Betöltés

Évi 6,4%-os kamat magyar állampapírral

szerző: Singer Zoltán
2018-09-06

A magyarok körében méltán népszerűek a lakossági állampapírok, amelyek a biztonságos megtakarítást és a jó kamatot keresőknek egyaránt jó megoldásnak bizonyulnak. Ráadásul az államkincstárnál az állampapírokat ingyenesen tarthatjuk értékpapírszámlán és tartós befektetési értékpapírszámlán is. Így nem feltétlenül szükséges a banki értékpapírszámla-vezetés díját megfizetnünk. Létezik olyan magyar állampapír, amelyik idén 6,4% kamatot fizet a megtakarításainkra. Mutatjuk a felhozatalt!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

A lakossági állampapírok köréből az idei kamatokat tekintve kiemelkednek a prémium magyar állampapírok sorozatai. Szemügyre vettük a korábbi kibocsátások, valamint a jelenleg is kapható sorozatok idei kamatait, és a kamatprémiumok különbségének betudhatóan, nem kevés kamat-különbözetet figyelhetünk meg a különböző sorozatok között. Az alábbi ábrán ezt láthatjuk:

A listán kizárólag prémium magyar állampapírok (régi nevükön prémium magyar államkötvények) szerepelnek. Az első két helyen pirossal kiemelve láthatóak a legjobb kamatozású magyar állampapírok, míg a lista alján, narancssárgával kiemelve láthatjuk a mostani, körülbelül 5 éves futamidejű sorozat jelenlegi kamatát.

A szembetűnő kamat-különbözetet a kamatprémiumok közti különbözet adja, hiszen míg a felső 2 állampapír esetében 4% és 3,5%, addig a jelenlegi 5 éves futamidejű sorozat esetében mindössze 1,4% a kamatprémium mértéke. Az emelkedő inflációs környezetben a kamatbázist adó fogyasztói árindex értékének várható növekedésével, egyre magasabb kamatok lesznek elérhetőek a fenti sorozatokkal.

A prémium magyar állampapírok nagyjából 3 és 5 éves futamidővel kerülnek kibocsátásra. Az adagolt kibocsátás útján forgalomba helyezett értékpapírokat az időarányosan felhalmozott kamatokkal növelt árfolyamon tudjuk megvásárolni, de mindig csak egy 3 és egy 5 éves sorozatot tudunk adott időpontban megvenni, ugyanis az Államadósság-kezelő Központ az előző sorozat értékesítését az új elindítása előtt megszünteti. A törtévet leszámítva, a kamatfizetés évente, az előre meghatározott kamatfordulókor történik, ekkor módosul a következő 1 évre fizetendő kamat mértéke is.

A korábbi sorozatok mostani kamatozásának feltüntetése kizárólag a most kapható sorozatokkal történő összehasonlítást szolgálja. Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorának segítségével, hogy melyik állampapírt választanád!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

7 Hozzászólás

 1. Sanyi

  Kedves Bankmonitor!
  Kicsit figyeljetek már jobban oda a dolgokra!!!!! A Prérium 2020 I /Imola valamikor 2019 április 25 körül fizet, s nem idén.Különben már írtátok,hogy mindig egy év lemaradás van a Prérium Állampapírnál!!!! Én most a Bónusz 2028 o -val próbálkozom./Különben még az Államkincstárnál is “hülyének néznek”,hogy egy “gyenge kamatozásút ” veszek. 10 év nagy idő,-ha a bankok elkezdenek emelgetni kamatot /már pedig rá lesznek kényszerítve,mert szépen lassan “elmúlik ez a mostani pénzbőség” Szerintem 1-2 éven belül változni fognak a dolgok.
  Üdvözlettel:Sanyi

  1. Singer Zoltán

   Kedves Sanyi! A cikkben arról van szó, hogy az idei kamatfordulótól melyik állampapír mennyit kamatozik. Tehát jól írtuk, mert a 2020/I 2018.04.24-től évi 6,4%-ot kamatozik, ami természetesen egy összegben, jövő áprilisban kerül kifizetésre. Viszont minden napon halmozódik a kamat, azaz ideinek számít a kamat nagyobbik része, jövőre pedig levágják az egész éves (2018. április 24-től 2019. április 23-ig) kamatot, 2019. április 24-én kifizetik, miközben az állampapír árfolyama visszaesik a névértékre. Egyes bankoknál a kamat jóváírása 1-2 munkanappal később is történhet. A bónusz állampapírról pedig már írtunk olyan cikket, hogy mikor érheti meg: link to bankmonitor.hu

 2. Nagy Julianna

  Üdvözlöm!
  Szeretnék tájékoztatást kérni 1 éves és 1-5 éves befektetésről.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Julianna! Kérjük, töltse ki a cikkben megtalálható kalkulátort! Utána munkatársunk keresni fogja.

 3. Anna

  A pénzügyi befektetéseknél a biztonság mellett, ami az állampapírokra jellemző egy stabil gazdasággal rendelkező országban, valóban lényeges szempont a kamat nagysága. Az állampapírok ellenértékét valóban csak az államadósság törlesztésére fordítják vagy egyéb területen is tudják hasznosítani a tőkét ? Azok számára, akik Magyarországon kívánnak élni nem külföldön, vannak preferált területek mint például az oktatás, az egészségügy, az idősödő lakosság gondozása, a magyar tudomány és kultúra !

 4. DGyuri

  Kedves Bankmonitor!
  Hiába fizet a 2020/I 6,4% és a 2020/J 5,9% kamatot ha nem vásárolható!
  Az írás azt sugallja, hogy ez egy jó befektetés, de valójában nem az, mert (tudomásom szerint) nem vásárolható. Az írás így megtévesztő!
  Önök szerint beszerezhető valahol?

  1. Singer Zoltán

   Kedves DGyuri! Valóban nem vásárolhatóak meg, ez csak egy összehasonlítás arról, hogy jelenleg a régi sorozatok az újakhoz képest milyen kamatozásúak. Akiknek van a régi sorozatok papírjaiból, őket érinti az a kamatozás. Amúgy benne volt a cikkben, hogy “… mindig csak egy 3 és egy 5 éves sorozatot tudunk adott időpontban megvenni, ugyanis az Államadósság-kezelő Központ az előző sorozat értékesítését az új elindítása előtt megszünteti.”

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Blogajánló