Betöltés

Magyarország már nem bóvli!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-19

Legalábbis péntektől már két hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába tartozik az ország. Mit jelent ez neked? Olcsóbb lesz a kenyér hiteled, vagy csak a befektetéseid fognak jobban teljesíteni? Jobb hely lesz-e Magyarország ezek után?

Mit jelenthet neked a felminősítés?

 • erősödhet a forint
 • emelkedhetnek a magyar részvények árfolyama
 • csökkenhet a mindenki által vásárolható állampapírok kamatai
 • még akár a hitelek kamatai is csökkenhetnek
 • de nagy változásra ne készülj

Forint

Pénteken piaczárás után jelentette be az Standard and Poor’s (S&P), hogy Magyarország hitelminősítési osztályzatát BBB- -ra, azaz már befektetésre ajánlott kategóriára változtatja. Erre azért már jó ideje várunk, így meglepetés inkább csak az időzítése jelentette.

Mivel a bejelentés piaczárás után történt, az egyetlen (folyamatosan) nyitva tartó devizapiac reagálta le a döntést: több forinttal erősödött a forint, amit egyelőre tartani is tud az árfolyam.

Mit jelent számodra, hogy például 2 forinttal erősödött a forint az euróval szemben? Egy átlagos nyaralásra való felkészülésnél a költőpénzváltásnál annyit spórolsz, hogy 1 koktéllal többet ihatsz a bárban.

Viszont pont a devizapiac a legváltozékonyabb, ahol egy-egy ilyen bejelentés hatása gyorsan elillanhat, és pár nap múlva már vissza is emelkedhet az árfolyam, így nem számítunk 250 forintos euró árra. Ez viszont azt jelenti, hogy ettől még lesz olcsóbb például kenyér.

Magyar részvények

Mai tőzsdenyitásnál a BUX index értéke több száz ponttal emelkedett. Ez valószínűleg inkább a felminősítés által kiváltott pozitív befektetői hangulatnak volt köszönhető, mint a máris megjelenő intézményi befektetőknek.

Sok intézményi befektető (pl. befektetési alap illetve nyugdíjalap) befektetési politikájában megtalálható a korlátozás, hogy csak befektetésre ajánlott kategóriájú papírokat vásárolhat. Ezért, hiába látott eddig potenciált egy alapkezelő a magyar papírokban, ha nem vásárolhatott belőle. Ehhez általában a nagy hitelminősítőből legalább 2-nél befektetésre ajánlható kategóriában kellett lennie a befektetésnek.

Mivel a Fitch Ratings-nél már május óta befektetésre ajánlható kategóriában voltunk, így az S&P döntésével megnyílt a lehetőség, hogy intézményi befektetők is vásároljanak magyar papírokat, ami az addicionális kereslet miatt pozitívan hathat az árfolyamokra. De ez egyelőre egy elméleti lehetőség, amit az alapkezelők csak akkor fognak kihasználni, ha valóban lehetőséget látnak egy-egy papírban. A felminősítés hatása valószínűleg itt fejti ki a leghosszabban és legnagyobb mértékben a hatását.

Állampapírok

A hitelminősítési osztályzat javulása úgy értelmezhető, hogy a hitelminősítő szakemberei kevésbé kockázatos befektetési területnek tartják a magyar piacot. Viszont, ha kevésbé kockázatos, akkor kisebb úgynevezett kockázati felárat kell fizetni a befektetőknek, hogy minket válasszanak. Ebből adódik, hogy a mindenki számára vásárolható állampapírok hozama csökkenhet. Ennek bekövetkezése nem jelenti automatikusan azt, hogy az olyan népszerű lakossági papírok, mint a Kamatozó Kincstárjegy, Prémium és Bónusz Állampapírok kamata azonnal csökken, de ez elég valószínűnek látszik.

Szeretnéd még magas kamatok mellett lekötni a pénzed? Keresd meg a számodra legmegfelelőbb állampapírt!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hitelek kamatai

Akinek hitele van, sokkal jobban érdekli a törlesztőrészlete sorsa, mint a különböző befektetések árfolyama. Nekik is jó hír lehet, a felminősítés.  A hitelt nyújtó bank is részesülhet a felminősítés előnyéből azáltal, hogy kisebb költséggel juthat forráshoz. Itt azonban kisebbek az esélyek, hogy ez a költségcsökkenés lecsorog a nyújtott hitelek kamatfeláráig. Inkább, ha a felminősítés hatása esetleg kitart, az általános kamatcsökkenéssel párhuzamosan csökkenhetnek a törlesztőrészletek. De ennek az esélye kisebb, mint a fentieké.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.