loading

Mennyire kockázatos az 5,9%-os THM értékű személyi kölcsön?

Nagy Márton, a jegybank alelnöke keddi tájékoztatójában kitért az új, kedvező THM értékű személyi kölcsönökre is, emellett kormányrendelet is pontosította a kedvezményes fogyasztási hitelek szabályait. Ez alapján a kedvező feltételek csak december végéig maradnának érvényben, a Bankmonitor szakértői mégis megnyugtatnák a személyi kölcsönt igénylőket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Nagy Márton kedd délutáni tájékoztatása alapján az igen kedvező, maximum 5,9%-os THM értékű személyi kölcsönöket nem érdemes lakáshitelek kiváltására igényelni, ugyanis a konstrukció kedvező feltételei maximum 2020. december végéig maradnak érvényben.

Megnyugtathatunk mindenkit az eddig megjelent új személyi kölcsönök kamata nem emelkedhet

A kormányrendelet foglaltak és a jegybank állásfoglalásán túl a bankok hirdetménye és az aláírt hitelszerződések tartalma határozhatja meg egy személyi kölcsön kondícióinak “tartósságát”. Jelenleg az OTP Bank, a Takarékbank és a Kereskedelmi és Hitelbank nyújt az új szabályoknak megfelelő maximum 5,9%-os THM értékű személyi hitelt.

Mindhárom bank hirdetménye pedig a hitelek kamatát a futamidő végéig fixálja. Ez azt jelenti, hogy a pénzintézetek az elvártánál kedvezőbb feltételekkel, a futamidő végéig biztosítják az alacsony kamatokat.

Ezeket a kedvezményes hiteleket várhatóan december végéig lehet kérni a bankoktól, azt nem tudjuk, hogy az igénylés feltételei a későbbiekben változnak-e tegnapi napon elhangzott információknak megfelelően.

Ettől még nem érdemes kiváltani egy lakáshitelt személyi kölcsönből

Ahogy Nagy Márton is említette egy lakáshitel összege is futamideje jóval nagyobb lehet, mint egy személyi kölcsöné. Emiatt a kiváltással a havi törlesztőrészlet jelentős mértékben megemelkedhet.

Példaként vegyünk egy 8 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelt, melyre a Bankmonitor Lakáshitel kalkulátora alapján havonta 43-55 ezer forintot kellene fizetni. Ugyanakkor egy hasonló összegű 8 éves futamidejű személyi kölcsönre már több mint a dupláját, havi 114 ezer forintot kellene fizetni.

Ha kiváltanád lakáshiteled, azt érdemes kedvezőbb lakáshitelre cserélned. Ugyanis az 5,9%-os THM értéknél jóval kedvezőbb feltételekkel találni kiváltási célú jelzáloghitelt 10 éves kamatperiódus mellett.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

  Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...