Meglepő forinterősödés – Mihez kezdjünk a 300 közelében?

 • 2016.10.07.
 • szerző: bankmonitor.hu

Újra 300 közelébe került az euró-forint árfolyam, amit utoljára 2015 év elején láthattunk. Várható-e még további erősödés, vagy innen fordulunk? Mit történik a befektetéseiddel és a hiteleddel? Mit jelent ez a mindennapjaidban? A legfontosabb kérdésekre keressük a válaszokat az alábbiakban.

Sokan emlékeznek még a „boldog békeidőkre”, amikor 250 forint környékén lehetett eurót venni (sőt közvetlenül a válság előtt még 240 alatt is volt az árfolyam). Természetesen ezek az idők elmúltak, és lassan hozzászoktunk a hármassal kezdődő árfolyamokhoz. Sőt, a 310 feletti euró kurzus sem kavar fel szinte senkit. Most viszont épp megfordulni látszik a folyamat: a forint erősödésével elérhető távolságba került a 300-as forintos árfolyamszint.

eurhuf20161007Hogyan hat ez a befektetéseidre?

Amennyiben már rendelkezel devizás befektetéssel, valószínűleg nem örülsz most ennek az erősödésnek. Ha ránézel a megtakarításaidnak forintban kifejezett értékre, akkor szinte biztosan alacsonyabb értéket találsz ott, mint néhány hónappal ezelőtt. De a devizális diverzifikáció pontosan erről szól: mivel a devizák mozgását előre jelezni több tíz éves időtávon lehetetlen, ezért a vagyonod is több deviza között oszthatod meg. Így a devizamozgásoknál a vagyonodnak mindig lesz egy része, ami kevesebbet, míg egy másik, ami többet ér (egy másik devizára, például forintra átszámítva).

Tehát, ha meglévő deviza-befektetéseid miatt nem érdemes pánikba esned. Továbbra is lesz értelme a devizák közötti diverzifikációnak.

Biztonságos euró befektetést keresel magas hozammal? Nézd meg mit nyújt a Prémium Euró Államkötvény!

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Ha csak az erős forint miatt gondolkozol deviza-befektetésen, akkor ne tedd! Abban az esetben, ha már régebb óta foglalkoztat, hogy a megtakarításaidat devizák között is megoszd, akkor nem ördögtől való ötlet egy forinterősödés közben elkezdeni lassan kiépíteni a befektetéseid devizális lábát. De ebben az esetben fő a fokozatosság! Soha nem egy lépcsőben érdemes minden pénzed átváltani. Ugyanis még a legjobb devizakereskedők is kötnek rossz üzletet (ráadásul nem is olyan ritkán). Ám a devizás befektetés (már csak a többletköltség miatt is), megkövetel néhány tízmilliós vagyon meglétét.

Hogyan hat a hiteledre?

Bár mára Magyarországon a devizahitelek kora lejárt, mégis lehet hatása a forint árfolyamának erősödése a hitelek kamatára. A Magyar Nemzeti Bank már korábban kifejtette álláspontját, miszerint a gyengébb forint mellett elkötelezett. Ennek elérésére több eszköz áll rendelkezésére. Az effektív forint eladása (deviza vétele) mellett az egyéb eszközök között megtalálható a kamat változtatásának a lehetősége is. A kívánt gyengülés bekövetkezhet úgy is, ha a jó ideje befagyott alapkamatot tovább csökkenti az MNB. Ez pedig a referenciakamatokhoz kötött hitelek esetében további kamatcsökkenést jelenthet.

Hogyan hat ez a mindennapi életre?

A felminősítés hatásait bemutató cikkünkben már megjegyeztük, hogy a felminősítés egyik lehetséges következménye az árfolyam-erősödés. Valószínűleg ez is vastagon közrejátszik a mostani kedvező piaci változáshoz. Viszont ahhoz, hogy mindennapi életedre is kihasson, ahhoz tartósan alacsony árfolyamnak kell maradni. (Egy vállalat csak akkor gondolkozik el, hogy a profitot nem veszélyezteti egy-egy termék árának csökkentése, ha tartósan alacsony árfolyamra számít.) Márpedig erre egyelőre nem sokan vennének mérget.

Amennyiben csak a jövő nyári nyaralásodra (esetleg a téli síelésedre) készülnél fel némi valuta jelenbeli felhalmozásával, akkor spekulációba kezdesz: azt gondolod, hogy ennél már csak rosszabb lesz a helyzet. Viszont, ha most nem váltasz, akkor meg arra spekulálsz, hogy javul még a helyzet. Tehát bármit is teszel (vagy épp nem teszel), azzal deviza-befektetési döntést hozol.

Akkor mégis mi várható a forint árfolyamában?

Egyelőre nehéz megmondani. Az biztos, hogy a 300-as érték egy kitüntetett szerepet játszik az euró-forint árfolyamában. Ennek a szintnek az átlépése valószínűleg rövidtávon akadályba ütközik. De, amennyiben sikerül leküzdeni ezt az akadályt, akkor sem biztos a tartós 2-es számjeggyel kezdődő árfolyam.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.