Mennyi hitelt vettünk fel eddig és mi az irány? Mire figyeljünk?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 10. 24.

Most már a számok is azt mutatják, hogy bizony egyre többen gondolják, hogy nem várnak tovább a lakásvásárlással, nem gyűjtögetnek tovább. Hitel segítségével valósítják meg álmaikat. De mit mutatnak számok? Egyre több kedvező hiteltermék, akció jelenik meg a piacon, érdemes körbenézni. A megfelelő hitelválasztás havi szinten akár több ezer, vagy akár tízezer forintos megtakarítást is jelenthet számunkra, ezért fontos, hogy naprakészek legyünk.

Javuló képet mutat az ingatlanhitelezési piac, ezzel együtt a hitelpiac is felpezsdülni látszik. A devizahitelek fénykorától azért még elmaradunk, azonban jól láthatóan élénkül a lakossági hitelpiac. Több dologgal is magyarázhatjuk a jelenséget.

Miről árulkodnak a számok?

Magyarországon a lakáshitel-állomány 2010-ben érte el a csúcspontját, majd erőteljes hanyatlás következett. Az idei évben már – ha kismértékű is (1 %) – emelkedés mutatkozik. 2014 első hat hónapjában egyaránt nőtt az engedélyezett hitelek száma és összege, ezen belül az államilag támogatottak száma közel háromnegyedével. Míg az engedélyezett átlagos hitelösszeg – ide számítva a támogatott illetve a piaci kamatozású hiteleket is – 2010-ben 5 millió forint volt, ez 2013 év végére már 3,8 millió forintra csökkent. A lakáscélú hitelek átlagos futamideje 2013 első felében 13 és fél év volt, ez 2014 közepére szinte alig változott.

Szintén emelkedett az engedélyezett új lakáshitelek állománya az előző év első félévéhez képest. A bevezetett kamattámogatás hozadéka 2013 második felében már szemmel is látható volt. További élénkülésre számítunk azonban, mivel a támogatott hitelek kamata mostanra akár 3,77%-os kamattal is elérhető.
A támogatott hitelek mennyisége (db) 2014 első félévében 73,5%-kal nőtt, ami 2 271 szerződést jelent. Összegszerűségében ez 16 262 millió forint, azaz 122%-os növekedést jelent. Az év utolsó két hónapjában továbbra is várjuk a támogatott hitelek iránti kereslet növekedését.

2013 második félévéhez képest 2014 első hat hónapjában már nem tapasztalunk ilyen mértékű növekedést, a hitelek száma alig változott, értéke ellenben 12 százalékkal (10,45 milliárd forinttal) emelkedett. Ennek következtében az engedélyezett átlaghitel 4,3 millió forintra nőtt.

Az előző év azonos időszakhoz képest a folyósított hitelállomány 12 828 darabbal nőtt, ami több mint 34 milliárdnyi hitelösszeg-növekedést jelent. Amennyiben ez a növekedési ütem az év hátralévő részében is fennmarad, biztosra vehetjük, hogy immár számokkal is alá tudjuk majd támasztani a hitelezés fellendülését.

Hogyan legyünk okosak?

Sok mindent végig kell ilyenkor gondolni! Mekkora törlesztőt tudsz/akarsz kifizetni hónapról hónapra; milyen induló költségekkel kell számolni; mennyit fogsz visszafizetni a banknak; hogy optimalizáld a futamidőt.
Egy átlagos lakáshitel esetében milliókat is megspórolhatunk, ha megkeressük a számunkra legmegfelelőbb hitelt. OK, de hogyan?! A bankok ajánlatai között óriási különbségek vannak. Ma már nem kell órákat eltöltened a bankfiókban, bekérned az ajánlatokat. Mindezt elintézzük helyetted! Folyamatosan figyeljük a banki kínálatot és ezeket egy helyen csoportosítjuk. Ezáltal összehasonlíthatóvá tesszük a hitelpiacot.

Ugye, nem is olyan egyszerű! Szakértői segítségre van szükséged? Add meg adataidat és kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  Tények – különkiadás

  – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.