loading

Mennyi lakáshitelre, személyi kölcsönre lehet elég a januári átlagbér?

Közzétette a KSH a 2021 januári átlagbért, amely 273 300 forint volt kedvezmények nélkül. Az átlagkeresettel elérhető hitelösszeg már sok mindent elárulhat a magyar lakosság hitelfelvételi képességéről, lehetőségeiről. Az átlagos jövedelemmel 7,9 millió forint személyi kölcsönt, vagy épp 23,2 millió forint lakáshitelt is fel lehetne venni, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A KSH adatai szerint 2021. januárjában a magyar átlagbér nettó 273 300 forint volt. (Ennyi volt az átlagos fizetése a teljes munkaidőben foglalkoztatott embereknek hazánkban.) Érdekes kérdés lehet, hogy ekkora jövedelemmel mekkora hitelösszeget lehetne igényelni, ez sokat elárul arról, hogy egy átlagos érdeklődő meddig is nyújtózkodhat, ha lakást vásárolna, vagy egyéb céljának megvalósításához lenne szüksége kölcsönre.

Mennyi hitelre lenne elég az átlagbér?

A 273 300 forint összegű jövedelemnek jogszabály szerint legfeljebb a felét lehetne törlesztésre fordítani mind személyi kölcsön, mind a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel esetében. Ettől a banki gyakorlat azonban szigorúbb, éppen ezért érdemes lehet egy óvatosabb 40%-os megközelítéssel is kikalkulálni a felvehető hitelösszeget. Előbbi esetben 136 650 forint, utóbbinál pedig 109 320 forint lehet legfeljebb a havi fizetnivaló.

A lakáshitel és a személyi kölcsön több szempontból is eltérő konstrukció. A lakáshitelek kamata jellemzően jóval kedvezőbb: a 3 legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú ajánlat átlagos kamata 3,67%. A futamidő is jóval hosszabb lehet, mint egy személyi kölcsön esetében. Emiatt az elérhető hitelösszeg is igen magas lehet.

Az átlagbérrel 20 éves futamidőre 18,55-23,2 millió forint lakáshitelt lehetne felvenni. Érdemes a kisebb összeget alapul venni, az indul ki a szigorúbb banki gyakorlatból.

Mennyi hitelre elég a 2021. januári átlagbér, azaz nettó 273 300 Ft?

A legolcsóbb személyi kölcsönök átlagos kamata 7,42%. Ilyen kondíciók mellett 6 éves futamidőre 6,3-7,9 millió forint személyi hitelt lehetne felvenni. A fedezetlen hiteleknél talán még fontosabb, hogy a szigorúbb szabályokból induljon ki egy érdeklődő, a pénzintézetek ugyanis jellemzően szigorúbb feltételeket szabnak, mint egy jelzáloghitel esetében.

Hosszabb futamidővel a felvehető hitelösszeg is megemelkedhet. Ezzel a megoldással azonban a teljes visszafizetendő összeg is megnőne, hiszen tovább használja az adós a bank pénzét. Ráadásul a futamidő növelésével – különösen személyi kölcsön esetén – már jelentősen leszűkülhet a banki ajánlatok száma. (Hosszú, 8-10 éves futamidejű személyi hitelt már csak elvétve találni, pláne ilyen jelentős hitelösszeg mellett.)

Valamelyest csökkent az átlagbér 2020. decemberéhez képest

2020. decemberében a kedvezmények nélküli átlagbér 298 900 forint volt, vagyis a keresetek átlagosan  25 ezer forintot csökkentek idén januárra. Ez természetesen az elérhető hitelösszegekben is megjelenik: személyi kölcsönből 600-700 ezer forinttal, míg lakáshitelből 1,8-2 millió forinttal lehetett többet felvenni tavaly év végén.

Aggodalomra azonban semmi ok, legalábbis a KSH hosszú távú statisztikáiból erre lehet következtetni. Az elmúlt években mindig csökkent a januári átlagbér a decemberihez képest.

Az átlagbér alakulása 2017-2021 között

Éppen emiatt érdemes lehet inkább a tavalyi év azonos időszakával össszevetni a jaunári adatokat. Ilyen összevetésben a 2021 januári átlagbér 9,5 százalékkal magasabb,mint a 2020. év eleji átlagos bér. Vagyis hosszab időtávot vizsgálva az emelkedés továbbra is töretlen.

Természetesen mindenkinek a saját tényleges jövedelme, élethelyzete alapján kell megnéznie a lehetőségeit. Ebben segítséget nyyújthat a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora, amely 12 bank ajámlatait összehasonlítva mutatja meg mindenkinek a legkedvezőbb kölcsönöket.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

  Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...