Betöltés

Mennyivel nőhetnek az ingatlanárak? Interjú a Duna House elemzési vezetőjével

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-13

Meglepő erősödést mutatott az ingatlanpiac 2014. második félévében: növekvő forgalom és növekvő árak. Budapesten intenzív a befektetők jelenléte. Az albérleti piac már egy kicsit feszített is: a jó lakásokra pillanatok alatt bérlőt lehet találni. Ez a múlt és a jelen. De mit hoz a jövő? Milyen intenzitással és meddig emelkedhetnek az ingatlanárak? A várható trendekről Rutai Gáborral, a Duna House ingatlanpiaci elemzőjével beszélgettünk

Bankmonitor: Az elmúlt négy esztendőben 89 ezer körül volt az évente eladott ingatlanok száma. A Duna House becslése alapján 2014-ben 105 901 ingatlan adás-vétel volt, ami 15 százalékos emelkedés. Minek köszönhető az elmozdulás?

rutaigabor_uj_20150113Rutai Gábor (R. G.): A legfőbb ok az, hogy a válság miatt nagyon sok ingatlanpiaci tranzakció elmaradt, de ahogy stabilizálódik a gazdasági környezet, úgy merészkednek elő egyre inkább a vevők is. Ez segítette/segíti a lakáshitelek alacsony kamatszintje is. Látni kell, hogy rengeteg visszatartott, de egyébként szükséges ingatlan vétel van még mindig a piacon. Az értékesítés volumene a növekedés ellenére még mindig elmarad a válság előtti 150-170 ezres szinttől.

BM: A bővülés dinamizmusa idén is kitarthat?

R. G: Amennyiben a gazdasági környezetben nem történik rendkívüli változás, akkor 2015-ben 120 ezer tranzakció is megvalósulhat, mely további közel 15%-os növekedés lenne a tavalyi szintről. Jelentősen befolyásolhatja a piacot a devizahitelek helyzetének rendezése, hiszen jelentős számban kerülhetnek piacra olyan ingatlanok, melyek korábban befagyott állapotban voltak a rendezetlen hitelháttér miatt.

Az árak alakulását illetően rövid – a tavalyi második félévben tapasztalt intenzív emelkedést követően – akár kisebb átmeneti csökkenés is bekövetkezhet, de hosszabb távon az áremelkedés folytatására számítunk. Az MNB tavaly tavaszi stabilitási jelentése szerint a fővárosi ingatlanpiac bővülésében 20 százalékos potenciál van, ebből eddig nagyságrendileg 4-5 százalék valósult meg. Megítélésünk szerint nem kizárt, hogy a következő két-három évben a fennmaradó 15% árnövekedés is megvalósul.

BM: Kik vásárolnak?

R. G.: Fontos adat, hogy minden harmadik vásárlás befektetési céllal történt, ami az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhető. Az ingatlanok bérbeadásával 7-10 százalék bruttó hozam realizálható, ami jobb a betéti kamatoknál. Ha nem történik jelentős változás monetáris téren – ami egybevág a befektetői várakozásokkal –, akkor az ingatlanpiaci befektetések a jövőben is fő mozgatórugói lesznek az ingatlanpiaci tranzakciószám növekedésének.

BM: Az olcsó hitelek idén is kitartanak. Ez is húzza a piacot?

R. G.: A hitelre ingatlant vásárlók száma a piaccal együtt nőtt nőtt az elmúlt években, arányuk nem emelkedett. A hitelezést még jobban beindíthatja a piac iránti bizalom növekedése, illetve az új banki termékek bevezetése, valamint a szocpol támogatási körének kibővítése. Az eredeti (új lakásokra felvehető) szocpol-támogatást az elmúlt években mindössze pár ezer család vette igénybe. A használt lakásokra elérhető szocpol támogatási rendszer főként vidéken adhat lökést az ingatlanpiacnak. A támogatás mértéke jelenleg pontosan nem ismert, de a vállalt gyermekek számától és a lakás energetikai besorolásától függően akár az egy millió forintot is elérheti, ami egy kelet-magyarországi ingatlan árában már jelentős hányadot jelent.

BM: Mennyire egyenletes az áralakulás az ország különböző régióiban?

R. G.: Sajnos egy olyan trend is kirajzolódni látszik, hogy ingatlanpiaci szempontból az ország két részre szakad. A vásárlások és eladások jellemzően a fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban pörögtek fel, míg a kisebb településeken alig van tranzakció.

BM: Az erős befektetői jelenlét a bérleti díjakra is hatással lehet?

R. G.: Mivel jelenleg nem ismert olyan piaci tényező, ami borítaná a befektetők várakozásait, továbbra is az ingatlanpiaci befektetések növekedésére számítunk. Ez megemelheti a bérleti díjakat, bár a válságot követően itt nem volt megfigyelhető akkora visszaesés, mint az ingatlanpiac más területein. Emiatt persze az emelkedés mértéke sem olyan kiugró. Ettől függetlenül a bérleti díjak növekvő trendje megmaradhat, hiszen a már említett bérbeadásból származó 7-10 százalékos bruttó hozam jó befektetésnek számít.

Amennyiben foglalkoztat az ingatlan vásárlás gondolata és a vételhez hitelt is igénybe vennél, az alábbi form segítségével vizsgáld meg milyen lehetőségeid vannak:

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. klimsch

  Nekem inkább kérdésem lenne. Jól tudom, hogy az új lakások értékesítésénél az értékesítési költség a piaci ár része. Miért van az, hogy a használt lakások értékesítésénél az értékesítési költség a piaci árra rakodik rá?
  Azt ne monják, hogy nincs így,mert így van. És azt se mondják, hogy azt az eladót terhei valójában, hiszen csak ö számol el az ingatlanossal, de a vevő fizeti. Tulajdonképpen az eladó lustasága miatt vesz igénybe ingatlanost. Akkor a piaci árat így nem csökkenteni kellene a használt lakásoknál is, ugyanúgy,mint az új lakásoknál?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

 • alapblog

  Tőzsde, a mentorunk

  A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.