Mennyi hitelre elég a 2023-as minimálbér?

Mennyi hitelre elég a 2023-as minimálbér?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-20
 

Megszületett a döntés: 2023-ban a minimálbér összege bruttó 232 ezer forint, a bérminimum pedig bruttó 296 400 forint lesz. Az idei évhez képest ez 16, illetve 14 százalékos emelés. De mire lehet elég ez az összeg, ha hitelben gondolkodunk? Adnak egyáltalán a bankok kölcsönt minimálbérre?

Bejelentették a jövő évi, 2023-as minimálbér és bérminimum összegét. A minimálbér 16 százalékos emelést követően bruttó 232 ezer forint. A bérminimum összege pedig – legalább ezt az összeget szükséges kifizetni a minimum középfokú végzettséget igénylő pozíciók esetében – 14 százalékos emelést követően elérte a bruttó 296 400 forintot.

A minimálbért keresők a jövő évben nettó 154 280 forintot, míg a bérminimumból élők 197 106 forintot vihetnek haza. De mire elég ez az összeg abban az esetben, ha lakásvásárlást tervezünk, vagy valami más kisebb célunkat hitelből szeretnénk megfinanszírozni?

Hirdetés

Hirdetés

7,5 millió forint lakáshitelre lenne elég a minimálbér

A jogszabály alapján a legkiszámíthatóbb kamatozású kölcsönök esetében egy minimálbérrel rendelkező adós a fizetése felét fordíthatja hiteltörlesztésre. A Bankmonitor kalkulátora alapján a 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelből nagyságrendileg 7,5 millió forintot igényelhetnénk minimálbérrel, a bérminimum pedig 9,5 millió forint hitelösszeg törlesztésére lenne elég.

Jó tudni
Ezen elvek alapján a minimálbér emelkedése miatt nagyságrendileg egy millió forinttal nagyobb összeget kaphatunk minimálbérrel jövőre, mint idén év végén.

Persze a 2022 januári állapottal összehasonlítva már nem ilyen rózsás a helyzet. A hitelkamatok akkor ugyanis még jóval kedvezőbbek voltak, emiatt a jelenlegi, nettó 133 ezer forintos minimálbérrel elviekben még 8,5 millió forint kölcsönt kaphattunk volna. Ehhez képest a 2023 év eleji helyzet már kedvezőtlenebb.

Az elvek után jöjjön a rideg valóság

A jövedelem elvi terhelhetősége, a JTM korlát csak egy maximumot határoz meg, ettől a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek. A jelenlegi gazdasági környezetben – különösen az alacsonyabb jövedelmű érdeklődők esetében – a pénzintézetek élnek is ezzel a lehetőséggel és szigorúbb elvárásokat határoznak meg. Emiatt sok esetben a fizetésnek a jogszabályi korláthoz képest csak kisebb százalékát teheti ki a havi törlesztőrészlet.

A bankok által minimálisan meghatározott jövedelmek esetében még nem látszik szigorítás: a bankok elviekben meghiteleznek egy minimálbérrel, legalább 150 ezer forinttal rendelkező érdeklődőt. Azonban ez az előírás sem garancia a sikerre.

Ugyanis a kalkuláció során megbecsülik az adós háztartásának életköltségeit is, mellyel csökkentik a család igazolt jövedelmét: márpedig a magas infláció és az emelkedő rezsiköltségek miatt ezen számításnál komoly levonásokat alkalmaznak a bankok. Van olyan pénzintézet például, ahol alapból 150 ezer forintos havi életviteli költséggel számolnak, ebből már jól látható, hogy minimálbér mellett nem kaphatnánk kölcsönt ettől a pénzintézettől.

Fontos
A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján a fenti szigorítások miatt a minimálbér önmagában nem elégséges hitelfelvételhez. Egy megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonásával ugyanakkor orvosolható a helyzet, hiszen így a két személy fizetésének kell elbírnia a kölcsönhöz kapcsolódó kiadásokat.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés