Betöltés

Mégiscsak lehet remény a szocpolon vesztőknek

szerző: Bankmonitor
2018-03-07

Bő egy hét és a CSOK több szempontból is megváltozik. Egy helyen különösen jól jön a módosítás, méghozzá azoknál, akik korábban már felvettek CSOK-ot, de most újra szeretnének támogatást kapni. Előfordultak a múltban olyan esetek, amikor büntették a családosokat, de most ez megváltozik. Egy olvasó példáján keresztül mutatjuk be, miként is lehet 1,2 millió forintot „visszaszerezni”.

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

A családok otthonteremtési kedvezménye  rövidebb nevén a CSOK március 15-től megújul és a várakozások szerint egyszerűsödik és gyorsul az akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás igénylése. Számos ponton változik a szabályozás, és nagyon úgy tűnik, hogy egy korábbi problémára is sikerült megoldást találni.

Az új szabályok ismertetéséhez bemutatnánk egy Index olvasó történetét, akit a régi szabályok mindenképpen előnytelenül érintettek. A történet röviden, hogy:

 • 2007-ben az első házassága megkötésének idején úgy döntött az olvasó, hogy megelőlegező CSOK-ot vesz fel, két gyermeket terveztek, utánuk 2,4 millió forintot kaptak is házépítésre,
 • a ház felépült, viszont mivel megromlott a házasság, a vállalt két gyermek nem született meg,
 • mivel a vállalást nem teljesítették, ezért kamatokkal együtt vissza kellett fizetniük a támogatást az államkasszába, a válás miatt pedig a 2,4 millió forintot két részre bontva fizették vissza (1,2-1,2 millió forintot a két fél),
 • az olvasó azóta újra megházasodott és született két gyermeke, most új lakásra szeretne CSOK-ot igényelni,
 • a hatályos szabályok értelmében viszont nem kapja meg a 2,6 millió forint a két gyermek után, hanem ennél csak 1,2 millió forinttal kevesebbet,
 • a jogszabályok szerint ugyanis a ma kapható CSOK összegéből le kell vonni a korábban kapott támogatás összegét az ő esetében is.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mekkora CSOK-ra tarthatsz igényt!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Per pillanat a jogszabályok csak ezt az egyfajta számítási módot írják elő. Ilyen szempontból nem volt egyszerű azok helyzete, akik már egyszer igényeltek CSOK-ot, majd később ismét élni akarnának a vissza nem térítendő támogatással. Csak akkor kaphattak ugyanis támogatást, ha a gyermekek után most többre jogosultak, mint a korábbi körben. És akkor is csak a múltban kapott támogatással csökkentett összeget ítélte meg a bank.

A március 15-től élő módosítások szerint azonban alapvetően megváltozik a helyzet. Nemcsak egy fajta számítási mód lesz, hanem kettő, és azzal élhet az igénylő, ami számára kedvezőbb. Ahogy a jövő héttől életbe lépő szabály fogalmaz, úgyis meg lehet állapítani a CSOK összegét, hogy azon gyermekeket figyelmen kívül hagyják, akik után az igénylő korábban már támogatást vett igénybe.

Magyarul, egyfajta amnesztiát is választhatnak az igénylők. Ha számukra jobb, akkor megtehetik, hogy a korábban megszületett gyermekek és az utánuk járó CSOK-ot nem veszik figyelembe. Csak annyi történik, hogy arra a gyermekre járó támogatást veszik igénybe, aki után még nem igényelték.

A fent részletesen bemutatott példában éppen ez a passzus lép életbe, és jobb is az igénylő szempontjából. Ha a régi számítási módnál maradna, akkor 2,6-1,2=1,4 millió forintot kaphatna. Az új számítási mód szerint viszont a megszületett két gyermek után a 2,6 millió forintot mind megkaphatja. Vagyis pont azzal az 1,2 millió forinttal kap többet, mint amit korábban ki kellett fizetnie.

Vegyük észre, hogy ugyanez az eset egy olyan élethelyzetben is megtörténhetne, ha korábban a két vállalt gyermek megszületik, és az újabb házasságban még két gyermek születik. A végeredmény az új CSOK-igénylésnél ugyanaz lesz, 2,6 millió forintot kap mind a két fél. Annyi eltéréssel persze, hogy mivel itt a vállalást teljesítették, értelemszerűen az első építésnél a támogatást nem kellett később visszafizetni.

Azt viszont nem feledhetjük el, hogy az új szabályok szerint is előfeltétel a támogatásnál, hogy a vállalást (gyermek(ek) születését) teljesítsük. Ha ebben elbukunk, akkor ugyanúgy kamatokkal kell majd a támogatást visszafizetni. Annyi különbséggel, hogy legalább a megszületett gyermekek utáni részt nem kell visszafizetni.

Félreértéseket szülhet az is, hogy sok helyen úgy jelent meg, mintha csak azok kaphatnának a jövőben több támogatást a korábban kapók közül, akik újabb három gyermeket vállalnak. Ez a kormányrendeletek áttanulmányozása alapján álláspontunk szerint nem igaz. Inkább úgy igaz, hogy ha valaki három új gyermeket vállal és új lakást vásárolna, akkor kaphatja meg a legtöbb támogatást (10 millió forintot), függetlenül attól, hogy korábban mennyi támogatást kapott.

Végül, de nem utolsó sorban azt is nyomatékosítanánk, hogy nem minden esetben lesz kifizetődőbb az új számítási módszert választani. Vegyük azt az esetet, ha két gyermekkel új lakásra 2,6 millió forintot vettünk fel és évek múlva egy új lakásba költöznénk, de már három gyermekre vennénk fel támogatást (egy gyermek időközben született).

Ha az „amnesztiával” élünk, akkor csak egy gyermekünk van, aki után kaphatunk CSOK-ot és így 600 ezer forintra leszünk jogosultak. Ha viszont a régi számítási módnál maradunk, akkor a 3 gyermek után 10 milliót kapunk, amiből a két gyermek utáni 2,6 milliót le kell vonni. Így utóbbi esetben 7,4 millió forintot ítélnek oda. Nem kérdés, hogy melyiket fogjuk választani.

Fontos megjegyezni, hogy adódnak olyan esetek, amelyekre vonatkozó szabályok egyértelműen nem olvashatók ki a jogszabályból. Ezekben az esetekben maguk a bankok is állásfoglalást szoktak kérni a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy miként járhatnak el. A fenti példára vonatkozó eljárás sem feltétlen magától értetődő első olvasásra, így kíváncsian várjuk, hogyan fogják ezeket az élethelyzeteket kezelni a gyakorlatban.

12 Hozzászólás
 1. Áron

  2016-ban használt lakásra vettük igénybe a Csok kedvezményt 2 gyerekre megelőlegezve (800.000 FT). 2017-ben megszületett első gyermekünk. 2018-ban még +2 gyermekünk születik (Ikrek). Szeretnék lakást váltani . Eladnánk a panel lakásunkat és új építésű lakást vásárolnánk (70 nm2)
  Ha jól értelmezem akkor jogosultak vagyunk 10.00000-800.000=9200000 FT-ra?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Áron,

   Igen, a szabályok lehetőséget adnak erre a számítási módra.

 2. Margo

  2006-ban használt lakás vásárlásra igénybe vett “félszocpol” két gyermekre 1,2 millió Ft volt, ez 2009-ben lakáscsere miatt vissza lett fizetve, majd az államkincstár újra folyósította, ráterhelve a vásárolt ingatlanra. 2015-ben megszületett a 3 harmadik gyermek, az akkor a hitelező (Erste) banknál elutasították a kérelmüket, vagyis utólag már nem tudtak igényelni a harmadik gyermekre támogatást. A mostani változással van-e lehetőség a harmadik gyermekre igényleni, sajnos új lakás építés nem jöhet szóba.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Margo,
   A mostani változás kizárólag a jelenleg igényelhető Családi Otthonteremtési Kedvezményt érinti. A korábbi támogatási formákra más, a korábbi szabályok vonatkoznak. Ha jelenleg nem terveznek építeni, bővíteni, lakást vásárolni, akkor CSOK-ot nem tudnak igényelni. Ha a később született gyermekre igényelt támogatási kérelmet a bank elutasította, valószínűleg valamely feltételnek nem feleltek meg. Erről kérhetnek részletes tájékoztatást a banktól, és ha úgy látják, Önök szerint jogosultak lennének a támogatásra, akkor a Magyar Államkincstárhoz fordulhatnak.

 3. Éva

  Üdvözlöm!
  2008ban lakas vásárlásnál egy meglévő gyermek mellett 2 gyermek után igényeltük a szocpolt 1.4miliot kaptunk 2009 ben elváltunk…közös megegyezés alapján miden exem é maradt…természetesen idő során mindent vissza fizetett kamatostól a banknak…Mi új életet kezdtünk a meglévő gyermekemmel. Azóta született még 1gyermek és úton a tesó…
  Igényelhetjük a 10+10 csok-ot?…vagy itt is levonás lenne? Előre is köszönöm a választ…szép napot!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Éva,
   A leírtak alapján az az álláspontunk, hogy ez esetben is történne levonás, azonban ezzel jobban járnak, mintha csak arra a két gyermekre kérnének CSOK-ot, akire korábban nem kaptak.

 4. Sáfrány Dániel

  Korábban 3 gyermekünk után vettünk igénybe szocpolt. kb. 2millió Ft-ot. Közben született még 3 gyermekünk. 2017-ben belevágtunk a 10+10-es csok segítségével családi házat építeni. A vissza nem térítendő 10 millióból le kellett vonni a korábban igényelt 2 milliót. Az èpítkezéssel 50%-os készültségben vagyunk, a támogatás is ennek megfelelően félig kifizetve. Mi már nem tudunk élni az új szabályok szerinti 2 millió forinttal?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Dániel,
   A kedvezőbb számítási módot sajnos csak a 2018.03.15-től benyújtott kérelmek esetén választhatják az igénylők.

 5. Tamás

  Megengedi-e az új szabály a már támogatott gyermekek részleges figyelmen kívül hagyását?
  Eszerint 5 gyermek született, a korábbi szocpolt felvettük házépítéshez 2 gyerekre 2 millió forintot,
  3 gyermekre pedig az építési hitelből való jóváírással kamattal együtt 3 milliót. Tehát összesen 5 milliót vettünk már igénybe. További vállalás nélkül, mostani szabály szerint 10 millió – 5 millió = 5 millió CSOK jár az 5 gyerekre új építésnél.
  Kérdés: az új szabály engedi-e úgy az igénylést, hogy csak a 3 kisebb gyereket vesszük figyelembe és így a másik 2 gyerekre jutó támogatást figyelmen kívül hagyjuk?
  Eszerint 10 millió – 3 millió= 7 millió lenne a CSOK összege?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tamás,
   A két választási lehetőség, hogy vagy minden gyermeket figyelembe veszünk, és levonjuk, amit korábban kaptak, vagy minden olyan gyermeket figyelmen kívül hagyunk, akikre korábban támogatást kaptak. Ha ez utóbbit választják, akkor 0 gyermekről van szó, tehát nincs CSOK. Az Ön által felvázolt verzió nem lehetséges.

 6. László

  Családi házzal rendelkezünk. Soha nem vettük igénybe a szocpolt. 2 kiskorú gyermekünk van. A házon anyósomnak haszonélvezeti joga van. Utólagosan igénybe vehetjük- e?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László,
   Abban az esetben vehetik igénybe, amennyiben építenek, bővítenek, vásárolnak egy másik lakást, azonban az nem lehet haszonélvezettel terhelt.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.