Betöltés
loading

Mennyiért vehet céged hitelből ingatlant?

A szerencsés vállalkozások előbb-utóbb elérkeznek oda, hogy az addig bérelt irodájuk helyett saját irodát szeretnének. Egyrészt, mert megspórolják az addigi bérleti díj költségét, másrészt egy megfelelően kiválasztott ingatlan hosszú távon is jó befektetés.  Kérdés csupán az, hogy meg tudjuk- e venni az ingatlant cégünk eredményei alapján. Így tudod kiszámolni.

Előre le kell szögeznünk, hogy az alábbi feltételeken túl beruházási hitelek esetén legalább két lezárt üzleti évvel kell rendelkezni ahhoz, hogy a bankok hitelt tudjanak (akarjanak) biztosítani cégünk számára.

Mekkora hitel vehető fel ingatlan vásárlásra?

Általános szabály a 20%-30%-os önerő elvárás a bankok részéről.  Az elvárt önerő mértékét alapvetően két fő tényező határozza meg:

 1. a hitel mögötti biztosíték erőssége, illetve
 2. hiteligénylő társaság mekkora éves törlesztő részlet fizetését bírja el.

Kialakulhat az a helyzet, hogy a bank akár 20%-os önerő mellett is hajlandó lenne a beruházást megfinanszírozni, viszont a társaság profittermelő képessége a 80%-os hitelnagyság visszafizetését nem bírná el.

Mekkora hitelt tud egy cég felvenni?

A vállalkozás hiteltörlesztésre fordítható profitjának legalább 1,2-1,3-szor fedeznie kell a felvett hitel éves tőke és kamatfizetési kötelezettségét, azaz az adósságszolgálatot. A későbbi években bármikor előfordulhat, hogy ez a profit valami miatt csökken, vagy a költségek növekednek, ezért alkalmazzák a bankok ezt a biztonsági tartalék elvárást.

A profit nem feltétlenül egyenlő az üzemi eredménnyel! Két fontos tényező is befolyásolhatja azt, hogy mekkora összeget fogad el a bank profitként hiteltörlesztésre fordítható profitként:

 1. Egy nagyon fontos könyvelési tétel alapjaiban módosíthatja az a végső összeget, amit hiteltörlesztésre fordíthatunk: az értékcsökkenés.
 • Az értékcsökkenés ugyanis ez egy elméleti költség, az vállalkozás amortizálódó eszközeinek utánpótlását hivatott biztosítani. Az új eszköz későbbi beszerzésére virtuálisan félretett összeg. (Mely nem mellesleg adóalap csökkentő tétel, az adóalap kiindulását jelentő üzemi eredmény számításnál ezért kerül a tényleges költségekhez hasonlóan levonásra az árbevételből.) Ez azonban nem tényleges költség, így az értékét az üzemi eredményhez hozzáadva kapjuk meg a bank által is elfogadott hiteltörlesztésre fordítható profitunkat.
 1. Iroda vásárlás esetén az addig bérelt iroda nettó éves bérleti díja.
 • Ez az állandó költségtétel értelemszerűem nem lesz többé, ha saját irodába költözik cégünk.

Hiteltörlesztésre fordítható profit = üzemi eredmény + értékcsökkenés + éves irodabérleti díj

Mi határozza meg az éves törlesztő részletünk nagyságát?

Futamidő

Ingatlan és részesedésvásárlás esetén a 10-12 éves futamidőben gondolkozhatunk, banki hozzáállástól függően. Vannak olyan bankok, ahol belső szabályok miatt 10 évnél hosszabb futamidőt nem tudnak (akarnak) biztosítani. Vannak azonban bankok is, akik ezt a kérdést rugalmasabban kezelik, érdemes tehát több bankot megkeresni hiteligényünkkel.

Fontos szempont továbbá, ha például az állami kamattámogatás mellett igénybe vehető Széchenyi Beruházási Hitel, mely jelenleg 0%-os kamatozás mellett érhető el, maximum 10 éves futamidőt enged meg.

Kamat

A jelenlegi átlagos kamatszint a vállalkozás minősítésétől függően Bubor + 2,5% – 3,5% körül mozog a 200 millió forint alatti hitelösszegek esetén. Természetesen minél nagyobb a szóban forgó hiteligény, a kamatmérték is annál alacsonyabb tud lenni.

Érdemes elgondolkoznunk a kamatfixálás lehetőségén is, főleg, ha hosszabb távú hitelfelvétel esetén. A jelenlegi alacsony jegybanki alapkamat szint nemcsak a Bubort (amely most majdhogynem 0%), de a kamatfixálást is igen kedvezővé teszi. 1%-1,2%-os felár mellett akár már 10 évre is fixálni tudjuk a hitelünk kamatát, kiküszöbölve ezzel kamatkockázatunkat.

Számoljuk ki egy konkrét példát

Az iroda vásárlásra készülő ügyfelünk éves árbevétele 115 millió forint volt, hiteltörlesztésre fordítható profitja 22 millió forint.  (10 millió forint üzemi eredmény + 7 millió forint értékcsökkenés + 5 m Ft éves bérleti díj)

22 millió forintnak a banki elvárás szerint a hitel első éves kamat és tőkefizetési kötelezettségének 1,2-1,3-szorosának kell lennie:

 • 1,2-szeres elvárás mellet: 18,3 millió forint
 • 1,3- szoros elvárás mellett: 17 millió forint

A bank 10 évben gondolkozva 3%-os kamatajánlatot adott, ezek alapján a felvehető hitel nagysága:

A csillagok szerencsés együttállásával 30%-os önerő mellett a bank 1,2-es profitszorzóval 140 millió forint hitelt biztosítani tudott ügyfélnek, így meg tudta vásárolni 200 millió forintért az addig bérlet irodáját. 

Ha szeretnél előzetesen tájékozódni, hogy a te céged mekkora hitelfelvételre alkalmad, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Mennyi hitelt kaphat céged?
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
result-ko
Nincs jó hírünk
Sikeres kalkuláció!
A céged által maximálisan
50 millió
hitel vehető fel, a következő célra:
igénybevehető hitel
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló
 • alapblog Globalizált termelés

  A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.