Betöltés

Megnyugodhatunk, 2021-ig nem jön recesszió

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-08

A kockázatosabb befektetések iránt érdeklődők biztos olvastak arról, hogy mennyire tartanak az elemzők az amerikai recessziótól. Az egyik nagy amerikai bankház elemzői színt vallottak és úgy vélik, hogy nem kell a legrosszabbtól tartani. De a szemünket tartsuk nyitva, hiszen egy lejtmenet bármikor elindulhat.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Aki valamilyen befektetéssel rendelkezik, az egészen biztosan nagy figyelemmel követi az amerikai eseményeket. Ha másért nem, akkor azért, mert a világ legnagyobb gazdaságának esetleges recesszióba süllyedése globálisan éreztetné hatását és nem sok jóra lehetne számítani a kötvény és részvénypiacokon.

Időről-időre megszólalnak a nagy elemzőházak és elmondják véleményüket a témában. Most éppen a Bank of America (BofA) lépte ezt meg. Úgy vélik, hogy annyi nem rossz a helyzet, mint azt sokan gondolják és az amerikai recesszióra először csak 2021-ben lehet kilátás.

Egyes befektetők azért aggódnak, mert megindult a hozamemelkedés a tengerentúlon és a rövid és hosszú hozamok közötti távolság is csökkent (szaknyelven a hozamgörbe laposabbá vált). Alapesetben a befektetők a rövid távú hitelezést kevésbé tartják kockázatosnak, mint a hosszú távút, de előfordulnak olyan esetek, amikor időlegesen ennek a fordítottját látjuk.

Amerikában még nem következett ez a helyzet be, de láthatóan bizonytalanok a rövid távú kilátásokat illetően a befektetők, ami megmutatkozik a hozamokban is. A BofA szerint a hosszú hozamok 2018-ben is magasabban maradnak mint a rövidek, így nincs ok az aggodalomra. Különben azt gondolná a piac, hogy éppen egy gazdasági lejtmenet kellős közepén vagyunk.

A hozamok általános emelkedése azért borús fellegeket hoz a részvénypiacokra, amit el kell ismerni a BofA elemzői szerint is. Az általános gazdasági összefüggés az, hogy a részvények számára kedvezőtlen a hozamemelkedés, mert megdrágítja a forráshoz jutását a cégeknek, kevesebb tér marad a beruházásokra és osztalékfizetésre.

Ezzel együtt a bankóriás elemzői jobbnak látják –egy hajszállal – a részvénypiac helyzetét, mint a kötvénypiacét. A részvények számára kedvező a vállalati nyereség robosztus növekedése és a magas részvény-visszavásárlási aktivitás is. Azonban mind a két eszközosztályban érdemes óvatosnak lenni, és bevédeni magunkat, ha megindul a lejtmenet. Erre megfelelő lehet egy abszolút hozamú alap többek között.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Hogyan válasszam ki életem első befektetési alapját?

2019. 05. 28.

Előző cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miként keresheted meg kezdő befektetőként életed első alapkezelőjét, akire jó esetben hosszú távon is rábízhatod befektetni való pénzeszközeid. Most az első...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Blogajánló

  • alapblog

    Kávékapszulából saláta

    A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.