Betöltés

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

szerző: Singer Zoltán
2018-11-07

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet sem könnyíti meg a helyzetet, hogy minden megtakarítónak eltérőek a céljai, más az élethelyzete, és legfőképp a befektetési ismeretek és a kockázatviselési hajlandóság az, amiben a különbségek legjobban megmutatkoznak. Most egy 10 millió forintot megtakarító személy példáján keresztül mutatjuk be, milyen kihívásokat tartogathat számodra az értékpapírokba történő befektetés.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Ha eddig csak bankbetétben volt a pénzed, akkor az előző években rájöhettél, hogy a bankok a lekötött betétekre manapság elenyésző kamatot hajlandóak fizetni. Ennek elsődleges oka az alacsony kamatkörnyezet mellett az a nyilvánvaló tény is, hogy a hitelezés felfutása ellenére a pénzintézetek hitel/betét mutatója még mindig nem éri el azt a szintet, aminél a bankok már rákényszerülnének a forrásgyűjtésre, ezáltal pedig a magasabb betétkamatok fizetésére.

Bizony a fentiek alapján könnyen belátható, hogy amíg marad az alacsony kamatkörnyezet, egyúttal ennek ellenére az ügyfelek a pénzük nagy részét mégis bankbetétben tartják, addig nem várható, hogy a betétek kamata érdemben emelkedjen. Épp ezért az értelmezhető hozamért érdemes lehet szemügyre venned az eddigi komfortzónádon kívüli befektetéseket. Ezek közé tartoznak például az értékpapírok is, melyek közül Magyarországon az utóbbi évek legkeresettebb képviselője a lakossági állampapír. Cikksorozatunk 1. részében csak az értékpapírokat mutatjuk be, de a sorozatunk soron következő részei az egyéb befektetési lehetőségekről szólnak majd. Mielőtt belevágnál a nagy kalandba, fontos tájékozottnak lenned! Az alábbiakban segítünk Neked abban, hogy elkerüld a buktatókat.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, amikor a pénzedet be szeretnéd fektetni?

 1. A pénzed biztonsága: talán a legfontosabb, hogy megbízható, nagy, tőkeerős szolgáltatóknál helyezd el a megtakarításodat! Ezt kiegészítheted a Magyar Államkincstárnál nyitott számlákkal is.
 2. Megbízható pénzintézetek: többet válassz ki, és oszd meg a pénzedet a pénzintézetek között!
 3. Számlatípusok és időtáv: tisztázd magadban, hogy a pénzed hányad részét mekkora időtávra tudod nélkülözni! Ezt alaposan végiggondolva tudod meghozni a döntést, hogy milyen számlatípusból hányat érdemes megnyitnod. Értékpapírszámla, tartós befektetési értékpapírszámla és nyugdíj-előtakarékossági számla szerepel a lehetőségek közt, amennyiben értékpapírba fektetnél.
 4. Befektetési eszközök: tudd meg, hogy melyik banknál milyen számlatípusok és milyen értékpapírok közül tudsz választani! Egyáltalán nem mindegy, hogy a kockázatviselési képességednek megfelelő befektetési eszközöket megtalálod-e a kiválasztott bankok kínálatában.
 5. Költségek: járj utána a felmerülő költségeknek! Az értékpapírszámla vezetésének számos díja lehet: a legfontosabbak közé tartozik a számlavezetési költség vagy fix díj, az állománydíj és az adásvételek díjai.
 6. Csökkentsd a kockázatodat! Többféle befektetés közül válassz! Ez azért is fontos, mert az értékpapíroknak különböző kockázati szintjük van. Több, különböző kockázatú értékpapír portfóliódba helyezésével csökkenteni tudod a pénzed ingadozásának mértékét, ezáltal a tőkédet nagyobb biztonságban tudhatod.
 7. Kockázatviselési képesség: nézd meg a kiválasztott értékpapírok múltbeli adatait, árfolyamának mozgását! Olyan összegben válaszd meg az kiválasztott értékpapírok arányát, hogy ha a múltbeli legrosszabb forgatókönyv újra bekövetkezne, akkor az is elviselhető lenne számodra. Ezt úgy tudod kipróbálni, hogy az adott értékpapír árfolyamának alakulását egészen a kezdetektől megvizsgálod, melyet az árfolyamgrafikonokon tudsz megtenni. Ha megnézed, melyik volt az adott értékpapír történetében a legrosszabb időszak, és kiszámolod, hogy a most beletenni szándékozott pénzedből egy rossz időszak után milyen egyenleged lenne, az sokat segíthet. Meg tudod ebből állapítani, hogy az érzés mennyi lenne komfortos számodra. Amennyiben ennek hatására nem éreznéd rosszul magadat, és nem adnád el az értékpapírodat, akkor ekkora összeg adott értékpapírba történő befektetése még megengedhető lehet számodra.

A számlatípusok kiválasztása

Értékpapírokba történő befektetések esetén fontos hangsúlyozni, hogy választanod kell a lehetséges számlatípusok közül. Amennyiben nyugdíjcélra szeretnél félretenni, és van visszaigényelhető személyi jövedelemadód, akkor kézenfekvő lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla megnyitása.

Az is előfordulhat, hogy 3-5 évig tudod nélkülözni a pénzedet, akkor a tartós befektetési értékpapírszámla is megfelelő választás lehet számodra, ezekből évente többet is tudunk nyitni, ha különböző bankoknál tesszük mindezt. Azonban bankonként évente csak 1 ilyen számla nyitható. Évente érdemes lehet újabb számlát nyitnod, ha van elég pénzed arra, hogy pénzt fizess be rá.

Amire azonban mindenkinek szüksége lehet, az a normál értékpapírszámla, ami ugyan a legkevésbé előnyös konstrukció, azonban van egy nagy előnye az előző kettővel szemben, ez pedig a hozzáférhetőség. A könnyű hozzáférhetőség kedvéért célszerű az összes megtakarításod 10-20%-át, de legalább 6 havi kiadásodnak megfelelő összeget ilyen számlán tartanod.

Mi is a fontos az előző 3 bekezdésből? Csak annyi, hogy legyen tartós befektetési értékpapírszámlád és normál értékpapírszámlád is! Ha ezen felül még nyugdíj-előtakarékossági számlád is van, az már bónusznak tekinthető, hiszen nyugdíjcélra egyéb megtakarítási formák is léteznek.

Hogyan kezeld a 10 millió forintot?

Erre minden esetben személyre szabott megoldást kell találni. Egyénileg kell eldöntened, hogy milyen számlákra mennyi pénzt helyeznél el. Ennek eldöntéséhez előre meg kell becsülnöd, hogy pár éven belül mekkora összegre lehet szükséged a megnyitandó számlákra elhelyezett pénzből. Azt is saját magadnak kell meghatároznod, hogy milyen legyen a lakossági állampapírok, a befektetési alapok és a részvények portfóliódon belüli aránya. A lakossági állampapírokat nem érdemes kihagynod, hiszen vonzó lehetőséget biztosítanak a pénzed értékének megőrzésére! A befektetési alapok működéséről pedig írtunk egy érdekes cikket, a részvényvásárlás viszont nagyon kockázatos terület, ezért más értékpapírba korábban nem fektetők számára nem javasoljuk! Ha érdekel, miket tanácsolunk a részvények vásárlásához, a részletekért kattints ide, és olvasd el cikkünket! Végül azt is fontos elmondanunk, hogy lehetőleg ne tedd az összes pénzedet egyetlen helyre!

Ha Te sem szeretnéd kihagyni a lakossági állampapírok nyújtotta előnyöket, akkor nézd meg a Bankmonitor lakossági állampapír kalkulátora segítségével, hogy melyik állampapír számodra a legjobb választás!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
4 Hozzászólás
 1. Horvath Sandor

  De ,ha a bankbol keszpenzt veszek ki, mennyi a levonas, pl 5 Millio Ft-nal?Koszonom a valaszt.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Sándor! Attól függ, melyik banknál milyen bankszámlája van.

 2. Bíróczy Zoltánné

  Tisztelt Cím!

  Az OTP-nél vezetjük az értékpapír számlánkat és a folyószámlánkat is. Az értékpapír számlának aránytalanul megemelték a számlavezetési díját. Magyarul a 3 millió forint betétünk után az egész kamatot elviszi a bank költség, 11 ezer forint/negyedév. Felháborítónak tartom, mert ha az inflációt figyelembe vesszük, a tőke (3 millió forint) kevesebbet ér, mint amikor befektettük. Így csak a bankon gazdagodnak de rendesen.

  Tisztelettel B. Zoltánné

  1. Singer Zoltán

   Kedves Bíróczy Zoltánné!

   Bizonyára a bent lévő pénzére (értékpapírjainak állományára) tetszik gondolni, mivel az értékpapírszámán betétek nem tarthatók.
   Ha több számlája van és/vagy sok értékpapírt vesz és ad el, akkor negyedévente csak ezek együttes költsége lehetne ennyi.
   Önmagában a számlavezetés miatt felszámított állományi díj mértéke negyedévente nem lehetne ekkora mértékű a hatályos kondíciós lista szerint, még akkor sem, ha Önnek van értékpapírszámlája mellett 6 tartós befektetési számlája és nyugdíj-előtakarékossági számlája is, valamint akkor sem, ha kéri a postai számlakivonat kiküldését.
   A kereskedési (vételi és eladási) költségek természetesen nem tartoznak bele az állományi díjba, azokat külön kell tekinteni, és mértékük aszerint változik, hogy Ön mennyi tranzakciót végez. Ezekkel együtt természetesen kijöhet bármekkora összeg is, így akár negyedévente a 11 ezer forint is.

   Tisztelettel: Singer Zoltán

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
szerződés Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?
2019. 12. 05.

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

Hogyan lehet a CSOK támogatást befektetésként kezelni?

A CSOK támogatást kizárólag lakáscélra fordíthatjuk, így direktben befektetni a kapott összeget nem lehet. A vásárolt lakást sem kezelhetjük ingatlanbefektetésként, hiszen elvárás, hogy ebben a házban lakjanak életvitelszerűen a támogatást...

Juss hozzá adómentesen befektetési alapod hozamához!
2019. 11. 25.

A befektetési alapokkal elérhető pénzügyi előnyt növelheted azzal, ha a befektetéseidet TBSZ számlán (Tartós Befektetési Számla) vagy a NYESZ számlán (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) keresztül kötöd meg. Az alábbiakban végigvesszük a...

Blogajánló
 • alapblog Járványügyi halálozások száma

  Járványügyi halálozások száma 1 millió főre 1960-2020 közt. Világos a korreláció, hogy a gazdagabb országok a nagyobb gazdasági erejükkel jobban tudják kezelni az efféle problémákat,... The post Járványügyi halálozások száma appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.