Betöltés

Mennyibe kerül a kártyás készpénzfelvétel?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-03-18

50.000 forint felvétele történhet költségmentesen, de előfordulhat, hogy akár 1000 forintot is fizethetünk érte, ami nem elhanyagolható különbség valljuk be. Melyik banknál a legolcsóbb a bankkártyás készpénzfelvétel? Van erre még egyáltalán lehetőség díjmentesen? Ha igen, melyik számlacsomagnál és hányszor tehetjük ezt meg? Valóban ezek lennének a legfontosabb kérdések egy bankszámla megnyitását megelőzően? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat cikkünkben.

Rendszeresen visszatérő kérdés Olvasóink részéről, hogy vajon melyik banknál van lehetőség a legkedvezőbb feltételek mellett bankautomatból (ATM) készpénzt felvenni, ezért végeztünk egy gyors kitekintést, hogy az országos lefedettséggel rendelkező pénzintézetek közül melyiknél lehet ezt a legolcsóbban megtenni.

Felvételi díjak

Fontos leszögeznünk, hogy vizsgálódásunk a Bankmonitor.hu adatbázisában nyilvántartott számlacsomagokra terjed ki. Azokban az esetekben ahol az adott pénzintézetnél számlacsomagonként eltérő készpénzfelvételi díjjal találkoztunk, cikkünk központi kérdését szem előtt tartva mindig a legalacsonyabb díjjal számoltunk. Több esetben is előfordul, hogy a számlacsomag részeként és/vagy bármilyen feltétel teljesítése esetén meghatározott számú díjmentes, vagy kedvezményes készpénzfelvételre van lehetőség, azonban a fenti sorrend kialakításakor szigorúan a standard díjakra koncentráltunk.

Mindezek fényében a Citibank magasan viszi a prímet, hiszen Új 0 Ft-os díjcsomagja révén minden kategóriában a dobogó első helyezettje. (Némileg árnyalja a képet, hogyha az adott havi átlagegyenlegünk nem éri el a 2.000.000 forintos összeget, akkor a bank ún. ügyfélkapcsolati díjat számít fel, amely igencsak borsos 3.999 forint jelenleg.) Táblázatunkat tovább szemlélve bankonként igen változatos díjakkal találkozunk, ettől eltérőt csak ott tapasztalunk (Budapest Bank, FHB Bank, Sopron Bank között kialakult holtverseny), ahol a tranzakciós illetékkel megegyező jutalék terheli a tranzakciót. A fix díj, a jutalék, a minium és a maximum összegek alkalmazásának változatos kombinációival találkozhatunk a bankok gyakorlatában, amelyek révén
jelentősen átrendeződhet a kialakult rangsor a felvett összeg függvényében. A számok tükrében a pénzintézetek egységes álláspontot jellemzően csak abban képviselnek, hogy egyikük sem ösztönzi a versenytársnál történő készpénzfelvételt.

A táblázatban szereplő díjakat szemügyre véve egyáltalán nem meglepő, hogy rendkívül csábítóak azok a banki ajánlatok, amelyek díjmentes készpénzfelvételi lehetőséggel kecsegtetnek, de sajnos ezek száma mára drasztikus mértékben csökkent. A díjmentes megnevezést a kedvezményes váltotta fel a tranzakciós illeték bevezetését követően, ugyanis amelyik számlacsomagnál a díjmentesség nem került végképp megszűntetésre, ott egy kivételtől (Raiffeisen Aktivitás) eltekintve az illetékkel megegyező díjat terhel a bank ügyfeleire.

Kedvezményes díjak

Azért nem kell teljesen elkeseredni, ugyanis léteznek még olyan számlacsomagok, amelyeknél a mai napig van lehetőség akár korlátlan számban díjmentesen  készpénzt felvenni. Az Erste Bank ugyan jövedelem érkeztetéshez, vagy bizonyos tranzakciók teljesítéséhez köti a díjmentességet, de a feltételek teljesítése esetén a számlavezetési díjat is elengedi részünkre. A K&H Bank ún. okos számlacsomagjainál a készpénzfelvételek díjmentességének egyáltalán nincs feltétele, továbbá a bank által támasztott kritériumok teljesítése esetén ezeknél is lehetőség van a díjmentes számlavezetésre.

Díjmentes

Mindebből jól látszik, hogy a „melyik banknál lehet a legolcsóbban kártyával készpénzt felvenni” kérdésre nem is olyan egyszerű választ adni. Hiszen hiába vehetsz fel készpénzt korlátlan számban díjmentesen, ha a kedvezményes számlavezetési díj feltételeinek nem teszel eleget. Egy ilyen számlacsomaggal rosszabbul járhatsz, mintha egy olyat választasz, ami leginkább megfelel bankolási szokásaidnak. Tehát, ha továbbra is kíváncsi vagy, hogy Neked melyik bank biztosítja a legjobb lehetőségeket, akkor ebben kiváló segítséged lesz nemrégiben debütált  számlacsomag-választó kalkulátorunk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

14 Hozzászólás

 1. JCR951HK

  GRÁNIT BANK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Feltételek nélkül!!!!
  2X Ingyenes atm.
  Ingyenes számla vezetés.
  Ingyenes csoportos fizetés,
  Ingyenes bankon kívüli utalás,
  950-Ft-kártya díjj.

  A legjobb bank ami létezik!!!!!!!

 2. bankmonitor.hu

  Egyik alapelvünk értelmében jelenleg az országos lefedettséggel rendelkező bankokat követjük, amelyek révén a piac közel 95%-át lefedjük. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a jövőre nézve nem várhatóak bővítések a bankok és a számlacsomagok tekintetében.

 3. Kata

  Csak egy kérdésem lenne: NET számlacsomagom van.100000 ft felvétele esetén mennyibe kerül akártyás készpénzfelvétel?Nem %-ban,hanem összegszerűen?
  Köszönöm!

 4. bankmonitor.hu

  Az OTP Net számlához, a számlacsomag részeként havi 2 darab kedvezményes készpénzfelvételt (0,3%) biztosít a bank a saját belföldi ATM hálózatából történő felvételek esetén. Így ha a kártyalimit erre lehetőséget biztosít egy összegben fel tudja venni a 100.000 forintot 300 forint ellenében. Amennyiben ezeket már kihasználta a hónap során, akkor a standard díj (61 Ft+0,88%) mellett OTP bankautomatából 941 forint ellenében van erre lehetősége.

 5. airkocse

  Üdvözlet,
  a Szentlőrinc-ormánsági takarékszövetkezetnél van lakossági fizetési számlám, 100 ezer Ft esetében 9 ‰ + 50 Ft díjat számol fel. Ez mennyi pénzt jelent összegszerűen? Köszönöm!

 6. airkocse

  *100 ezer forint atm-nél történő pénzfelvétel esetében

 7. sanyo00730

  1 kérdésem lenne: american expresszröl vettem le multhéten 100ezret automatábol most héten vettem megint 100at de többet nem enged de van rajta keret minde az miért lehet? köszönöm

 8. bankmonitor.hu

  Az OTP Banknál a mindenkori hitelkeret 50%-a vehető fel hitelkártyával. Ennek ellenére javaslatunk, hogy lehetőség szerint kerüld a hitelkártyával történő készpénzfelvételt. Amellett, hogy horror díja van a műveletnek a felvett összeg azonnal elkezd kamatozni.

 9. Attila

  Tisztelettel azt szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e bankot váltani a politika híreinek tudatában. Gondolok itt az közelgő olasz válságra. Érintheti ez az Unicredit, illetve más olasz érdekeltségű bankokat? Előfordulhat, hogy egy ilyen válság esetén bent ragad a bankban a számlatulajdonos pénze?

 10. Ibolya

  Jó napot kívánok.
  Én egy kis boltban dolgozom ahol nincs leketőség kártyás fizetésre. Azt szeretném megtudni, hogy a mellettünk lévő Takarékpont autómatájából kivett készpénz esetén mennyit vonnak le a vásárlóink kártyájáról, mert erre soha nem tudok válaszolni nekik.
  Fel tudnák sorolni nekem a különböző bankkártyával felvett összegeknél mire számíthatnak?
  A felvett összegek: 10.000 Ft ;
  20.000 Ft ; 50.000 Ft ; 100.000 Ft.
  Köszönöm szépen.

 11. Péter

  céges otp számláról 4 millió forintot kellene kivennem, hogy éri meg a legjobban? kártyával? fióknál? másik ATM-nél? egyszerre vagy több napon át részletekben? köszönöm Péter

 12. Tamási Éva

  Az ATM elnyelte a kártyám, ezért az OTP fiókban mentem felvenni a fizút. 35 000 Ff vettem ki, személyi igazolványra és a felvételi díj 1107 Ft volt. Hogy lehet ez (NET számlám van)?????

 13. Weisz Andrea

  T.Bankmonitor! A minap a munkahelyemen magy vita volt arról,hogyha az OTP bankfiokban, kártyával
  pénzt akarok felvenni,kell e fizetni érte? Mukabér 100 ezer forint,vagy a felett.Nem meri használni az autómatákat,mert már nyelte be a kártyáját.
  Válaszukat előre is köszönöm.

 14. Toma János

  Már az is felháborít, hogy a saját le adózót fizetésemért is fizetni kell, hogy hozzá jussak.
  Kérdésem OTP alap csomagom van fel vettem már a 150000ft de kellene még 100000ft mennyit von le az automata?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

2019. 04. 17.

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.