Meglepő jóslattal találkoztunk – Csak így kereshetsz pénzt a jövőben

Meglepő jóslattal találkoztunk – Csak így kereshetsz pénzt a jövőben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-02 Frissítve: 2021-10-11
 

A következő 10-15 évben nem sok jóra számíthatnak a befektetők, a Citadella abszolút hozamú alap kezelője szerint a hagyományos stratégiák mind csődöt mondanak majd. Csak az lehet sikeres, aki az átmeneti 1-3 éves részvénypiaci felpattanásokat meglovagolja. Ha hiszünk a jóslatnak, akkor két út áll előttünk. Méghozzá egyszerűbb, mint gondolnánk.

Érdekes írást tett közzé az alapblogon Zsiday Viktor, a Citadella abszolút hozamú befektetési alap kezelője. A poszt főbb megállapításai:

  • a következő 10-15 évben a passzív, statikus befektetésekkel (pl. 60% részvény – 40% kötvény) csak infláció alatti hozamot lehet elérni,
  • ennek oka, hogy a munkaerő globálisan „elfogyott”, ami a bérek emelkedéséhez, így a vállalati profitráta csökkenéséhez vezet,
  • a nagyobb infláció miatt a kamatszint is nőni fog, ami a részvények árazását is csökkenti,
  • az árazás és a profitráta csökkenése miatt 10-15 éves időtávon a részvények átlaghozama nem lehet nagyobb, mint nulla,
  • a magasabb kamatszint miatt a kötvények is rosszul teljesítenek majd,
  • csak az tud pénzt keresni, aki az 1-3 éves fellendüléseket és összeomlásokat meglovagolja,
  • definíciószerűen a befektetők többségének ez nem fog sikerülni,
  • viszont még 1-2 évig maradhat a mostani trend, utána viszont jön a fordulat.

Azért sem mehetünk el ezek mellett a szavak mellett, mert a Citadella ma az abszolút hozamú alapok között a legnagyobb kezelt vagyonúak között foglal helyet (56 milliárdot kezel egymaga). Az utóbbi 5 évben az átlaghozama az alapnak majdnem 10%, míg az egyéves hozama 4% volt.

Mivel nincs üveggömbünk és nem is találtuk fel az időgépet, csak annyit tehetünk, hogy továbbgondoljuk a Citadella portfóliómenedzserének írását. Nem tudjuk, hogy beválik-e a jóslat, de ha valóban így lesz, akkor nagyon kemény időszak vár a befektetőkre.

A mi meglátásunk szerint két következtetésünk lehet.

Egyrészt, ha azt várjuk, hogy egy vegyes (kötvény és részvény) befektetéssel, valamint egy tisztán részvénybefektetéssel nem lehet infláció feletti hozamot elérni, akkor a logikus döntés a lakossági állampapír vásárlása. Azon belül is a prémium állampapíré, hiszen az igaz közel két éves késéssel, de a hazai infláció felett fizet 1,251,50%-t. Persze, nem tudhatjuk, hogy ha lejárnak 3-5 év múlva, akkor milyen feltételekkel lehet megújítani a befektetést, de mostani állás szerint jó alternatívának tűnnek.

Másrészt, ha tényleg ennyire kiszámíthatatlan lesz a részvénypiacok alakulása, akkor a magasabb hozam reményében csak olyan alapot érdemes vásárolni, ami aktívan keresi a befektetési lehetőségeket. Ennek a legnyilvánvalóbb megvalósulási formái az abszolút hozamú alapok. Ezek az alapok függetlenül attól, hogy milyen a befektetési környezet, az állampapíroknál is magasabb pozitív hozamra törekszenek.

Esetleg meg lehet próbálni a kettő mixét is, vagyis attól függően, hogy mennyire merjük felvállalni a kockázatokat, úgy veszünk lakossági állampapírt és abszolút hozamú alapot a portfólióba. Utóbbiaknál találhatunk olyan alapokat, melyek az átlagnál jóval nagyobb kockázatot is felvállalnak, de vannak közöttük alacsonyabb rizikójú alapok is. A logikába még beleférne az is, hogy aktívan kezelt részvényalapot vegyünk, de ez a tapasztalatunk szerint távol áll a magyar befektetői mentalitástól.

Annyiban szerencsénk van, hogy már most is a legtöbb ember ezekben a befektetésekben parkoltatja a pénzét, vagyis alapvető változásra ehhez képest nincs szükség.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés