Megtörténhet, hogy egy végig fix lakáshitel kamatai mégis emelkedjenek?

Megtörténhet, hogy egy végig fix lakáshitel kamatai mégis emelkedjenek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-20
 

Egy futamidő végéig fix kamatozású lakáshitel kamatát a bank egyoldalúan nem változtathatja meg. Ennek a biztonságnak persze ára van, az ilyen kölcsönök jellemzően drágábbak, mint azok, melyek kamata a futamidő alatt módosulhat. De tényleg nem változtathatja meg a pénzintézet a kamatot, még egy rendkívüli helyzet esetén sem? Ennek jártunk most utána.

A teljesen kiszámítható, fix kamatozású lakáshitel egyre népszerűbb a magyarok körében. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt időszakban a kamatkörnyezet kifejezetten kedvező volt, igen olcsón lehetett hitelt igényelni. A vészhelyzet és gazdasági visszaesés miatt a hitelek ára nem emelkedett, csak a rövid kamatperiódusú – az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan a kamatot nem módosíthatja – kölcsönök drágultak meg.

Egyik olvasónkban felmerült a kérdés, hogy jogosult-e mégis bank bármilyen indokkal – rendkívüli állapot, vészhelyzet, válság – a kamatot módosítani? Ennek megválaszolásához a 2014. évi LXXVIII. – úgynevezett „fair bank” – törvény részleteit kellett átnéznünk.

Hirdetés

Hirdetés

Változtathatja a bank egyoldalúan fix kamatozású lakáshitelünk kamatát? 

A jogszabály alapján 3 évnél hosszabb futamidőre az alábbi kamatozással kínálhat egy bank hiteleket:

  1. Referencia-kamatlábhoz kötött változó kamatozással, mely jellemzően a BUBOR szokott lenni. Ebben az esetben a referencia mutatót értékét megnöveli a bank a kamatfelárral, mely legalább 3 évig fix kell legyen.
  2. Legalább 3 éves kamatperiódusban rögzített kamattal.
  3. Futamidő végégig fix kamattal.

A jogszabályban nem találni olyan kitételt, hogy egy fix kamatozású hitel kamatát a bank egyoldalúan megváltoztathatná. Sőt az alábbi kitétel ezzel kifejezetten ellentétes:

„A fogyasztó számára hátrányosan kizárólag a hitelszerződésben megállapított hitelkamat, kamatfelár, költség és díj módosítható egyoldalúan, feltéve hogy e törvény ezt lehetővé teszi, és a felek ezt a szerződésben kifejezetten kikötötték. Egyéb feltétel, ideértve az egyoldalú módosításra vonatkozó kikötést is, egyoldalúan, a fogyasztó számára hátrányosan nem módosítható.”

Ez alapján, ha egy szerződés végig fix kamatozású, akkor attól a bank egyoldalúan nem térhet el. Ugyanakkor említi a törvény a hitelszerződéseket is, ezért megnéztük néhány bank szerződéstervezetét.

Az általunk megismert tervezetek és a bankok üzletszabályzata sem teszi lehetővé a pénzintézetek számára a kamatok egyoldalú módosítását. Vagyis hitelszerződésünk kamatát a bank nem módosíthatja, ha fix kamatozású hitelt vettünk fel!

Mégis milyen esetben változhat egy fix kamatozású lakáshitel kamata?

Ettől függetlenül találtunk néhány olyan esetet, amikor a kamatunk megváltozhat. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a változtatás nem minősül egyoldalú módosításnak.

1. A hitelhez kapcsolódó kamatkedvezmény feltételeit nem teljesítjük

A legtöbb esetben a hitelt nyújtó bank számos kedvezményt kínál bizonyos feltételek teljesítéséért cserébe. Ezeket az elvárásokat – vonatkozhatnak a számlavezetésre, jövedelem érkeztetésre a hitelt nyújtó bankhoz, vagy épp a banknál kötött vagyon-, hitelfedezeti biztosításra is – számos esetben a futamidő végéig teljesítenünk kell.

Ha valamelyiket nem teljesítjük, akkor elveszíthetjük a kedvezményt, és a normál kondícióknak megfelelően kellene tovább fizetni hitelünk. Elképzelhető, hogy csak átmenetileg – a feltétel újrateljesítéséig – veszítjük el az akciós kamatot, de olyan hitel is akad, melynél a normál kondícióknak megfelelően szükséges a hitelt a futamidő végéig fizetnünk.

Ennek komoly pénzügyi hatása lehet, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és fix kamatozású lakáshitelnél az akció elvesztése miatt a kamat akár 0,85 százalékponttal is emelkedhet, ami 4 500 forint törlesztőrészlet növekedést eredményezhet.

Miért jogosultak a bankok egy ilyen módosításra? Ez nem minősül egyoldalú módosításnak, a hitelszerződésben rögzítették a kamatkedvezmény feltételeit és a normál kondíciókat is. Vagyis az adós előre tudta milyen következménye lenne, ha valamely feltétel elmaradna.

2. A futamidő módosítása miatt is változhat a kamat 

Elképzelhető, hogy az adós hosszabbítani szeretné a kölcsön futamidejét. Ezzel például csökkentheti havi fizetési kötelezettségeit, ami jól jöhet a jelenlegi válságos helyzetben. A bank a kérelmet egyedileg elbírálja és jóváhagyása esetén készítenek egy szerződésmódosítást, melyet mindkét fél aláír.

Ebben az esetben a bank jogosult lehet a kamatot is megváltoztatni. Ez érthető lehet, hiszen az eredeti futamidőnél jóval hosszabb ideig kell viselnie a kockázatokat, biztosítani a forrást. Azonban ez sem minősül egyoldalú módosításnak, hiszen a szerződésmódosítást az adós is aláírja, vagyis innentől kezdve a változtatás mindkét fél akaratából történne.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az év végéig meghirdetett hitelmoratórium miatt is meghosszabbodik sok hitel futamideje. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bankoknak jogukban állna a kölcsönök kamatát is változtatni. Az MNB állásfoglalása alapján ebben az esetben a pénzintézeteknek a fix kamatozású kölcsönök esetében az új lejáratig az eredeti kamat mellett kell biztosítani a hitelösszeget.

3. Elképzelhető a jogszabály módosítása  

Elképzelhető, hogy egy a mostanihoz hasonló veszélyhelyzetben (vagy válság alatt) a törvényt módosítják. Onnantól – ha a változás ezt lehetővé tenné – a fix kamatozású hitelek kondícióit is módosíthatná a bank. A jelenlegi vészhelyzet alatt is született számos rendelet, amely hatással volt a hitelszerződésekre. Gondoljunk csak a törlesztési moratóriumra, vagy éppen a személyi kölcsönök új, 5,9%-os THM plafonjára.

Arra azonban semmi esélyt nem látunk, hogy egy vészhelyzetben olyan jogszabálymódosítás történjen – ráadásul visszamenőleges hatállyal -, ami az adósokat hátrányosan érintse. Hiszen hasonló helyzetben a lakosság, hiteladósok érdekeit szokta a jogalkotó elsődlegesen figyelembe venni.

Ha lakáshitelt szeretnél és fontos számodra, hogy a kamatkockázatot minimalizáld, akkor nyugodtan választhatsz fix kamatozású lakáshitelt. A számodra legkedvezőbb ajánlat kiválasztásában pedig segítségedre lehet a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés