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Azt már az elején leszögeznénk, hogy természetesen mi sem látunk előre, viszont azért a befektetők gondolkozásmódját fel tudjuk vázolni. A piacok „gondolkozása” más lehet, mint a választópolgároké, és ami egy egyik számára kedvező kimenetnek számít, az a másik oldalon akár éppen az ellenkezőjét jelentheti. De ez nem újdonság, számtalan esetet tudnánk mondani, amikor erről van szó.

Visszakanyarodva a fő csapásirányhoz, a befektetők elsősorban azt szeretik, ha stabil politikai erő irányítja az országot, ezen felül pedig a kiszámíthatóságot a gazdaságpolitikában. Magyarul, akkor nem várható semmi nagyobb kilengés a forint árfolyamában, a hozamokban és a tőzsdén, ha ez a korábbi feltétel teljesül.

Minden egyéb végkimenetel esetén elképzelhetők kilengések, amire egyébként ráerősíthet a nem túl kellemes nemzetközi befektetői hangulat. Ha ránézünk a tőzsdékre, akkor azt látjuk, hogy az utóbbi hetekben az esésé volt a főszerep, nem elhanyagolható okban azért, mert Amerika egy új kereskedelmi háborút hirdetett meg Donald Trump vezetésével.

Az biztos, hogy ha politikai oldalon is bizonytalanság társul a befektetői bizonytalanságok mellé, akkor azt a forint, az állampapírpiaci hozamok és a magyar tőzsde is meg fogja érezni. Nem véletlen, hogy a Bloomberg által megkérdezett elemzők kismértékű Fidesz-KDNP győzelemmel számolnak és számukra is ez a leginkább preferált forgatókönyv.

Ez megadná azt a gazdaságpolitikai stabilitást, amit a nemzetközi befektetők keresnek egy országban. Véleményük szerint a földcsuszamlásszerű kormánypárti győzelem viszont kockázatokat hordoz magában, ezért akár ez is okozhatna némi feszültséget a piacokon. Ugyanígy az is, ha például egy esetleges széleskörű ellenzéki összefogással a jelenleg kormányzó koalíció elvesztené a többségét.

A piaci reakciók vehemenssége attól függ, hogy egy esetleges ellenzéki győzelem esetén, milyen sokáig tartana az átmeneti állapot és a bizonytalanság. Egyáltalán nem lenne egyszerű egy bal és jobboldali koalíciót akár csak ideiglenes is összehozni, bár erre vonatkozó utalásokat néhány pártnál lehetett hallani, amit viszont vélhetően egy előrehozott választás követne. A politikai aggodalmak a befektetőkre is hatással lennének, de hosszabb távon úgyis az döntene, hogy az új gazdaságpolitika mennyire lesz működőképes.

A közvéleménykutató cégek szerint a befektetők számára kedvező forgatókönyv a legesélyesebb, vagyis az egyszerű többség a kormánykoalíció részéről (bár többen is azt jelzik előre, hogy alacsonyabb részvétel esetén kétharmados győzelem lesz). Azt azonban gyakorta hangsúlyozzák a politikai elemzők, hogy az utóbbi két választáshoz képest sokkal nagyobb bizonytalanság a végkimenetelt illetően. Különösen a Hódmezővásárhelyi előrehozott választásokon tapasztalt meglepetésszerű független győzelem után.

Visszanéztük, és a 2014-es választások után, amikor kétharmadot szerzett a Fidesz-KDNP szövetség, a piacokon nagyon nagy események nem történtek:

  • a forint 90-180 nappal a választások után 1,2-1,7%-os gyengülést mutatott,
  • a BUX index 3 hónap alatt 3,5%-ot emelkedett, hogy aztán ezt ugyanennyi idő alatt vissza is adja,
  • az állampapírpiacon a hozamok bő 100 bázisponttal (>1%) csökkentek fél év alatt.

Azóta azért sok víz lefolyt a Dunán, és mivel akkor nem volt kormányváltás, a cikk elején ismertetettek szerint nem is lehetett arra számítani, hogy nagy kilengések lesznek. Egy dolog biztos, hogy vasárnap késő estére már sokkal tisztábban fogunk látni.

De ha esetleg úgy alakulna, akkor ne csak a meglepetésszerű eredményre fogjuk, ha éppen egy forintgyengülés következik, mert a nemzetközi befektetői hangulat is sokat nyomhat a latba. Már csak azért sem, mert a választásoktól függetlenül is gyengülhet a forint, ha éppen elromlik a hangulat és elfordulnak a befektetők a forinttól.

Hirdetés
Hirdetés