Betöltés

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

szerző: Singer Zoltán
2018-10-11

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes választanunk. A jó döntés millió forintokban mérhető különbséget jelenthet a visszafizetésekben. Mutatjuk a részleteket! 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az árazásban lévő differencia nyilván a rövidebb kamatperiódus felé irányít minket a végig fix kamatozással szemben, főleg akkor, ha a hitelünket lakástakarékokból elő is szeretnénk törleszteni. Ekkor feltehetjük a kérdést: miért is fizetnénk vissza több millió forinttal többet a banknak, ha nincs is rá szükség?

Példaként 2 család helyzetét vizsgáltuk meg:

 • Az 1. család 20 millió Ft-os lakást szeretne venni, ehhez 10 millió Ft lakáshitelre volna szükségük, melyet 20 évre szeretnének felvenni. A családi jövedelmük nettó 300 ezer Ft havonta.
 • A 2. család már 40 millió Ft-os lakást szeretne venni, ehhez pedig 20 millió Ft lakáshitelre van szükségük, melyet 20 évre igényelnének. A családi jövedelmük havi nettó 450 ezer Ft.

Mindkettő család kizárólag minősített fogyasztóbarát lakáshitelben gondolkozik. Egyáltalán nem elhanyagolható, hogy milyen kamatperiódust választanak, hiszen annyi ideig lesz fix a törlesztőrészletük, ahány éves mellett döntenek. 20 éves futamidejű hitelt jelenleg nem érdemes 10 évnél kisebb kamatperiódussal felvenni (a várhatóan emelkedő kamatkörnyezet miatt), ezért ezekben a példákban is a 10 évre fixált és a végig fix kamatozású lakáshiteleket vettük figyelembe.

A következő táblázatban megmutatjuk, hogy az 1. család milyen kondíciókra számíthatna, ha 10 éves kamatperiódust választanának:

A 10 évig fix törlesztőrészletű legjobb ajánlatok listáján kirajzolódik az UniCredit Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelének fölénye. Mindhárom paraméterben (4,44% THM, 62 566 Ft/hó törlesztő és az alig több mint 15 millió Ft teljes visszafizetendő) abszolút felülmúlja riválisait, nem is kérdés, hogy ebben a kategóriában koronázatlan király. Ezen kívül a Budapest Bank minősített fogyasztóbarát lakáshitele számít még kedvezőnek, aztán Raiffeisen, K&H és CIB a sorrend.

Nézzük meg az alábbi táblázatban, hogy ehhez képest hogyan járna az 1. család azzal, ha végig fix törlesztőt választanának:

Végig fix törlesztő esetén már a K&H minősített fogyasztóbarát lakáshitele kerül ki a kategória abszolút győzteseként. Alaposan lekörözi a konkurens ajánlatokat a maga 5,46%-os THM-jével, 67 050 Ft-os havi törlesztőjével és a 16,2 milliónál némileg több teljes visszafizetendővel. A 2. helyen szoros csatát vív az UniCredit Bank és az MKB Bank minősített fogyasztóbarát lakáshitele.

A két táblázat között jól látható a különbség: végig fixált törlesztőt választva a törlesztőrészletünk akár havi 5-10 ezer forinttal, a teljes visszafizetendőnk pedig 1,2-2,6 millió forinttal is megnőhet. Korántsem mindegy, hogy 4,44%-os vagy épp 6,55%-os THM-mel juthatunk-e a hitelünkhöz.

Lássuk a 2. család esetét, ha a 10 évig fix kamatozás mellett döntenének:

Ennek a családnak még jobbak a lehetőségei, ugyanis kisebb THM-mel tudnak hitelhez jutni. Így az UniCredit Bank minősített fogyasztóbarát lakáshitelével már 4,12%-os THM mellett elérhető számukra. Ennek törlesztője kevesebb, mint havi 122 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig a 20 év alatt kicsivel több, mint 29,2 millió forint. A konkurencia alaposan lemaradva követi a sorban, elsőként a Budapest Bank minősített fogyasztóbarát lakáshitele, amely már több mint 1,3 millió forinttal több visszafizetendővel járna. Ezek után a további sorrend CIB Bank, Raiffeisen és K&H Bank.

Ugyanez végig fix kamatozás mellett így néz ki:

Végig fix kamatozás esetén – az 1. család esetéhez hasonlóan – a maga 5,39%-os THM ajánlatával a K&H Bank hitele lett a befutó. A havi törlesztőrészlet körülbelül 4 ezerrel, míg a teljes visszafizetendő kicsivel több, mint 800 ezerrel kevesebb a 2. helyezett UniCredit Bank hitelénél. Ezeket a 3. és a 4. helyen az MKB és az OTP követi a sorban.

Ha nem tudunk a futamidő vége előtt előtörleszteni, akkor érdemesebb a végig fix kamatozású hitelek közül a legolcsóbbat választanunk, ha viszont előtörlesztenénk, akkor a 10 éves kamatperiódus lehet a nyerő.

Hogy számodra melyik a legjobb lakáshitel, azt igen sok tényező befolyásolja. Épp ezért kalkulálj Te is a részletes Lakáshitel kalkulátorunk segítségével, hogy megtudd, melyik a Hozzád passzoló lakáshitel! Vagy használd az alábbi egyszerűsített Lakáshitel kalkulátorunkat:

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
2 Hozzászólás
 1. Zsolt

  Hát tényleg magukért beszélnek. Nem sokkal jobbak, mint a személyi kölcsönök. Egyáltalán nem estem hasra a bankok “fantasztikus” ajánlatai láttán.
  Vannak ennél sokkal jobb lakáskölcsönök. Igaz? Arról is hadd tudjon a nagyérdemű, hiszen az ő pénzük lesz, úgy gondolom.
  Önök nem így gondolják???

  1. Singer Zoltán

   Kedves Zsolt! A cikkben csak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket szerepeltettük. Ezek hosszú időig fixált kamatozású lakáshitelek. A rövidebb kamatperiódusú hitelek ezeknél kockázatosabbak, mivel azoknál idővel sokkal magasabbra nőhet a kamat, ezáltal pedig a törlesztőrészlet is. Az is igaz, hogy a táblázatokban a cikkben lévő kamatperiódusok alapján szerepeltek volna nem fogyasztóbarát lakáshitelek is, de a cikk nem ezekről szólt.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Mennyit fizetünk az államnak?

  A gazdasági válságból valló kilábalás óta kedvezően alakult a magyar költségvetés bevételi oldala, az erős munkaerőpiacnak, magas fogyasztásnak és a dinamikus béremelkedésnek köszönhetően. A 2008-2009-es... The post Mennyit fizetünk az államnak? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.