Betöltés

Megvannak a főbb pontok – Bemutatjuk az új CSOK-ot

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-01

Szerdán döntött a kormány arról, hogy miként fogják megváltoztatni a CSOK-ot. Az EMMI államtitkára pedig elárult több részletet is. Ebből kiderül, hogy nemcsak az adminisztratív terhek csökkennek, hanem a banki igény-elbírálási idő is. Míg most egy lakásvásárlásnál átlagosan 1,5 hónapot kell várni, két hét múlva már a bankoknak egy hónap alatt le kell zongorázniuk a folyamatot.

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Az EMMI államtitkára Novák Katalin több információt is elárult arról, hogy miként változik a CSOK. Szerdán a kormányülésen döntés született, és ennek értelmében február 15-től a CSOK igénylők adminisztratív terhei csökkenek. Azért volt erre szükség, mert mint Novák Katalin elmondta, eddig túl sok papírt kellett benyújtani és a tapasztalat az, hogy szívesebben vennék igénybe az emberek az állami támogatást, ha az adminisztratív terhek nem lennének olyan nagyok.

Az igényléssel kapcsolatban valóban nagyon sok igazolást és dokumentumot kell benyújtani, a minisztérium szerint eddig bő 20 különféle papírról beszélhettünk, ez a lista lesz jóval kisebb. Nézzük a fontosabb részleteket, amit elárult az államtitkár a február közepétől érvényes változtatásokból:

 • bevezetik a „nyilatkozati elvet”, így nem kell minden igazolást és dokumentumot külön-külön beadni, hanem csak nyilatkozni kell arról, hogy az igénylési feltételeknek megfelelnek (a NAV ellenőrizheti persze a nyilatkozatok valóságtartalmát
 • a külföldről hazaköltözők számára könnyítést jelent, hogy nem kell igazolni február 15-től a 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyt, elég csak azt vállalni, hogy 180 napon belül tb-jogviszonnyal rendelkezni fognak
 • a CSOK igényléssel kapcsolatos banki ügyintézési határidő csökkenni fognak, így a bankoknak lakásvásárláskor 30 napon belül dönteniük kell, míg építkezésnél 60 napon belül (ez valóban jóval rövidebb idő annál, mint amit itt írtunk)
 • könnyebb lesz az igénylés is, míg eddig az adásvételi szerződésének megkötését követő 120 napon belül nyújthattak csak be CSOK iránti igényt, addig február közepétől ezt már 180 napig tehetik meg
 • a folyamatban lévő lakásbővítésekre is lehet majd CSOK-ot igényelni, és a teljes bekerülési költséget fedezheti a támogatás
 • új építésű ingatlannál az 5 millió forintos áfa-visszatérítési lehetőséget a nyugdíjasokra is kiterjesztik.

Amint megjelenik a törvényjavaslat, akkor egy bővebb listát is közzéteszünk a változtatásokról. A lényeg, hogy valóban könnyebb lesz a CSOK-igénylése február közepétől, és az előzetes félelmek nem igazolódtak be, továbbra is majd a bankoknál lehet majd a CSOK-os ügyintézést elvégezni. Mindez azért is nagyon üdvözlendő, mert a CSOK mellett a legtöbb esetben hitelfelvételre is sor kerül, így mindent egy kalap alatt el lehet intézni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz! A jogszabály-változások fényében természetesen február közepétől a kalkulátorunk is frissülni fog.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

CSOK: önerőként használva akár 33 millió Ft-ot is jelenthet

2018. 09. 28.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt önerőként felhasználva és a maximális lakáshitellel kiegészítve összesen 33,1 millió Ft összeghez juthatunk új lakás vásárlásához. Hogyan működik, mik a buktatók és mit érdemes alaposan átgondolni?...

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

2018. 08. 16.

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az...

CSOK: Ekkora ingatlanod lehet belőle

2018. 08. 07.

Tudvalevő, hogy a kisebb vidéki településeken alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Budapesten és a megyei jogú városokban. Ez főleg a községeknél szembetűnő. Megvizsgáltuk, hogy a CSOK összege mire lehet elegendő a...

Blogajánló

 • alapblog

  Előre a venezuelai úton!

  Miután az infláció 25%-ra ugrott szeptemberben, a török diktatúra feltalálta a csodafegyvert az áremelkedés ellen: helyi rendőrök csekkolják a boltokban a budipapír-, pelenka- meg fogkrémárakat,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.