Melyik befektetésre nem hat a kamatcsökkentés?

 • 2014.06.24.
 • szerző: bankmonitor

Az MNB ma ismét 0,1%ponttal, 2,3%-ra mérsékelte az alapkamatot. Meglepetés nincs, a szakemberek pontosan erre számítottak. Mi ennek a következménye? Kevesebb kamatot kapunk megtakarításainkért és olcsóbb lesz a hitel is. Hol állnak most a kritikus kamatszintek a lakosság számára fontos megtakarítási és hitel termékeknél? És mi várható? És igen, talán a legizgalmasabb kérdés: melyik befektetésre nem hat a kamatcsökkentés?

Mi és miért történt?   Újfent 0,1%ponttal csökkentette az alapkamatot az MNB, így holnaptól 2,3% hazánkban az irányadó kamatszint. A lépés nem lehet meglepetés, mert az Európai Központi Bank (EKB) közel három hete bevezette a
negatív kamatot az egynapos betétekre, így a forint kamatok számára megnyílt az út a további csökkenésre.    Az MNB újabb kamatcsökkentésének hatása – csakúgy mint a korábbiak – át fog szivárogni a bankbetéti kamatokba és a hitelkamatokba is.   
Hogyan alakulnak a legfontosabb kamatszintek?    1., A
legjobb bankbetétek (amihez semmilyen extra feltételt nem kell teljesíteni) jelenleg 2,9-3% körüli kamatot fizetnek. Nem lehet kétségünk afelől, hogy a 0,1%-os mai kamatcsökkentés át fog gyűrűzni a következő másfél hétben.  Fontos: ma már az átlagos bankbetéti kamatszint 2% alatt található, így lassan-lassan teljesen eltűnik az elérhető kamat.    2., Az
állampapírok  frontján sem túl fényes a megtakarítók helyzete, itt is 2,9% körüli kamatszint érhető el egy éves futamidő mellett.   A JÓ HÍR: hosszú futamidőre, 4-6 éves befektetés esetén 4,9-5,6% kamat is elérhető. Kétségtelen tény, hogy ez már jelentős elköteleződést igényel, de ha valakinek idő előtt pénzre van szüksége, akkor relatív kedvező feltételek mellett eladhatja állampapírját.    3.,
Befektetési alapok terén a kockázatvállalás mellett magasabb hozamokat érhetünk el. Mindazonáltal csodák nincsenek, az alacsonyabb kamatszint fokozatosan érezteti hatását, így az átlagos hozamszintek immár másfél éve csökkennek és várhatóan ez a következő egy évben is így lesz. Egy jó befektetési alappal a bankbetéti kamat felett kb. 4-5% plusz hozamot érhetünk el közepes kockázattal. A jó választás kritikus!   4.,
„Egy csak, egy legény van talpon e vidéken!” Toldi Miklós egészen biztosan a
lakástakarék-pénztárat választaná… ez az egyetlen termék, melynek a hozamán gyakorlatilag nem hagyott nyomot a kamatcsökkentési hullám. Még ma is el tudunk érni 12% feletti fix, kockázatmentes hozamot, ha vállaljuk a négy éves folyamatos megtakarítást. Az egyetlen kötöttség: lakáscélra (vétel, felújítás, beépített bútor, hiteltörlesztés stb.) kell fordítanunk az itt összegyűjtött pénzünket.   
HITELEK kamatai:    1., A
legjobb lakáshitel kamatok (vagyis inkább THM) ma már 5% alatt találhatók a jó adósok számára, de az átlagos adós, átlagos fizetéssel is könnyen eléri a 6-6,5%-os THM-mel rendelkező hiteleket. És igen, minden bizonnyal további 0,1%-kal csökkeni fog ezen termékeknél is a kamat. Mit jelent mindez? 0,1% kamatcsökkenés kb. 0,5%-kal mérsékli egy húsz éves hitel havi törlesztőrészletét.    2., Aki nem szívesen adná fedezetként hitel mögé a lakását, annak marad a
személyi kölcsön. A 16-18% közötti legjobb kamatokon nem fog érzékelhető nyomot hagyni a 0,1%-os MNB kamatcsökkentés.   
Érdemes hozzászokni   Azok számára, akinek emészthetetlen az alacsony kamatszint, érdemes megkezdeni az akklimatizálódást. Egyre több jel mutat arra (elsősorban Európából), hogy nem feltétlenül fog 3-6 hónapon belül jelentős fordulat kialakulni a hazai kamatokban, nem valószínű, hogy számottevő emelkedés bekövetkezne…  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.