Hogyan fektess ingatlanba 10 millió forintot?

Hogyan fektess ingatlanba 10 millió forintot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-08 Frissítve: 2021-10-21
 

10 millió forint sok pénz? Sajnos már nem, azok az idők elmúltak. Mégis nehéz összegyűjteni? Az nem vitás! De mit tegyél, ha már rendelkezésedre áll a pénz, és csak az a célod, hogy ingatlanba fektesd? Ennek több módja közül most felvillantunk néhányat, azonban fontos tudnod, hogy ha befektetési céllal szeretnél részt venni az ingatlanpiac szárnyalásában, akkor előbb el kell döntened, hogy lakóingatlanok vagy épp kereskedelmi, ipari ingatlanok közül választanál-e. Ugye, ez a kérdés eszedbe sem jutott? Cikkünkből kiderül, miért fogalmaztuk meg!

Cikksorozatunk előző részében azt vizsgáltuk, hogyan fektess 10 millió forintot értékpapírokba. Most azt a kérdést szeretnénk megválaszolni, hogy milyen lehetőséged van arra, ha ingatlanba szeretnél fektetni. A kérdéskör többféle lehetőséget tartogat számodra, mint gondolnád!

Először is, a pénzt lakáshitellel kiegészítve vehetsz lakóingatlant, melyet bérbe is adhatsz, majd az áremelkedések következtében magasabb áron eladhatsz. Másodszor, vehetsz belőle olyan ingatlanalapokat, melyek a legtöbb esetben ipari és kereskedelmi ingatlanokba fektetnek. Ezek azért hozhatnak Neked hozamot, mert az alapban lévő ingatlanok után a bérlők bérleti díjat fizetnek, és mivel az ipari és a kereskedelmi ingatlanok ára is emelkedik, ez a portfólióban történő átértékeléseket követően az árfolyamok emelkedésében mutatkozik meg. Harmadszor, létezik olyan lakáspiaci ingatlanalap is, amelyik lakásokba fektet, így lakóingatlan vásárlása nélkül is nyereséget könyvelhetsz el a hazai lakáspiac teljesítményének köszönhetően.

Ha csak 10 millió forintod van, alaposan meg kell gondolnod, melyik megoldást válaszd. Az első elképzelés, a közvetlen ingatlanbefektetés tűnik a legkockázatosabb megoldásnak. Egyrészt erre kell a pénzed legnagyobb részét vagy egészét fordítanod, másrészt legtöbb esetben hitelfelvétel nélkül ez sem elegendő, hiszen a nagyobb városokban a lakóingatlanok vételára az említett összegnél jóval magasabb. A harmadik ok pedig az, hogy az összes pénzed egy befektetésbe kerülne, ami a kockázatmegosztást teljes egészében nélkülözi. Amennyiben ez a befektetés tetszik Neked a legjobban, ide kattintva érdemes elolvasnod, milyen lakáshitelek közül érdemes választanod!

Ha az első befektetés mellett döntesz, és a megtakarításaidon felül szükséged van lakáshitelre is, nézd meg a Bankmonitor részletes lakáshitel kalkulátorának segítségével, melyik bank ajánlata lenne számodra a legkedvezőbb!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Úgy is nyerhetsz az ingatlanárak növekedésével, ha nincs saját ingatlanod. A második és a harmadik befektetési ötletünk ugyanis bővelkedik lehetőségekben, és bár kétségtelen, hogy a megvalósításhoz értékpapírszámla szükségeltetik, de ez csupán technikai kérdés. Azt is fontos megemlíteni, hogy az ingatlanalapok nem a teljes vagyonukból (nettó eszközérték) vesznek ingatlanokat. Nyilvánvaló, hogy az alapkezelő csak így tudja biztosítani, hogy befektetőként hozzáférhessél a pénzedhez, ezért ilyen módon a piacinál alacsonyabb hozamokat tudsz elérni.

Főleg annak fényében igaz ez, hogy az éves alapkezelési díj is csökkenti a hozamodat, melyet nem is látsz, hiszen a befektetési alapod árfolyamát, azaz az egy jegyre jutó nettó eszközértéket már az alapkezelési költség levonásával állapítják meg. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy az ingatlanalapokkal mekkora hozamokat lehetett elérni év eleje óta és az utóbbi 1 évben.

Ahogy láthatod, összesítésünkben a BigGeorge 4. ingatlanalap tudott az 1. helyre kerülni az utóbbi 1 évre jutó 42,1%-os hozamával. Az év eleje óta eltelt alig több, mint 10 hónapban pedig 33,75%-ot tudott emelkedni az egy jegyre jutó nettó eszközértéke, ami hűen tükrözi az ingatlanpiaci folyamatokat. Azt mindenképpen érdemes tudnod, hogy az átlagostól eltérő kockázatú alapról beszélünk, hiszen az árfolyam szórása hatalmas. Az alap befektetői óriási eséseket és emelkedéseket már egyaránt tapasztalhattak az utóbbi évek során.

A nagyok közül a Raiffeisen ingatlanalapja teljesített a legjobban. Az „A” jelű sorozat utóbbi 1 éves hozama 11,6% volt, miközben az év eleje óta 10,76%-os nem évesített teljesítményre volt képes. Azt fontos megjegyeznünk, hogy a Raiffeisen ingatlanalap „A” sorozatának első megvásárlásakor legalább 3 millió forintot szükséges befektetned, míg az ezt követő alkalmakkor már 50 ezer Ft-tól lehetséges az újabb vásárlás.

Az egyetlen, lakóingatlanokba fektető alap a Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap. Az utóbbi 1 évben 10,41%-os hozamot érhettek el vele a befektetők, de az év eddigi részében is már 8,74% a nem évesített hozam. Az ingatlanpiacon tapasztaltaknak megfelelő hozamot akkor láthattunk volna, ha a többek közt a lakásárak emelkedéséből profitáló alap a versenytársakhoz képest magasabb hozamot tudott volna elérni. Hogy ez nem sikerült, annak több oka is van, mint például az is, hogy az ingatlankitettség mindössze az alap 62-63%-a, amivel ilyen tekintetben a középmezőnyben található. A hozamot csökkentő tételek közé tartozik a 3,5%-os éves alapkezelési díj is, ami elvitte a bruttóban elérhető hozam negyedét.

Az első 5-be még az Európa Ingatlanbefektetési Alap és az OTP Prime Ingatlanbefektetési Alap került be, az utóbbi 1 évben 6-7% felett tudtak hozni a befektetőiknek. Azt érdemes megjegyezni, amennyiben a 10 millió Ft-od egy részét ingatlanalapokba szeretnéd fektetni, a kockázataid csökkentése miatt érdemes lenne a pénzed egy részét más befektetési eszközökbe elhelyezni. Az is fontos tudnivaló, hogy a 2008-as világgazdasági válság alatt több ingatlanalap esetében átmenetileg, több hónapra is felfüggesztették a befektetési jegyek visszaváltását, ezért a befektetők átmenetileg nem juthattak a pénzükhöz.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el a befektetési alapok működéséről szóló cikkünket, melyből megtudhatod a legfontosabb információkat, és azt is, általában mire számíthatsz az ingatlanalapokkal kapcsolatban. Ha érdekelnek a befektetések, nézd meg a befektetési alap kalkulátorunkat!

1
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés