Betöltés

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-25

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért érdemes lehet más alternatívát találni magunknak. Ilyen lehet egy lakossági állampapír, vagy egy abszolút hozamú alap.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Régóta beszélünk arról, hogy vigyázni kell a kötvényalapokkal, mert közel a fordulat, és nem múlhat el „büntetlenül” az a sok év, amikor nagyon szép hozamokat lehetett elérni. Gyakorlatilag napra pontosan 2018 eleje óta a magyar kötvénypiacon a hozamemelkedés az irányadó és mivel a kötvények árfolyama ellentétesen mozog a hozammal (hozam nő árfolyam csökken és vica versa), a kötvényalapok igencsak megszenvedték ezt az időszakot.

Rögtön hangsúlyoznánk, hogy úgy összességében nem volt rossz üzlet kötvényt vásárolni, mert például a sokak által nagyon is jól ismert lakossági állampapírok a nemzetközi hangulat romlásából semmit sem érzékeltek. Itt a hozamoknak nincs semmilyen hatása az árfolyamra, csak az a lényeg, hogy meddig tartjuk a papírt és az időarányos kamat a mienk lesz (egy kicsit lecsippent magának idő előtti eladásnál az állam, de ez nem változtatja meg a képet).

De, a mindenki által megvásárolható magyar kötvényeknél nem volt ilyen fényes a helyzet. Az összesítésünk szerint a keddig elérhető adatok szerint a legnagyobb vagyonnal bíró 15 alap mind veszteséget szenvedett el. A rövid futamidejű kötvényeket vásároló rövid kötvényalapok 0,6-1,3%-ot buktak, míg a hosszú kötvényalapok 2,7-4,9%-ot. A 15 alap vagyonnal súlyozott átlagos teljesítménye -1,5% volt.

Hajlunk arra, hogy ez nem csak egy átmeneti hozamemelkedés, hanem egy hosszabb távú trend része. Az utóbbi közel egy évtized a hozamesésről szól és így a hosszú kötvényeket tartóknál nagy nyereséggel. A 2018 elejétől elinduló trend viszont a hozamemelkedés, amelyben persze lesznek rövidebb-hosszabb megállók is. És ami nagyon fontos, hogy jelenlegi állás szerint a korábban látott hozamszinteket nem fogjuk viszontlátni, tehát minden egyes forint nyereségért meg kell majd küzdeni.

Arra ügyeljünk, hogy az utóbbi hónapokban még meredekebbé vált a hozamgörbe, vagyis nagyon nagy az eltérés a rövid és hosszú hozamok között. A várakozások szerint a következő években ez a tér csökkenni fog, és várhatóan ez úgy következik be, hogy a rövid hozamok jelentős mértékben megemelkednek.

A nagy bizonytalanság az, hogy a nemzetközi befektetői hangulat romlása mennyire tartósan érezteti majd Magyarországon a hatását. Ezt lehetetlenség megmondani, de úgy látszik, hogy például a szerda esti török kamatemelés nem volt elégséges a piacok megnyugtatására.

Az amerikai kötvényhozamok ma már olyan szinten vannak, hogy nagyon is vonzóak azoknak a nemzetközi befektetőknek, akik például eddig sok magyar kötvényt tartottak. A tőkekivonás az országból és a kötvények eladása nyomást helyez a kötvénypiacunkra.

Pontosan ezért két utat látunk azok számára, akik régebben kötvényalapokat tartottak. Egyrészt, érdemes lakossági állampapírral is megpróbálkozni, aminek kiszámítható a teljesítménye, és nem hat rá negatívan a hozamemelkedés. Másrészt, ha nem akarunk a befektetési alapoktól eltávolodni, akkor olyan alapot kell találni, ami a változó befektetési környezetben is megállja a helyét. Ilyen egy abszolút hozamú alap, ami a viharos időszakokban is képes lehet jó teljesítményre.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,41% 5,52% 3,95% 7,49% 1
  OTP Supra Alap 4,43% 8,02% 4,53% 15,67%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -2,86% 6,29% 4,39% 13,29%3
  OTP Fundman Alap -14,58% 5,75% n.a. 0,69%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,83% 1,50% 2,39% 4,59%5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,25% 16,74% 7,64% 6,33%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,89% 0,17% 3,28% 4,14%7
  OTP Trend Alap 18,66% 9,81% 15,56% 13,95%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

2018. 09. 06.

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és...

4 tipp a megtakarítások elkezdéséhez

2018. 09. 02.

A magyarok többségének gondot okoz, hogy havonta pénzt tegyen félre. Érdekes módon, a jövedelem nagysága sem számít a megtakarítási hajlandóság kérdésében. Mutatunk 4 tippet arra, hogyan legyen félretett pénzed, és...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.