Betöltés
loading

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért érdemes lehet más alternatívát találni magunknak. Ilyen lehet egy lakossági állampapír, vagy egy abszolút hozamú alap.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Régóta beszélünk arról, hogy vigyázni kell a kötvényalapokkal, mert közel a fordulat, és nem múlhat el „büntetlenül” az a sok év, amikor nagyon szép hozamokat lehetett elérni. Gyakorlatilag napra pontosan 2018 eleje óta a magyar kötvénypiacon a hozamemelkedés az irányadó és mivel a kötvények árfolyama ellentétesen mozog a hozammal (hozam nő árfolyam csökken és vica versa), a kötvényalapok igencsak megszenvedték ezt az időszakot.

Rögtön hangsúlyoznánk, hogy úgy összességében nem volt rossz üzlet kötvényt vásárolni, mert például a sokak által nagyon is jól ismert lakossági állampapírok a nemzetközi hangulat romlásából semmit sem érzékeltek. Itt a hozamoknak nincs semmilyen hatása az árfolyamra, csak az a lényeg, hogy meddig tartjuk a papírt és az időarányos kamat a mienk lesz (egy kicsit lecsippent magának idő előtti eladásnál az állam, de ez nem változtatja meg a képet).

De, a mindenki által megvásárolható magyar kötvényeknél nem volt ilyen fényes a helyzet. Az összesítésünk szerint a keddig elérhető adatok szerint a legnagyobb vagyonnal bíró 15 alap mind veszteséget szenvedett el. A rövid futamidejű kötvényeket vásároló rövid kötvényalapok 0,6-1,3%-ot buktak, míg a hosszú kötvényalapok 2,7-4,9%-ot. A 15 alap vagyonnal súlyozott átlagos teljesítménye -1,5% volt.

Hajlunk arra, hogy ez nem csak egy átmeneti hozamemelkedés, hanem egy hosszabb távú trend része. Az utóbbi közel egy évtized a hozamesésről szól és így a hosszú kötvényeket tartóknál nagy nyereséggel. A 2018 elejétől elinduló trend viszont a hozamemelkedés, amelyben persze lesznek rövidebb-hosszabb megállók is. És ami nagyon fontos, hogy jelenlegi állás szerint a korábban látott hozamszinteket nem fogjuk viszontlátni, tehát minden egyes forint nyereségért meg kell majd küzdeni.

Arra ügyeljünk, hogy az utóbbi hónapokban még meredekebbé vált a hozamgörbe, vagyis nagyon nagy az eltérés a rövid és hosszú hozamok között. A várakozások szerint a következő években ez a tér csökkenni fog, és várhatóan ez úgy következik be, hogy a rövid hozamok jelentős mértékben megemelkednek.

A nagy bizonytalanság az, hogy a nemzetközi befektetői hangulat romlása mennyire tartósan érezteti majd Magyarországon a hatását. Ezt lehetetlenség megmondani, de úgy látszik, hogy például a szerda esti török kamatemelés nem volt elégséges a piacok megnyugtatására.

Az amerikai kötvényhozamok ma már olyan szinten vannak, hogy nagyon is vonzóak azoknak a nemzetközi befektetőknek, akik például eddig sok magyar kötvényt tartottak. A tőkekivonás az országból és a kötvények eladása nyomást helyez a kötvénypiacunkra.

Pontosan ezért két utat látunk azok számára, akik régebben kötvényalapokat tartottak. Egyrészt, érdemes lakossági állampapírral is megpróbálkozni, aminek kiszámítható a teljesítménye, és nem hat rá negatívan a hozamemelkedés. Másrészt, ha nem akarunk a befektetési alapoktól eltávolodni, akkor olyan alapot kell találni, ami a változó befektetési környezetben is megállja a helyét. Ilyen egy abszolút hozamú alap, ami a viharos időszakokban is képes lehet jó teljesítményre.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági...

szerződés

Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

Blogajánló
  • alapblog Kreativitás bármi áron

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a... The post Kreativitás bármi áron appeared first on alapblog.