Megjelent a rendelet az extraprofitot terhelő banki adókról.

Megjelent a rendelet az extraprofitot terhelő banki adókról.
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-05
 

Június 4-én kihirdették az extraprofit megadóztatásáról szóló rendeletet. A Bankmonitor szakértői összeszedték a bankokra érvényes lényeges szabályokat, előírásokat.

A tegnapi napon megjelent az extraprofit megadóztatásáról szóló Kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A Bankmonitor szakértői összeszedték a pénzintézeteket érintő szabályokat.

A bankokra kivetett különadó részletei

  • 2022-ben és 2023-ban szükséges megfizetni az adót.
  • Az adó alapjául a megfizetést megelőző év nettó árbevétele szolgál. (Ez azt jelenti, hogy nem a bankok adózás előtti nyeresége szolgál majd alapul.)
  • Az adó mértéke 2022-ben 10%, 2023-ban pedig 8% lesz.
  • A hitelintézeteknek, pénzintézeteknek az adót 2022-ben október 10-ig kell külön nyomtatványon megállapítaniuk. Az összeget október 10-ig és december 10-ig két egyenlő részben kell befizetniük.
  • 2023-ban június 10-ig kell a bankoknak a nyomtatványon megállapítaniuk az adó mértékét. Az összeget ugyanúgy két részletben október 10-ig és december 10-ig szükséges rendezni.
Fontos
Az új adót a meglévő hitelekre a bankok a jelenleg érvényben lévő szabályok alapján nem terhelhetik át. A pénzintézetek a meglévő hitelek kamatát ugyanis csak a hitelszerződésben rögzített időközönként – kamatfordulókor -, és a jogszabályban foglalt mértékben módosíthatják.

Változnak a tranzakciós illeték szabályai

Kiterjesztik a tranzakciós illetéket az értékpapírok forgalmazására is

  • A meglévő tranzakciós illeték 0,3 százalék, a maximális összeg azonban 10 ezer forintra emelkedik. (Eddig a maximális érték 6 ezer forint volt.)
  • Az illetéket kiterjesztik a határon átnyúló szolgáltatásként végző személyekre is. Gyakorlatilag a Revoluthoz, Transferwisehoz hasonló cégekre is kiterjesztik az illetékfizetési kötelezettséget.
  • Az értékpapírok vásárlására is kiterjesztik a tranzakciós illetéket. Az illeték alapja az értékpapír vételára lesz.
  • Amennyiben a vételár külföldi devizában van meghatározva, akkor a teljesítés napjára jegyzett MNB árfolyam alapján szükséges a tranzakciós illeték alapját meghatározni.
  • Az illeték mértéke az értékpapírok esetében is 0,3%, de legfeljebb 10 ezer forint.
  • A Magyar Államkincstáron és a Magyar Postán keresztül vásárolt értékpapírokra nem vetnek ki illetéket.
  • Az adott hónapban az értékpapírok esetében megállapított illetékfizetési kötelezettséget a következő hónap 20-ig szükséges a banknak rendeznie.
Fontos
A megjelent rendeletben nincsen a különadók áthárítására vonatkozó új korlátozás, vagyis a pénzintézetek az eddigi szabályok alapján járhatnak el. Ez alapján a meglévő és újonnan nyitott bankszámlák, valamint az új hitelszerződések költségeiben megjelenhet az új adó. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy a későbbiekben ne jelenhetne meg további részletszabály, illetve a pénzintézetek sem fogják automatikusan az új terheket áthárítani.
Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés