Csökken a legjobb állampapír kamata, már csak pár napod maradt

szerző: Bankmonitor.hu
2016. 02. 03.

Negyed százalékponttal rosszabbak lesznek február 8-tól a rövid lejáratú lakossági állampapírok kamatai. Ez azt jelenti, hogy a leginkább közkedvelt KKJ már csak 2.5%-ot fizet majd az eddigi 2.75% helyett. Azért rövid távon még ez után a csökkentés után is ritkán találni olyan befektetést, ami az állampapíroknál jobb kamatot fizetne.

Egységesen 25 bázisponttal csökkenti a lakosság számára értékesített fél,- egy és kétéves kincstárjegyek kamatát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) február 8-tól. Ez azt jelenti, hogy a több különböző rövid állampapír kamatozása a következőképpen változik:

 1. A kétéves Kincstári Takarékjegy (KTJ II) kamata 3%-ról 2,75%-ra csökken.
 2. Az egyéves Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) éves kamata 2,75%-ról 2,5%-ra csökken
 3. Az egyéves Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJ Plusz) éves kamata szintén 2,75%-ról 2,5%-ra csökken
 4. Az egyéves futamidejű Kincstári Takarékjegy (KTJ I) kamata 2,5%-ról 2,25%-ra csökken
 5. A Féléves Kincstárjegy kamata 2,5%-ról 2,25%-ra csökken

Azt fontos leszögezni, hogy az új kamatok 2,25 – 2,75 százalékos mértéke továbbra is kiemelkedő a hasonló lakossági pénzügyi termékek között. A féléves és egyéves bankbetétek között is alig van 3% felett jelenleg a legjobb ajánlat, de ezeknek van hátrányuk a fent nevezett állampapírokkal szemben.

 1. Ezeket a betéteket jellemzően olyan kis bankok kínálják, amik nem országosak, csak néhány fiókkal rendelkeznek. A fenti állampapírokat viszont nagyon sok helyen meg lehet kapni, szinte az összes bankban és sokat a postákon is. A nagy, országos bankok jellemzően 1-2%-os betéti kamatot kínálnak 6 és 12 hónapra.
 2. A bankbetét kamata után a 15% kamatadó mellett 6%-os EHO-t is kell fizetnünk, míg az állampapírok esetében csak az előbbi fizetendő.
 3. Ha az állampapírokat hajlandóak vagyunk az Államkincstárnál vásárolni, akkor ingyenes számlavezetést is elérhetünk, ez bankoknál maximum nehezen elérhető.

Ha valaki éppen befektetést keres magának, használhatja a Bankmonitor alábbi kalkulátorát, segíteni fog a megfelelő megoldás megtalálásában.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A kamatcsökkentés azért nagyon nagy hír, mert a lakosság az elmúlt 1-2 évben egyre inkább rákapott az állampapírokra, főleg a kamatozó kincstárjegyre. Ez látszik például az alábbi ábrán.

rövid lakossági állampapírok állománya

Fontos az államadósság szempontjából

Mint ismeretes, a KKJ és az FKJ a Magyar Államkincstárban és a forgalmazásra szerződést kötött bankok hálózatában kapható. A KTJ I és a KTJ II a Postákon kapható. A KTJ Plusz egyes kiemelt postahelyeken, elektronikus értékpapírszámlán kapható.

Az ÁKK a kamatcsökkentés bejelentésekor újra hangsúlyozta, hogy kiemelt célja az államadósság befektetői szerkezetének diverzifikálása, ezáltal az adósság-finanszírozás biztonságának növelése.

A lakossági állampapírok iránti kereslet a tavalyi évben kiemelkedő volt, 46 százalékkal nőtt az állomány. A központi költségvetés adósságából 14 százalék, a forint adósságból pedig 21 százalék van a lakosság kezében. A kereslet az idei évben is erőteljes maradt, az idei évre tervezett 14 százalékos állománybővülés nagy valószínűséggel teljesül, ami megengedi a rövid kamatok kismértékű csökkentését.

A hosszabb lejáratú, fix és változó (infláción, ill. pénzpiaci kamatokon alapuló) kamatozású lakossági kötvények kamatozását a mostani intézkedés nem érinti.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.