Betöltés

Megtudhatod, hogy miként sáfárkodnak a pénzeddel az alapok

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-09

Bármennyire is az állampapírok vannak a befektetések népszerűségi listájának az élén, nagyon sokan részben vagy egészben befektetési alapban tartják a vagyonukat. Számukra készítettünk egy összefoglalót arról, hogy az alapoktól mit várhatunk és melyek esélyesek jó teljesítményre. Azt már az elején leszögeznénk, hogy az alapkezelők és a portfóliómenedzserek keze meg van kötve sok esetben, ők csak azt hajthatják végre, ami az alap befektetési politikájában szerepel. Lássuk a listát és a részleteket!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

Egy évtizede még a legnagyobb alapkategóriának számítottak a pénzpiaci alapok, mára azonban elmúlt felettük az idő. Mivel ezek az alapok szinte csak banki betétekből és rövid állampapírokból válogathatnak, tőlük most sokat várni őrültség lenne. Kész csoda, ha az alapkezelési költségek kigazdálkodása után még egy kismértékű hozamot elérhetnek velük a befektetők. Még egyszer hangsúlyozzuk, ha egy alap csak néhány hónapos lekötött betétek tud vásásrolni, vagy éppen 0,6%-os hozam alatti rövid állampapírokat, akkor az elvárásaink se legyenek túl magasak. A hozamok emelkedése idővel javíthat a pénzpiaci alapok helyzetén, de ennek ellenére nincsenek az erősen ajánlott kategóriában.

A kötvényalapok voltak az utóbbi fél év hozamemelkedésének egyik legnagyobb kárvallottjai, találtunk olyan alapot, ami 5-6%-os veszteséget is elszenvedhetett. Rég nem volt ilyenre példa, de érdemes ahhoz hozzászokni, hogy a kedvező hátszél megfordult az alapoknál. Lakossági állampapírokat ezeket az alapok nem vehetnek, a hagyományos államkötvényeknél a hozamemelkedés árfolyamveszteséggel járt együtt. Mostani állás szerint a 2018 vérzivataros lehet a kötvényalapoknál. De ilyenkor emlékezzünk, hogy a korábbi években mennyire tudtunk örülni, amikor kétszámjegyű hozamokkal örvendeztettek meg minket az alapok.

Az ingatlanalapok a válságot követő nehézségek után most újfent az aranykorukat élik, nem csoda, hiszen a magyar ingatlanpiac szép menetelésen van túl és a jó széria folytatódhat. A kockázatokkal tisztában kell lenni, de egészen kedvező a környezet az alapok működéséhez. Ügyeljünk arra, hogy vannak olyan alapok, melyek az ingatlanokon felül sok szabad befektetést tartanak, de olyanokkal is találkozhatunk, akik nem közvetlenül, hanem közvetetten szállnak csak be a piacba. Az ingatlanpiacon is vannak ciklusok, a fák nem nőnek az égig, tehát itt sem szabad túl nagy kockázatot felvállalni. Az előbb említett két alapkategóriához képest viszont úgy látszik, itt több babér teremhet a befektetőknek.

Az egyik legváltozatosabb kategóriának számítanak a vegyes alapok, ahol a kötvények és részvények részaránya a portfólión belül nagyon széles határok között mozoghat. Nem is nagyon találkozunk csak hazai befektetést választó alapokkal, sokkal inkább nemzetközi piacokon szerencsét próbálókkal. Itthon nem lett volna sok köszönet a befektetésben, mert míg például a 10 éves állampapírhozam közel duplázódott, addig a magyar részvénypiac bő 8%-ot esett. A tankönyvek szerint azonban hosszú távon egy vegyes alapok sokat hozhat a konyhára, ahhoz képest milyen kockázatot kell felvállalni közben. Érdemes lehet ezen a területen is kipróbálni magunkat, bár beszállásra nem biztos, hogy ez a legjobb idő.

A tisztán részvényalapok már jelentős kockázatot vállalhatnak fel, ezért sem kaphattak akkor figyelmet az átlagos lakossági befektetőktől. Egy portfólióban ott lehet a helyük, de csakis hosszabb távra, ez alatt pedig legalább 5 évet értünk. Főleg most, amikor már az elemzők többsége azt mondja, hogy túlértékeltté vált a piac és az esés folytatódhat (egyes ázsiai országokban már medvepiacról beszélhetünk). Különösen érzékeny most a piac az olyan eseményekre, mint amilyen a küszöbön álló kereskedelmi háború. Ilyen időszakban a tankönyvek szerint inkább védelembe kell vonulni, vagyis a kockázatokból visszavenni.

Amennyiben a kockázatokat csökkenteni szeretnénk, vagy éppen egy olyan alapkategóriát keresünk, amely kockázatos, de minden körülmények között pozitív hozamra törekszik, akkor az abszolút hozamú alapok lesznek a befutók. Nagyon jelentős eltérések tudnak lenni az alapok között, ilyen szempontból hasonlóak a vegyes alapok kategóriájához. De, ha áttanulmányoztuk a fontosabb adatokat az alapokról, akkor ki tudjuk választani a hozzánk leginkább illőt. Arra érdemes nagyobb összeget is tenni, aki régebb óta van a piacon és hosszú távon is a piaci átlag fölött tudott teljesíteni. Nem azt kell várni tőlük, hogy fél-egy év alatt váltják meg a világot, azonban 3-5 éves időtávon az állampapírokat is megverhetik. Mindezt úgy, hogy nagyon rugalmas a befektetési politikájuk.

Persze van még több alapkategória is, de a meghatározókat áttekintettük. A 6 kategóriából 3 lehet érdekes, méghozzá az abszolút hozamú alapok, az ingatlanalapok, és a vegyes alapok. A maradék három kategóriánál a kilátások nagyon bizonytalanok és vagy túl keveset hoznak, vagy a veszteség kockázata túlságosan nagy. A fokozott óvatosság járjon szemünk előtt és ennek megfelelően változtassuk a portfóliónkon vagy esetleg egy friss befektetésen. Továbbá ne várjuk azt, hogy néhány hónap alatt megváltjuk a világot, hagyjunk időt, hogy a befektetések kihozhassák azt, ami bennük van.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess ingatlanba 10 millió forintot?

2018. 11. 08.

10 millió forint sok pénz? Sajnos már nem, azok az idők elmúltak. Mégis nehéz összegyűjteni? Az nem vitás! De mit tegyél, ha már rendelkezésedre áll a pénz, és csak az...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Megtudhatod, hogy miként sáfárkodnak a pénzeddel az alapok

2018. 07. 09.

Bármennyire is az állampapírok vannak a befektetések népszerűségi listájának az élén, nagyon sokan részben vagy egészben befektetési alapban tartják a vagyonukat. Számukra készítettünk egy összefoglalót arról, hogy az alapoktól mit...

Blogajánló