Betöltés
loading

Mekkora minimális jövedelem kell most egy személyi kölcsönhöz?

Jelenleg mindössze 3 bank kínál személyi kölcsönt Magyarországon, ami azért van, mert a többiek még gőzerővel dolgoznak a kormány által megszabott, maximum 5,9% THM-ű termékeiken. A most elérhető hitelek mindegyikénél 5,9% alatt van a hiteldíj-mutató, ám az igénylési feltételek nagyon különbözőek. Mi most azt néztük meg, hogy mekkora minimális jövedelem szükséges a felvételükhöz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Azt, hogy mekkora összegű személyi kölcsönt vehetsz fel, az úgynevezett JTM-korlát (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabja meg. Eszerint a személyi kölcsönöknél a havi törlesztő összege nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 50%-át (500 ezer Ft nettó alatt), míg félmilliós nettó esetén már 60% ugyanez. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy 300 ezer Ft-os nettó jövedelem elméletileg akár 150 ezer Ft havi törlesztőt is elbírhat. Ez persze csak a jogszabályi plafon, a bankok ennél egyébként is óvatosabban hiteleztek, nem beszélve a jelenlegi bizonytalan helyzetről, amikor ez csak fokozódik.

JTM

A JTM-be ráadásul nem csak az új hitel havi törlesztője, hanem minden meglévő egyéb kölcsöné is beletartozik – lakáshitel, régi személyi kölcsön, áruhitel, Babaváró hitel, folyószámla hitelkeret -, így könnyen előfordulhat, hogy valaki nem kaphatja meg a szükséges hitelösszeget. (A hitelkeretnél ráadásul a fel nem használt rész 5%-át is havi törlesztőként veszik figyelembe.)

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bankok kizárólag az igazolt jövedelmeket veszik figyelembe, ráadásul ezek közül sem feltétlenül mindegyiket.  A munkavállalói jövedelem, az öregségi nyugdíj például mindenütt elfogadott, de a készpénzes és a külföldi jövedelem, a napidíj elfogadása már egy kicsit kacifántosabb lehet.

És akkor nem beszéltünk még a minimálisan elvárt jövedelem nagyságáról. Ugyanis a bankok kezét nem csak a JTM-korlát köti meg, hanem önmaguk is meghatároznak egy alsó határt, ami alatt nem hiteleznek. Az is előfordulhat, hogy az alsó határt kombinálják a felvehető hitelösszeg nagyságával, vagyis aki nagyobb hitelt venne fel, azzal szemben magasabbak az elvárásaik.

A jelenleg személyi kölcsönt kínáló 3 magyarországi banknál azt láthatjuk, hogy az OTP Banknál 150 ezer Ft az elvárt minimális jövedelem, a K&H Bank „személyi kölcsönénél” 100 ezer Ft, a „kiemelt személyi kölcsönénél” pedig 300 ezer Ft nettót kell tudni legalább igazolni. A Takarék Fix Személyi kölcsönnél minimálisan 107 065 Ft, vagyis az aktuális minimálbér az elvárt jövedelem.

A K&H Banknál azért van két különböző minimális jövedelemelvárás, mert két különböző terméket kínálnak: a „személyi kölcsönt” és a „kiemelt személyi kölcsönt”. A „személyi kölcsön” feltétele a legalább 100 ezer Ft igazolt havi nettó jövedelem, míg a „kiemelt személyi kölcsön” esetében 300 ezer Ft a minimális elvárás. A „személyi kölcsönnél” 5 millió forintig hiteleznek szabad felhasználás mellett, míg ingatlanvásárlásnál és felújításnál 10 millió Ft a felső határ. A „kiemelt személyi kölcsönnél” ezzel szemben szabad felhasználás esetén 7 millió Ft, gépjármű vásárlásnál 8 millió Ft, míg ingatlan vételnél és felújításnál 10 millió Ft a plafon. Az OTP személyi kölcsön esetében 5 millió forint, míg a Takarékbanknál 8 millió forint a felvehető hitel maximuma.

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben minden hitelfelvétel különös megfontolást igényel, hiszen a havi törlesztőket a futamidő végéig tudnod kell fizetni! 

Nézd meg a lehetőségeidet a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával. 

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Fiatal gyerekes család első hiteligénylése

Hasznos lakáshiteles információk a múlt hétről

Nem egyszerű most lakáshitelt felvenni, viszont aki sikerrel jár, az még mindig nagyon olcsón juthat kölcsönhöz a bankoktól. A héten többek között megvizsgáltuk, mennyiért lehet jelenleg lakáshitelhez jutni, félni kell-e...

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló
  • alapblog Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Forint, euró vagy dollár?

    Az alapelvünk, hogy alapvetően abban a devizanemben érdemes tartani a megtakarításaink jelentősebb részét, amelyik devizanemben a későbbiekben a kiadásaink felmerülnek (a megtakarítás célja függvényében). Így... The post Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Forint, euró vagy dollár? appeared first on alapblog.