Betöltés

Meglepetés a tulajdoni lapon: akit érint, kiakad!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-25

Hitelt vettél fel a lakásodra, vagy lakást vettél hitelre, ebből a szempontból mindegy. A lényeg, hogy minden ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönt a hitelező javára bejegyzett jelzálogjog, bizonyos esetekben még elidegenítési és terhelési tilalom is biztosít. Fontos tudni, hogy a hitelhez kapcsolódó ügymenet nem zárul le a futamidő lejártával és az utolsó részlet befizetésével. Ha nem intézkedünk a földhivatali törlésről, akkor évek múlva az eladáskor vagy a következő hitelfelvétel alkalmával kellemetlen meglepetésben lesz részünk!

Mi az a jelzálogjog?

Ingatlanfedezet mellett nyújtott hitel felvételekor a szerződést biztosító kötelezettség a jelzálogjog, melyet a bank a területileg illetékes földhivatalnál bejegyeztet a fedezetként felajánlott ingatlanunk tulajdoni lapjára is felkerül. A jelzálogjog nem korlátozza az ingatlan használatát, de ha nem tudjuk a szerződésben megjelölt ütemezés szerint törleszteni a hitelünket, akkor a jelzálogjog alapján a hitelező értékesítheti a fedezetként felajánlott ingatlanunkat.

Bank, lakástakarék, önkormányzat, munkáltató: így cizellálnak a szofisztikált ügyfelek

Részletre történő lakásvásárlás esetén a forrásösszetétel nem csupán önerőből és bankhitelből állhat, a szofisztikált ügyfelek tulajdonszerzése mögött akár három-négy teher is állhat. Az elmúlt három évben a lakástakarékok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a hitelpiaci tortából. A munkáltatók és az önkormányzatok szerepe más. Ők nem versenyeznek az ügyfelekért, hanem a saját dolgozóik, illetve a területükön élő lakosok lakhatását támogatják.

A munkáltatók jelzálogjog bejegyzése mellett általában kamatmentes kölcsönnel, és/vagy a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatozás mellett támogatják a dolgozóik lakásvásárlását. Az önkormányzatok kamatmentes kölcsönt, és/vagy a vállalt, vagy az együttköltöző gyermekek számától függően vissza nem térítendő támogatást is nyújthatnak. Az önkormányzati kölcsönt és támogatást a jelzálogjog mellett gyakran elidegenítési és terhelési tilalom is biztosítja.

Évekkel ezelőtt visszafizettem a hitelt, de nem tiszta a tulajdoni lap! Ki hibázott?

A kölcsönszerződések nem minden esetben részletezik, hogy a hitel visszafizetését követően kinek a feladata a jelzálogjog törlése. A banki hitelnyilvántartó rendszerek közül ismerünk olyat, amely a hitel lejártakor – az utolsó részlet megfizetése esetén – automatikusan kinyomtatja a törlési engedélyt, a másik véglet pedig az, amikor a hitelező az ügyfél kérelmére intézkedik a törlés ügyében.
Az önkormányzatoknál a törlési engedély iránti kérelmek benyújtása az ügyfelek feladata. A munkáltatóknál az alacsonyabb ügyfélszámnak és a közvetlenebb adós-hitelező viszonynak köszönhetően gördülékenyebb lehet az ügymenet.

Megtörtént eset: Az élet produkál komplikált eseteket is. Egy hagyatéki eljárás során megtörtént, hogy a néhai tulajdonosnak a rendszerváltást követően jogutód nélkül megszűnt foglalkoztatója volt a jelzálog jogosultja. Az egyetlen kapaszkodó az egykori vállalat számlavezetője volt, amely a cég dolgozói kölcsöneit is nyilvántartotta. Az archívumok mélyéről sikerült egy nullás igazolást előkeríteni, a jelzálogjogot huszonegynéhány év után törölték.

A jelzálogjog törléséért – ingatlanonként és kölcsönönként – 6 600 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetni a területileg illetékes földhivatal felé. Az ingatlan-nyilvántartási kérelemhez mellékelni kell a felek közös nyilatkozatát vagy a jogosult törlési engedélyét. Az eseti ellenőrzésnek sem lehet anyagi akadálya, hiszen a Takarnet rendszeren keresztül mindössze 1 000 forintba kerül egy nem hiteles tulajdoni lap másolat lekérdezése.

Néhányan kiakadnak, mások az ügy végére járnak

Legyen szó lakáseladásról, vagy egy újabb hitel felvételéről, a tulajdonos joggal forrong, ha egy régen visszafizetett kölcsönt talál aktív bejegyzésként a tulajdoni lapon. Lehet a felelősséget a másik félre hárítani, de inkább az adósságunk visszafizetésekor legyünk körültekintőbbek. Ha nem hagyjuk feledésbe merülni a dolgot, és addig intézkedünk, amíg a kezünkbe nem kapjuk a törlésről szóló földhivatali határozatot, akkor sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Nem csak a tulajdoni lapot érdemes ellenőrizni, azt is, hogy van-e jobb a jelenlegi hitelednél:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

10 Hozzászólás

 1. Vladár András

  Apám már 25 éve meghalt, Nyírmadán, eddig nem tudtuk eladni a házat, most van vevőnk rá, de mivel mi Szekszárdon lakunk és én agyvérzést kaptam, és a jobb oldalra béna lettem, így nem tudok személyesen részt venni a ház eladásában. Meg bíztam a rokonom Apám unokatestvérét. Megbízási szerződés ingatlan eladásra, íratott küldtem neki több példányban, a szerződés korrekt, a rokon mondta, 2 tanú aláírta. Kiderült hogy a tulajdoni lapon kisebb adáság van. Pedig ezt nem tudtam, mert az hagyatéki iratban sehol semmi nincs erről szó. Az Otp annak idején küldte a csekkeket hogy apám felvett 55000 ft kölcsönt és a maradékát nekem kell kifizetni. Be is fizettem mind. Most 25 év után derült ki, hogy a tulajdoni lapon szerepel és nincs törölve. Sajnos kiderült hogy a hitelt még 1975-ben vette fel, az opt – nél meg nincs a gépen, pedig valahol megnézték itt Szekszárdon, és látták már ki van fizetve. Most meg azt hallottam, hogy az a szerződés csak akkor jó , ha ügyvédnéd ellenjegyzi, de nem tudom hogy miért, mert 25 éve annak hogy befizettem. Az Otp miért nem adja ki az igazoló papírt, hogy a hitel megszűnt, nincs tartozás. És akkor kilehetne kérni a tulajdoni lapot. Most már Elegem van az otp- böl.
  Remélem valami jó történik velem.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves András! Sajnos ilyen régi szerződéseket nagyon nehéz előkeresni az irattár mélyéről. Ebben az ügyben csak az OTP tud Önnek segíteni, reméljük lesz megnyugtató megoldás.

 2. Galló István

  Nővérem vett egy lakást 2004 körül.Édesanyám házára 5 millió ft jelzálog került.Azóta a lakást eladta,de a jelzálogot nem töröltette anyukám házáról.Anyum el szeretné adni a házát, de nővérem nem törölteti,hogy ne tudja eladni.Anyukám is kérheti a jelzálog törlését?A banktól nincs neki papírja.

 3. Vágó Csaba

  Tisztelt bankmonitor!

  Ha van jelzálog ki nem fizetett tartozás miatt az ingatlanon, akkor azt kitől kel kérni? Már végrehajtóhoz került a dolog régen. Az Ingatlant venném meg, de sajnos nem tudom kitől kel kérni a papírt, hogy amint befizetem ad igazolást és levetethetem a jelzálog bejegyzést.

  köszönöm a válaszát!

 4. Keszeli Jánosné

  T.Címzett
  Lányom 2016.okt-ben vásárolt egy lakást,melyen 4 millió
  Ft értékben volt jelzálog bejegyezve.Az ügyvédnél történt előszerződés megkötésekor az eladó közölte,hogy az általunk adott előlegből törleszti ezt az adósságot.Amikor a szerződés véglegesítésére megjelentünk az ügyvédnél,akkor bemutatták a tiszta tulajdoni lapot,amin már nem szerepelt adósság,evvel igazolta az eladó,hogy ígértének megfelelően rendezte a fennálló adósságát.Így megkötöttük a szerződést,ill. véglegesítettük,ügyvédünk elküldte a földhivatalba postán.Amíg a posta kiszállította a hivatalnak a végleges szerződést,az alatt a pár nap alatt ismét felkerült a tulajdoni lapra újabb,most már “csak” többszázezres adósság..Az eladó közölte,hogy rendezni fogja hamarosan.Azóta eltelt fél év,de a kérdéses adósságnak csak egy része lett kiegyenlítve.Az eladó közölte kérdésünkre,hogy ezt azért nem fizette be,mert nem tartja jogosnak.Miért?Erre nem kaptunk érdemi választ.Kérem segítsenek,hogy ebben a helyzetben lányom mit léphet,hiszen ő teljesen vétlen az ingatlanon szereplő adósság ügyében,és nem szeretne más helyett fizetni,és szeretné végre megkapni a tiszta,adósság mentes tulajdoni lapját az ingatlannak.Várom segítő válaszukat!!Egy elkeseredett anya.

 5. Németh Annamária

  Egy ügyfelem a 2007-ben ELLA-nal felvett hitelét, annak jogutódjánál az AXA-nál több éve előtörlesztette. Az eredeti ELLA-s jelzálogjog azonban nem került törlésre a tulajdoni lapjáról.
  Ma már az AXA sem létezik, jogutódja az OTP úgy tűnik csak a hozzá került élő hitelekkel kapcsolatban jár el.
  Hová forduljon, ki jogosult a törlési engedélyt kiadni?

 6. Geszti László

  Tisztelt Bankmonitor !
  Az OTP-től felvett 200 000 Ft munkahelyi kölcsön miatt 1995-ben jelzálogot jegyeztek be az ingatlanomra. A kölcsön azóta már teljes összegben kb 1999-ig vissza lett fizetve, de a jelzálog törlésének kérvényezése elmaradt, amit most szeretnék pótolni. Mi a teendőm, hogyan kezdjem el ?

  Köszönöm válaszát.

  Geszti László

 7. Imre

  Az én esetemben megkaptam a törlési engedélyt a banktól amit bevittem az illetékes földhivatalba, kifizettem a 6600ft-ot és ezzel lezártnak tekintettem az ügyet.
  Aztán egy héttel később jött egy végzés, hogy visszautasították a kérelmet mert egy teljesen más helyrajzi számú ingatlan szerepelt a kérelmen (???), felhívtam őket, de azt hogy ez miért történhetett meg nem tudták tisztázni, így személyesen is ellátogattam a hivatalba, ahol azt mondták, a bank hibázott, ugyanis az ingatlan nyilvántartási kérelemben egy előző ügymenetről ott maradt adat (cím és helyrajzi szám) szerepelt.
  Természetesen kijelentették, hogy újabb 6600ft-ért törlik a jelzálog bejegyzést, amit kénytelen voltam kifizetni. A tulajdoni lapon viszont 3 nap elteltével sem látom a törlést ami miatt rettentően mérges vagyok.
  Abban az esetben ha a bank munkatársa téved, kinek és milyen formában jelezhetem, élhetek panasszal?

 8. Sebesi Sütő Zoltán

  Tisztelt Bankmonitor!
  Velünk a következő eset történt meg.Tavaly elhunyt az édesapánk.A hagyatékát felerészben édesanyám,egy-egy negyed részben a húgom és én örököltük.
  A történethez tartozik,hogy a húgom saját házán svájci frankos hitele van,végrehajtási szakaszban.Adósságának nagyságáról elképzelésünk sincs.A hagyatéki tárgyalás után,értesítést kaptunk a húgom végrehajtójától(csak név és elérhetőségek nélkül),hogy a teljes hagyatékra jelzálogot jegyeztetett be.A 82 éves édesanyám teljesen kétségbe van esve.
  Kérdésem az,hogy megteheti-e,és ezt egy végrehajtó,és milyen következményei lehetnek ránk nézve,akiknek kifizetetlen tartozása még sosem volt?Hova ,kihez fordulhatnánk ez ügyben?
  Válaszukat várva.
  Tisztelettel Sebesi Sütő Zoltán.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Zoltán,
   Ugyan nem vagyunk a végrehajtási eljárásban szakértők, de tudomásunk szerint végrehajtás alá vonható az ingatlan több tulajdonos esetén is, sőt, árverezésig is eljuthat a folyamat. Ebben az esetben az a tulajdonostárs, aki nem tartozik a banknak, illetve a haszonélvező is továbbra is bent lakhat, de sajnos az árverezést nem gátolja (lakottan árvezerhetik el). Javasoljuk, egyeztessenek a végrehjatóval!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Mindenki elfelejtette, hogy a hitelfelvétel veszélyes is lehet?

2018. 12. 11.

10 évvel a hazai lakosság jelentős részét durván megégető hitelválság kirobbanása után újra csúcson van a magánszemélyek hitelfelvétele, és a növekedés 2019-ben is szinte biztosan folytatódik. Mi történt? Mindenki elfelejtette,...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.