Betöltés

Meglepő forinterősödés – Mihez kezdjünk a 300 közelében?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-10-07

Újra 300 közelébe került az euró-forint árfolyam, amit utoljára 2015 év elején láthattunk. Várható-e még további erősödés, vagy innen fordulunk? Mit történik a befektetéseiddel és a hiteleddel? Mit jelent ez a mindennapjaidban? A legfontosabb kérdésekre keressük a válaszokat az alábbiakban.

Sokan emlékeznek még a „boldog békeidőkre”, amikor 250 forint környékén lehetett eurót venni (sőt közvetlenül a válság előtt még 240 alatt is volt az árfolyam). Természetesen ezek az idők elmúltak, és lassan hozzászoktunk a hármassal kezdődő árfolyamokhoz. Sőt, a 310 feletti euró kurzus sem kavar fel szinte senkit. Most viszont épp megfordulni látszik a folyamat: a forint erősödésével elérhető távolságba került a 300-as forintos árfolyamszint.

eurhuf20161007Hogyan hat ez a befektetéseidre?

Amennyiben már rendelkezel devizás befektetéssel, valószínűleg nem örülsz most ennek az erősödésnek. Ha ránézel a megtakarításaidnak forintban kifejezett értékre, akkor szinte biztosan alacsonyabb értéket találsz ott, mint néhány hónappal ezelőtt. De a devizális diverzifikáció pontosan erről szól: mivel a devizák mozgását előre jelezni több tíz éves időtávon lehetetlen, ezért a vagyonod is több deviza között oszthatod meg. Így a devizamozgásoknál a vagyonodnak mindig lesz egy része, ami kevesebbet, míg egy másik, ami többet ér (egy másik devizára, például forintra átszámítva).

Tehát, ha meglévő deviza-befektetéseid miatt nem érdemes pánikba esned. Továbbra is lesz értelme a devizák közötti diverzifikációnak.

Biztonságos euró befektetést keresel magas hozammal? Nézd meg mit nyújt a Prémium Euró Államkötvény!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Ha csak az erős forint miatt gondolkozol deviza-befektetésen, akkor ne tedd! Abban az esetben, ha már régebb óta foglalkoztat, hogy a megtakarításaidat devizák között is megoszd, akkor nem ördögtől való ötlet egy forinterősödés közben elkezdeni lassan kiépíteni a befektetéseid devizális lábát. De ebben az esetben fő a fokozatosság! Soha nem egy lépcsőben érdemes minden pénzed átváltani. Ugyanis még a legjobb devizakereskedők is kötnek rossz üzletet (ráadásul nem is olyan ritkán). Ám a devizás befektetés (már csak a többletköltség miatt is), megkövetel néhány tízmilliós vagyon meglétét.

Hogyan hat a hiteledre?

Bár mára Magyarországon a devizahitelek kora lejárt, mégis lehet hatása a forint árfolyamának erősödése a hitelek kamatára. A Magyar Nemzeti Bank már korábban kifejtette álláspontját, miszerint a gyengébb forint mellett elkötelezett. Ennek elérésére több eszköz áll rendelkezésére. Az effektív forint eladása (deviza vétele) mellett az egyéb eszközök között megtalálható a kamat változtatásának a lehetősége is. A kívánt gyengülés bekövetkezhet úgy is, ha a jó ideje befagyott alapkamatot tovább csökkenti az MNB. Ez pedig a referenciakamatokhoz kötött hitelek esetében további kamatcsökkenést jelenthet.

Hogyan hat ez a mindennapi életre?

A felminősítés hatásait bemutató cikkünkben már megjegyeztük, hogy a felminősítés egyik lehetséges következménye az árfolyam-erősödés. Valószínűleg ez is vastagon közrejátszik a mostani kedvező piaci változáshoz. Viszont ahhoz, hogy mindennapi életedre is kihasson, ahhoz tartósan alacsony árfolyamnak kell maradni. (Egy vállalat csak akkor gondolkozik el, hogy a profitot nem veszélyezteti egy-egy termék árának csökkentése, ha tartósan alacsony árfolyamra számít.) Márpedig erre egyelőre nem sokan vennének mérget.

Amennyiben csak a jövő nyári nyaralásodra (esetleg a téli síelésedre) készülnél fel némi valuta jelenbeli felhalmozásával, akkor spekulációba kezdesz: azt gondolod, hogy ennél már csak rosszabb lesz a helyzet. Viszont, ha most nem váltasz, akkor meg arra spekulálsz, hogy javul még a helyzet. Tehát bármit is teszel (vagy épp nem teszel), azzal deviza-befektetési döntést hozol.

Akkor mégis mi várható a forint árfolyamában?

Egyelőre nehéz megmondani. Az biztos, hogy a 300-as érték egy kitüntetett szerepet játszik az euró-forint árfolyamában. Ennek a szintnek az átlépése valószínűleg rövidtávon akadályba ütközik. De, amennyiben sikerül leküzdeni ezt az akadályt, akkor sem biztos a tartós 2-es számjeggyel kezdődő árfolyam.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.