Meglepetés a tulajdoni lapon: akit érint, kiakad!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 03. 25.

Hitelt vettél fel a lakásodra, vagy lakást vettél hitelre, ebből a szempontból mindegy. A lényeg, hogy minden ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsönt a hitelező javára bejegyzett jelzálogjog, bizonyos esetekben még elidegenítési és terhelési tilalom is biztosít. Fontos tudni, hogy a hitelhez kapcsolódó ügymenet nem zárul le a futamidő lejártával és az utolsó részlet befizetésével. Ha nem intézkedünk a földhivatali törlésről, akkor évek múlva az eladáskor vagy a következő hitelfelvétel alkalmával kellemetlen meglepetésben lesz részünk!

Mi az a jelzálogjog?

Ingatlanfedezet mellett nyújtott hitel felvételekor a szerződést biztosító kötelezettség a jelzálogjog, melyet a bank a területileg illetékes földhivatalnál bejegyeztet a fedezetként felajánlott ingatlanunk tulajdoni lapjára is felkerül. A jelzálogjog nem korlátozza az ingatlan használatát, de ha nem tudjuk a szerződésben megjelölt ütemezés szerint törleszteni a hitelünket, akkor a jelzálogjog alapján a hitelező értékesítheti a fedezetként felajánlott ingatlanunkat.

Bank, lakástakarék, önkormányzat, munkáltató: így cizellálnak a szofisztikált ügyfelek

Részletre történő lakásvásárlás esetén a forrásösszetétel nem csupán önerőből és bankhitelből állhat, a szofisztikált ügyfelek tulajdonszerzése mögött akár három-négy teher is állhat. Az elmúlt három évben a lakástakarékok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a hitelpiaci tortából. A munkáltatók és az önkormányzatok szerepe más. Ők nem versenyeznek az ügyfelekért, hanem a saját dolgozóik, illetve a területükön élő lakosok lakhatását támogatják.

A munkáltatók jelzálogjog bejegyzése mellett általában kamatmentes kölcsönnel, és/vagy a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatozás mellett támogatják a dolgozóik lakásvásárlását. Az önkormányzatok kamatmentes kölcsönt, és/vagy a vállalt, vagy az együttköltöző gyermekek számától függően vissza nem térítendő támogatást is nyújthatnak. Az önkormányzati kölcsönt és támogatást a jelzálogjog mellett gyakran elidegenítési és terhelési tilalom is biztosítja.

Évekkel ezelőtt visszafizettem a hitelt, de nem tiszta a tulajdoni lap! Ki hibázott?

A kölcsönszerződések nem minden esetben részletezik, hogy a hitel visszafizetését követően kinek a feladata a jelzálogjog törlése. A banki hitelnyilvántartó rendszerek közül ismerünk olyat, amely a hitel lejártakor – az utolsó részlet megfizetése esetén – automatikusan kinyomtatja a törlési engedélyt, a másik véglet pedig az, amikor a hitelező az ügyfél kérelmére intézkedik a törlés ügyében.
Az önkormányzatoknál a törlési engedély iránti kérelmek benyújtása az ügyfelek feladata. A munkáltatóknál az alacsonyabb ügyfélszámnak és a közvetlenebb adós-hitelező viszonynak köszönhetően gördülékenyebb lehet az ügymenet.

Megtörtént eset: Az élet produkál komplikált eseteket is. Egy hagyatéki eljárás során megtörtént, hogy a néhai tulajdonosnak a rendszerváltást követően jogutód nélkül megszűnt foglalkoztatója volt a jelzálog jogosultja. Az egyetlen kapaszkodó az egykori vállalat számlavezetője volt, amely a cég dolgozói kölcsöneit is nyilvántartotta. Az archívumok mélyéről sikerült egy nullás igazolást előkeríteni, a jelzálogjogot huszonegynéhány év után törölték.

A jelzálogjog törléséért – ingatlanonként és kölcsönönként – 6 600 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetni a területileg illetékes földhivatal felé. Az ingatlan-nyilvántartási kérelemhez mellékelni kell a felek közös nyilatkozatát vagy a jogosult törlési engedélyét. Az eseti ellenőrzésnek sem lehet anyagi akadálya, hiszen a Takarnet rendszeren keresztül mindössze 1 000 forintba kerül egy nem hiteles tulajdoni lap másolat lekérdezése.

Néhányan kiakadnak, mások az ügy végére járnak

Legyen szó lakáseladásról, vagy egy újabb hitel felvételéről, a tulajdonos joggal forrong, ha egy régen visszafizetett kölcsönt talál aktív bejegyzésként a tulajdoni lapon. Lehet a felelősséget a másik félre hárítani, de inkább az adósságunk visszafizetésekor legyünk körültekintőbbek. Ha nem hagyjuk feledésbe merülni a dolgot, és addig intézkedünk, amíg a kezünkbe nem kapjuk a törlésről szóló földhivatali határozatot, akkor sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Nem csak a tulajdoni lapot érdemes ellenőrizni, azt is, hogy van-e jobb a jelenlegi hitelednél:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

8 Hozzászólás

 1. Vladár András

  Apám már 25 éve meghalt, Nyírmadán, eddig nem tudtuk eladni a házat, most van vevőnk rá, de mivel mi Szekszárdon lakunk és én agyvérzést kaptam, és a jobb oldalra béna lettem, így nem tudok személyesen részt venni a ház eladásában. Meg bíztam a rokonom Apám unokatestvérét. Megbízási szerződés ingatlan eladásra, íratott küldtem neki több példányban, a szerződés korrekt, a rokon mondta, 2 tanú aláírta. Kiderült hogy a tulajdoni lapon kisebb adáság van. Pedig ezt nem tudtam, mert az hagyatéki iratban sehol semmi nincs erről szó. Az Otp annak idején küldte a csekkeket hogy apám felvett 55000 ft kölcsönt és a maradékát nekem kell kifizetni. Be is fizettem mind. Most 25 év után derült ki, hogy a tulajdoni lapon szerepel és nincs törölve. Sajnos kiderült hogy a hitelt még 1975-ben vette fel, az opt – nél meg nincs a gépen, pedig valahol megnézték itt Szekszárdon, és látták már ki van fizetve. Most meg azt hallottam, hogy az a szerződés csak akkor jó , ha ügyvédnéd ellenjegyzi, de nem tudom hogy miért, mert 25 éve annak hogy befizettem. Az Otp miért nem adja ki az igazoló papírt, hogy a hitel megszűnt, nincs tartozás. És akkor kilehetne kérni a tulajdoni lapot. Most már Elegem van az otp- böl.
  Remélem valami jó történik velem.

  2016.08.03.12:47

  1. bankmonitor.hu

   Kedves András! Sajnos ilyen régi szerződéseket nagyon nehéz előkeresni az irattár mélyéről. Ebben az ügyben csak az OTP tud Önnek segíteni, reméljük lesz megnyugtató megoldás.

   2016.08.03.14:14

 2. Galló István

  Nővérem vett egy lakást 2004 körül.Édesanyám házára 5 millió ft jelzálog került.Azóta a lakást eladta,de a jelzálogot nem töröltette anyukám házáról.Anyum el szeretné adni a házát, de nővérem nem törölteti,hogy ne tudja eladni.Anyukám is kérheti a jelzálog törlését?A banktól nincs neki papírja.

  2017.01.14.07:40

 3. Vágó Csaba

  Tisztelt bankmonitor!

  Ha van jelzálog ki nem fizetett tartozás miatt az ingatlanon, akkor azt kitől kel kérni? Már végrehajtóhoz került a dolog régen. Az Ingatlant venném meg, de sajnos nem tudom kitől kel kérni a papírt, hogy amint befizetem ad igazolást és levetethetem a jelzálog bejegyzést.

  köszönöm a válaszát!

  2017.02.13.21:02

 4. Keszeli Jánosné

  T.Címzett
  Lányom 2016.okt-ben vásárolt egy lakást,melyen 4 millió
  Ft értékben volt jelzálog bejegyezve.Az ügyvédnél történt előszerződés megkötésekor az eladó közölte,hogy az általunk adott előlegből törleszti ezt az adósságot.Amikor a szerződés véglegesítésére megjelentünk az ügyvédnél,akkor bemutatták a tiszta tulajdoni lapot,amin már nem szerepelt adósság,evvel igazolta az eladó,hogy ígértének megfelelően rendezte a fennálló adósságát.Így megkötöttük a szerződést,ill. véglegesítettük,ügyvédünk elküldte a földhivatalba postán.Amíg a posta kiszállította a hivatalnak a végleges szerződést,az alatt a pár nap alatt ismét felkerült a tulajdoni lapra újabb,most már “csak” többszázezres adósság..Az eladó közölte,hogy rendezni fogja hamarosan.Azóta eltelt fél év,de a kérdéses adósságnak csak egy része lett kiegyenlítve.Az eladó közölte kérdésünkre,hogy ezt azért nem fizette be,mert nem tartja jogosnak.Miért?Erre nem kaptunk érdemi választ.Kérem segítsenek,hogy ebben a helyzetben lányom mit léphet,hiszen ő teljesen vétlen az ingatlanon szereplő adósság ügyében,és nem szeretne más helyett fizetni,és szeretné végre megkapni a tiszta,adósság mentes tulajdoni lapját az ingatlannak.Várom segítő válaszukat!!Egy elkeseredett anya.

  2017.04.24.10:43

 5. Németh Annamária

  Egy ügyfelem a 2007-ben ELLA-nal felvett hitelét, annak jogutódjánál az AXA-nál több éve előtörlesztette. Az eredeti ELLA-s jelzálogjog azonban nem került törlésre a tulajdoni lapjáról.
  Ma már az AXA sem létezik, jogutódja az OTP úgy tűnik csak a hozzá került élő hitelekkel kapcsolatban jár el.
  Hová forduljon, ki jogosult a törlési engedélyt kiadni?

  2017.07.11.12:33

 6. Geszti László

  Tisztelt Bankmonitor !
  Az OTP-től felvett 200 000 Ft munkahelyi kölcsön miatt 1995-ben jelzálogot jegyeztek be az ingatlanomra. A kölcsön azóta már teljes összegben kb 1999-ig vissza lett fizetve, de a jelzálog törlésének kérvényezése elmaradt, amit most szeretnék pótolni. Mi a teendőm, hogyan kezdjem el ?

  Köszönöm válaszát.

  Geszti László

  2018.01.07.11:29

 7. Imre

  Az én esetemben megkaptam a törlési engedélyt a banktól amit bevittem az illetékes földhivatalba, kifizettem a 6600ft-ot és ezzel lezártnak tekintettem az ügyet.
  Aztán egy héttel később jött egy végzés, hogy visszautasították a kérelmet mert egy teljesen más helyrajzi számú ingatlan szerepelt a kérelmen (???), felhívtam őket, de azt hogy ez miért történhetett meg nem tudták tisztázni, így személyesen is ellátogattam a hivatalba, ahol azt mondták, a bank hibázott, ugyanis az ingatlan nyilvántartási kérelemben egy előző ügymenetről ott maradt adat (cím és helyrajzi szám) szerepelt.
  Természetesen kijelentették, hogy újabb 6600ft-ért törlik a jelzálog bejegyzést, amit kénytelen voltam kifizetni. A tulajdoni lapon viszont 3 nap elteltével sem látom a törlést ami miatt rettentően mérges vagyok.
  Abban az esetben ha a bank munkatársa téved, kinek és milyen formában jelezhetem, élhetek panasszal?

  2018.05.15.11:11

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.