Meglepetés: csak 2 napod maradt jó kamattal lekötni, jobb, ha sietsz

Meglepetés: csak 2 napod maradt jó kamattal lekötni, jobb, ha sietsz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-29
 

Múlt héten kamatot csökkentett az MNB, erre most az ÁKK is reagál: mérsékli két állampapír kamatát. Csütörtökön még 3, illetve 3,5%-os kamatfelárral kötheted le a pénzed, de pénteken ezek a számok már 2,75%-ra, illetve 3,25%-ra csökkennek.

A hazai pénzpiaci változásokra reagálva az ÁKK 2016. április 1-től mérsékli a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) sorozatainak kamatprémiumait. A vágás mértéke negyed százalékpont, azaz 25 bázispont, miközben az MNB múlt héten 15 bázisponttal vágta meg az alapkamatot.

A hároméves infláción alapuló kötvény induló kamata 2,75 százalék, az ötévesé 3,25 százalék lesz. Ezzel párhuzamosan lezárja a jelenleg futó 3 és 3,5 százalékos kamatot biztosító PMÁK sorozatokat, melyek megvásárlására március 31-én lehet utoljára nyilatkozatot tenni.

Az elmúlt években intenzíven növekedett a PMÁK állománya. A tavalyi 188 milliárd és az idei közel 65 milliárd forintos emelkedéssel a teljes állomány február végén elérte a 809 milliárd forintos szintet.

Nemrég a Bankmonitor is beszámolt arról, hogy szinte az egész ország állampapír lázban ég. 2016 eleje óta annyira sokat adtak el, hogy két hónap alatt teljesült az éves értékesítési terv 80%-a.

Nem csoda, hogy a nagy kereslet láttán a rövidebb állampapírok kamatát csökkenteni kezdte az ÁKK, a múlt heti idén már a második kamatcsökkentés. Év elején a 6 hónapos FKJ-t még 2,5%-os kamattal lehetett jegyezni, a 12 hónapos KKJ-t pedig 2,75%-kal. Ezek közül az előbbit most 2%-os, az utóbbit pedig 2,5%-os kamattal lehet kapni.

Ebbe a kamatcsökkentési sorozatba illeszkedik bele a mostani lépés is, ami a hosszabb állampapírok közül a PMÁK-ot érte utol.

Fontos azért azt is elmondani, két dolgot:

  1. volt nemrég kamatemelés is az állampapírok háza táján: a Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK)-ok kamata márciusban ugrott meg,
  2. a PMÁK még a mostani kamatcsökkentés után is az egyik legvonzóbb kockázatmentes befektetés Magyarországon, bankbetéttel például nincs sok esélyünk ilyen kamatokat elérni.

Ha éppen befektetést keresel, használd az alábbi kalkulátort, segíteni fog a választásban. Szerepelnek benne például a fent említett állampapírok is, de emellett számol még bankbetéttel és befektetési alapokkal is.

1
Hirdetés
Hirdetés