Betöltés

Megvannak a főbb pontok – Bemutatjuk az új CSOK-ot

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-01

Szerdán döntött a kormány arról, hogy miként fogják megváltoztatni a CSOK-ot. Az EMMI államtitkára pedig elárult több részletet is. Ebből kiderül, hogy nemcsak az adminisztratív terhek csökkennek, hanem a banki igény-elbírálási idő is. Míg most egy lakásvásárlásnál átlagosan 1,5 hónapot kell várni, két hét múlva már a bankoknak egy hónap alatt le kell zongorázniuk a folyamatot.

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Az EMMI államtitkára Novák Katalin több információt is elárult arról, hogy miként változik a CSOK. Szerdán a kormányülésen döntés született, és ennek értelmében február 15-től a CSOK igénylők adminisztratív terhei csökkenek. Azért volt erre szükség, mert mint Novák Katalin elmondta, eddig túl sok papírt kellett benyújtani és a tapasztalat az, hogy szívesebben vennék igénybe az emberek az állami támogatást, ha az adminisztratív terhek nem lennének olyan nagyok.

Az igényléssel kapcsolatban valóban nagyon sok igazolást és dokumentumot kell benyújtani, a minisztérium szerint eddig bő 20 különféle papírról beszélhettünk, ez a lista lesz jóval kisebb. Nézzük a fontosabb részleteket, amit elárult az államtitkár a február közepétől érvényes változtatásokból:

 • bevezetik a „nyilatkozati elvet”, így nem kell minden igazolást és dokumentumot külön-külön beadni, hanem csak nyilatkozni kell arról, hogy az igénylési feltételeknek megfelelnek (a NAV ellenőrizheti persze a nyilatkozatok valóságtartalmát
 • a külföldről hazaköltözők számára könnyítést jelent, hogy nem kell igazolni február 15-től a 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyt, elég csak azt vállalni, hogy 180 napon belül tb-jogviszonnyal rendelkezni fognak
 • a CSOK igényléssel kapcsolatos banki ügyintézési határidő csökkenni fognak, így a bankoknak lakásvásárláskor 30 napon belül dönteniük kell, míg építkezésnél 60 napon belül (ez valóban jóval rövidebb idő annál, mint amit itt írtunk)
 • könnyebb lesz az igénylés is, míg eddig az adásvételi szerződésének megkötését követő 120 napon belül nyújthattak csak be CSOK iránti igényt, addig február közepétől ezt már 180 napig tehetik meg
 • a folyamatban lévő lakásbővítésekre is lehet majd CSOK-ot igényelni, és a teljes bekerülési költséget fedezheti a támogatás
 • új építésű ingatlannál az 5 millió forintos áfa-visszatérítési lehetőséget a nyugdíjasokra is kiterjesztik.

Amint megjelenik a törvényjavaslat, akkor egy bővebb listát is közzéteszünk a változtatásokról. A lényeg, hogy valóban könnyebb lesz a CSOK-igénylése február közepétől, és az előzetes félelmek nem igazolódtak be, továbbra is majd a bankoknál lehet majd a CSOK-os ügyintézést elvégezni. Mindez azért is nagyon üdvözlendő, mert a CSOK mellett a legtöbb esetben hitelfelvételre is sor kerül, így mindent egy kalap alatt el lehet intézni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz! A jogszabály-változások fényében természetesen február közepétől a kalkulátorunk is frissülni fog.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

4,6 millió Ft-ot nyerhetsz a CSOK-hitellel

2018. 12. 06.

Hétfőtől igényelhető a kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású CSOK-hitel. A konstrukciónak hatalmas pénzügyi előnye van a bankok piaci hitelével szemben: az állami kamattámogatás miatt itt az adós által visszafizetendő teljes...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.