loading

Mennyi lakástámogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

Sokféle lakástámogatást tudnak felvenni már jelenleg is a magyarok, az elérhető kedvezmények köre pedig a jövőben még tovább fog bővülni. Sokan azzal vádolják azonban a jelenlegi támogatási rendszert, hogy az kizárólag a családosok számára nyújt segítséget. Ezért megvizsgálták a Bankmonitor szakértői, hogy milyen támogatásokra lehetünk jogosultak egyedülállóként, ha lakást vásárolnánk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az elmúlt években tapasztalt ingatlan-áremelkedés eléggé nehéz helyzetbe hozta a lakásvásárlás előtt állókat, sokan csak lakáshitelből tudnak ingatlanhoz jutni. Szerencsére számos vevő számára jelentenek komoly segítséget a jelenleg elérhető lakás- és családtámogatások, melyekből a vételár egy része kifizethető. Ugyanakkor ezeknek a támogatásoknak egy része a meglévő és/vagy vállalt gyermekek után jár, emiatt számos egyedülálló úgy érezheti, hogy számára nem elérhető egyik lakáscélú kedvezmény sem. De kik igényelhetik a jelenlegi és a még csak bejelentett lakáscélú támogatásokat?

Csok támogatás

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény)  egy lakáscélra fordítható vissza nem térítendő támogatás, melyet a család meglévő és vállalt gyermekek után vehet igénybe. A támogatás összege függ a lakáscéltól – használt vagy új építésű lakás – és a gyermekek számától is. Nem csak házastársak, gyermeket nevelő egyedülállók és élettársak is felvehetik a támogatást, vállalt gyermekre azonban csak házastársak igényelhetik.

Csok-hitel

A csok hitel a családi otthonteremtési támogatás mellé igényelhető támogatott hitel. A konstrukció kamata a futamidő alatt végig fix, 3 százalék. Akkor igényelhető ez a konstrukció, ha az igénylők felvették legalább két gyermek után a csok támogatást is. Mivel a csok feltételei irányadók ennél is, ezért a konstrukciót ugyancsak igényelhetik gyermeket nevelő egyedülálló, vagy élettársi kapcsolatban élő szülők is.

Milyen családi állapot szükséges az új építésű lakások vásárlására használható támogatások igényléséhez?

Babaváró hitel

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott hitel, mely a futamidő első 5 évében kamatmentes. Ez a kedvezmény a kölcsön lejáratáig érvényes, amennyiben az 5 év alatt egy gyermek születne. A második baba érkezésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik. A Babavárót csak házastársak igényelhetik, az azonban nem számít, hogy van-e már meglévő gyermekük. A támogatásokat azonban csak az igénylést követően született babák után kapja meg a pár, ebből a szempontból a meglévő gyermekek nem számítanak.

Áfacsökkentés

A 27 százalékos áfa ismételt lecsökkentése 5 százalékra egy komoly kedvezmény – ez volt a helyzet 2016 és 2020 között is -, emiatt több millió forinttal csökkenhet az új építésű lakások vételára. Egy 60 millió forint vételárú új lakás esetében 47,25 millió forint a nettó ár, ám ha az adót 5 százalékra csökkentik, akkor a vételár csupán 49,61 millió forint lenne, azaz 10,3 millió forintot spórolhatna a vevő. Az adócsökkentést várhatóan a jövő év elején fogják bevezetni. Mivel ez minden új építésű ingatlanra igaz, ezért családi állapottól, gyermekszámtól függetlenül valamennyi vevőre érvényes lesz. 

Az áfa csökkentése nem jelenti azt, hogy az új építésű lakások ára automatikusan csökkenne. A kivitelező/eladó dönthet úgy, hogy az adócsökkentés egy részét beépíti a vételárba, kvázi megnövelve a nettó árat.

Új építésű lakások vásárlásakor – várhatóan a jövő év elejétől – a lecsökkentett, 5 százalékos áfát még vissza is lehetne igényelni. (Ez azt jelenti, hogy előzetesen ki kell fizetni és csak utólag kaphatja vissza a vevő.) A fenti 47,25 millió forint nettó vételárú lakásnál maradva ez 2,36 millió forint adó visszaigénylést jelentene. Ennek azonban jelen állás szerint a csok támogatás igénylése lenne a feltétele, vagyis egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők csak akkor lennének jogosultak erre a támogatásra, ha van már meglévő gyermekük.

Kamatmentes MNB-hitel

A jegybank kamatmentes lakáshitel bevezetését tervezi – az indulás dátuma jelenleg még nem ismert -, melyből új építésű lakás vásárlását és házépítést  lehetne finanszírozni. Az MNB az ingatlan energiafelhasználására ír elő feltételeket: csak alacsony energiaigényű lakásokat lehetne építeni/vásárolni az “ingyen” hitelből. Gyermekszámra, családi állapotra vonatkozó előírásokról egyenlőre nem tudni, vagyis – jelen állapot szerint – akár gyermektelen egyedülálló személy is igényelhetné ezt a támogatást.

Mire jogosult egy egyedülálló?

Ez attól függ van-e már gyermeke. Amennyiben gyermeket nevelő egyedülálló szeretne lakást vásárolni, akkor a Babaváró hitel kivételével valamennyi támogatásra – amennyiben megfelel a további előírásoknak – jogosult lehet. Fontos azonban, hogy a meglévő gyermekei után tudja igényelni a támogatást, ugyanis vállalt gyermekre lakáscélú kedvezményt csak házaspárok kérhetnek.

A gyermektelen egyedülálló lakásvásárló is igényelheti a jelenlegi ismereteink szerint a kamatmentes MNB kölcsönt. A konstrukciónak lesz maximális összeghatára, ennek mértékéről azonban jelenleg nincs információnk, emiatt azt sem tudjuk pontosan, hogy mekkora összeghez jutna a kérelmező. Emellett az áfa-csökkentés valamennyi újépítésű lakás eladására hatással lesz. Mivel az adócsökkentés – ha nem is teljes egészében – várhatóan csökkenteni fogja a lakásárakat, ezért ez a gyermektelen vevők számára is komoly segítséget jelenthet. Így ezen támogatások bevezetését bizony a gyermektelenek lakásvásárlók is nagyon várhatják.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Megőrült, aki a jelenlegi helyzetben vesz fel lakáshitelt?

Megéri hitelt felvenni ilyen bizonytalan gazdasági környezetben? Az olcsó kamatok vonzereje nagyobb, mint a hiteligénylésben rejlő veszélyek? Mire érdemes figyelni, milyen kockázatokat lehet csökkenteni? A Bankmonitor szakértői ezekre a kérdésekre...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....